Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yargıtay kararı...

MHP'nin olağanüstü kongresi için mahkeme kararları aşamalarını 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararının perde arkasını bu sütunlardan yazmaya gayret ettim. "Ankara'da Hakimler var" derken de bu davanın hukuki olduğu kadar siyasi tarafını da vurgulamıştım. Yargıtay 18. Daire'deki gelişmeleri de ilk günden beri takip ediyorum. Gazetecilik mesleğine polis ve adliye muhabirliği ile başlayanlar yargıda işlerin nasıl yürüdüğünü bilir. Her dairede 9 tetkik hakimi vardır dosya geldiğinde incelerler ve kanaatlerini belirtirler. Nitekim bu 9 hakimden 7'si kongre talebinin uzun olduğunu Saadet Partisi ile ilgili verilen kararın iştihak oluşturduğunu vurguladılar. Daire Başkanı Mustafa Aysal prosedür gereği 4 hakim belirleyerek 5 kişilik kurulu oluşturdu. Kendisi gibi olumsuz görüş bildiren Akif Kelleci'yi dahil etti. Bu sırada MHP ile AKP arasında (Partili Cumhurbaşkanlığı) pazarlığı başladı. Nitekim Devlet Bahçeli Salı günkü grup toplantısında AKP hükümetine açık çek verip Yargıtay kararlarına saygı göstereceklerini vurguladı. Sonuç da Bahçeli'nin de Balgat yöneticilerinin de çıkacak karara saygı duymaktan başka yapabilecekleri bir şey yoktu. Biraz daha erteletip zaman kazanmayı hedefliyorlardı. AKP de 22 Mayıs'ta kongre yapacağı için MHP'nin önce yapıp yönetimin değişimi ile puan kaybedeceğini bildiği için MHP kongresini öteleyebilmek için Yüksek Yargı'ya müdahale etti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Yargıtay Başkanı ve Daire Başkanı ile bizzat görüşme yaptığı biliniyor. 18. Daire dosyayı inceledi, müzakere sonunda 3-2 ile kongre talebinin uygun olduğu karara bağlanıp imzalandı. Yargıtay Başkanı yetkisi olmadığı halde "Karar Mayıs ayı içinde açıklanacak" açıklamasıyla sarayın talebi üzerine en azından 22 Mayıs AKP Kongresi sonrasına bırakarak zaman kazandırılmasını sağlamak zorunda kaldı. Bu yazı kaleme alındığı esnada Yargıtay'da tartışma devam ediyordu. Halen 13 Mayıs Cuma günü mesai bitimine doğru kararın açıklanması gerektiği savunuluyor.

Hukuken Yargıtay'ın karar veresini beklemeden kongrenin toplanması için herhangi bir engel yok. Dolayısı ile 15 Mayıs'ta Ankara'da kongre toplanacak. Hükümetin emriyle kolluk kuvveti engelleme yapmaya kalkışsa bile. Kongreyi toplamakla görevli Çağrı Heyeti kolluk güçlerine "Tutanak tutun ve gidin biz kongremizi yapıyoruz" diyebilir. Salt çoğunluğun sağlanması durumunda kurultay gerçekleşebilir. Balgat Yönetimi elbette yeniden mahkemeye gidecektir. Sonuçta Mayıs ayı içinde Yargıtay zaten kararını açıklayacak. Belki bir hafta 10 günlük gecikmeyle de olsa tüm siyasi baskılara rağmen kararın olumlu olduğu belirtilecek. Hukuken karmaşık bir durum gibi görünüyor. Kim bilir belki de yeniden toplanır kongre. Netice olarak partinin en yetkili kurulu delegeler MHP'nin kaderini ve hatta Türkiye'nin kaderini onlar belirleyecek.

Yargıtay kararının beklenmesi yönünde fikirler de seslendiriyor ama Sayın Meral Akşener'in kararlı olduğunu biliyoruz. Sonuç ne olursa olsun Akşener 15 Mayıs'ta Ankara'da olacak. Birebir görüştüğü 1100 delegeden 850'sinin salona geleceğini kongre öncesi devası bir miting yaparak kurultayı toplayıp tüzük değişikliğini gerçekleştireceğinden şüphemiz yok.

Görelim mevlam neyler neylerse güzel eyler...

Yazarın Diğer Yazıları