Ulaştırma Bakanlığı tur firması gibi olmuş!

Kanunlara uymamak memlekette kanun haline geldi.

Bakın bir kanun var. Sayısı maddesi önemli değil.

Diyor ki:

"Aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal alımı, hizmet alımı ve yapım işlerinin bir arada ihale edilemez."

Çok net değil mi?

Bu netliğe rağmen yetmemiş bir yönetmelik yayınlanmış, "böyle yapacaksınız" diye.

Ancak buna rağmen kanun, amacından saptırılmış ve farklı amaçlar ile kullanılmış.

Anlatayım…

Ulaştırma Bakanlığının gerçekleştirdiği, "yapım işi ve mal alımı sözleşmelerinde" yer alan "Diğer Hususlar" bölümünde düzenlemeler yapılmış. Yapılan düzenlemelerle, Bakanlığın "ihale konusu işle ilgisi olmayan genel ve sürekli ihtiyaçları" söz konusu ihaleler kapsamında karşılanmış.

Önce şu tabloya bakın:

Çeşitli ihalelerde şartnameye eklenen "ihtiyaç" diye sözleşme maddelerine de eklenen Bakanlığın istedikleri bunlar.

"Evrak imha makinesi" nedir yahu!

Tablodan görüleceği üzere, sözleşmeye bağlanan işler kapsamında çok sayıda otomobil, ofis araç ve gerecinin temin edilmesi istenilmiş.

Temin edilen otomobil, araç ve gereçlerin büyük bir bölümünün (lüks araçların tamamı) Bakanlık merkez teşkilatınca kullanıldığı da tespit edilmiş.

Dolayısıyla, temin edilen araç ve gereçler sözleşmesi yapılan işin ifasından ziyade idarenin merkez teşkilatının genel ve sürekli ihtiyaçlarının teminine yönelik olduğu anlaşılıyor.

Oysaki kamu idarelerinin genel ve sürekli ihtiyaçlarının nasıl temin edileceği mevzuatta açık şekilde düzenlenmiş.

Devam edelim…

Bir tabloyu daha dikkatlerinize sunuyorum.

Lütfen inceleyin:

Bakanlık, Ulaştırma Bakanlığı değil mübarek Turizm Bakanlığı.

Personelinin yurt dışı gezisini organize ediyor. Sadece yukarıdaki üç konuda "teknik inceleme gezileri" olduğunu sanmayın.

Bakın bir tablo daha sunayım:

Yukarıdaki tablodan görüleceği üzere, yurt içi ve yurt dışı birçok gezilerin sözleşmeler kapsamında yüklenici tarafından karşılanması öngörülmüş.

Yani denmiş ki; bu ihaleyi alırsın ama bizi gezdir.

Bu uygulamanın kamu görevlilerince imzalanan Etik Sözleşmesi''ne ve etik davranış ilkeleri ile ilgili mevzuata uygun mudur?

Çünkü personelin uçak, konaklama, iaşe, ulaşım vs. giderinin karşılanması istenilmiş.

Bakın açık açık ilgili yönetmeliği yazmak zorundayım.

Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin "Hediye Alma ve Menfaat Sağlama Yasağı" başlıklı 15''inci maddesinde ne diyor?

"Kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasını etkileyen veya etkileme ihtimali bulunan, ekonomik değeri olan ya da olmayan, doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaatin hediye kapsamında yer aldığı, kamu görevlilerinin hediye almamasının, kamu görevlisine hediye verilmemesinin ve görev sebebiyle çıkar sağlanmaması temel ilkedir."

Aynı maddede; görev yapılan kurumla iş, hizmet veya çıkar ilişkisi içinde bulunanlardan alınan karşılama, veda ve kutlama hediyeleri, burs, seyahat, ücretsiz konaklama ve hediye çeklerinin hediye alma yasağı kapsamında yer aldığı vurgulanmış.

Akıl alır gibi değil.

Birkaç kalem ihale karşılığında devletin imkânlarıyla böylesine seyahatlerin yapılmasını aklım almıyor.

Ama anında kafamda da bir soru beliriyor.

Acaba geçen yıl tartışma konusu olan gri pasaport skandalının bir benzeri de burada yaşanmış mıdır?

İncelemeye devam edelim…

Yazarın Diğer Yazıları