Veto eder mi?
AKP referandum tarihini belirlerken 3 önemli tarihteki 3 önemli bayram nedeniyle büyük tereddüt yaşıyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 1 Mayıs İşçi Bayramı ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramının referandumda "hayır" oylarını olumlu, "evet" oylarını olumsuz etkileyeceğinin farkına varıldı.
23 Nisan, 1 Mayıs ve 19 Mayıs ve özellikle yeni rejimde düşünülemeyen "Kara Delikler" Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı düşündürüyor.
AKP'nin beyin takımı, Cumhurbaşkanlığının kamuoyu araştırmalarını yürüten uzmanları Anayasa değişikliği konusunda yapılacak referandum yani halk oylamasının tarihinin seçiminde önemli bir risk tespit ettiler.
16 Nisan'da yapılması planlanan referandumda "evet" oylarının karşısındaki en önemli sorun olarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı görüldü.
Ulusal Bayramlar özellikle Mustafa Kemal Atatürk sevgisinin zirve yaptığı günlerdir. Bu gerçek karşısında 16 Nisan'da referandum yapılması halinde "evet" oylarının düşeceği tam tersine "hayır" oylarının artacağı düşünülüyor.
23 Nisan gününde de referandum yapılamayacağına göre 30 Nisan'a kalabileceği ortaya çıkıyor ama bu kez de 1 Mayıs İşçi Bayramı ve sendikaların kutlama törenleri ile siyasi gerginliğin zirve yapacağı AKP'liler tarafından düşünülüyor.
Bu durumda 7 Mayıs 2017 tarihi ön plana çıkıyor ama en yakın ulusal bayram olan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı da AKP uzmanlarını kara kara düşündürüyor.
3 önemli ulusal gün olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 1 Mayıs İşçi Bayramı ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı referandum tarihinin belirlenmesinde AKP'lileri kara kara düşündürüyor.
Öne çıkan tarihler ise 2 ya da 9 Nisan Pazar ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da başkanlık için acele edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Ancak diğer önemli bir konu da ha var ki yazmıştım Anayasa değişikliği ile yapılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde ortaya çıkan kara delikler.
Özellikle Cumhurbaşkanı Yardımcısı ya da vekili olacak kişiye de asıl ile ayni yetkilerin tanınmış olması.
Meclis kulislerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kara delikler konusunu Anayasa Hukukçusu uzmanlarına incelettiğini ve hatta "veto" dahil tüm seçeneklerin gündemde olduğu vurgulanıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa değişikliği yasa tasarısını veto etmesi durumunda bu eksikliklerin tamamlanabileceği ama bu kez de başta MHP milletvekilleri olmak üzere yeniden "evet" oyunun Genel Kurul'dan geçip geçmeyeceği de tartışılıyor.