“Türkmen Irak’ta kaybederse Türkiye kaybeder”

Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Riyaz Sarıkahya ile söyleşimizin ikinci bölümünü aktaralım. Sarıkahya, 10 aydan bugüne IŞİD savaşında 10 bin Türkmen’in şehit edildiğini, 1 milyona yakın Türkmen’in de göç ettirildiğini söyledi,  “bazen Irak devleti geldi uçakla vurdu, bazen IŞİD vurdu. IŞİD çok Türkmen’i idam etti”  dedi.
Bilinçli Türk soykırımını acı örneklerle anlattı Riyaz Sarıkahya;
 “Adam mesela Maliki döneminde polismiş. Adama diyor ki; ’sen o dönemde polismişsin ya 10 bin dolar ver yoksa 1 saat sonra öldürürüz seni’. Para yok zaten. Öyle binlerce insanı öldürdüler. Kayıplar var. Bir de Diyarlı bölgesi, bu bir il. Bağdat’ın doğusu. Orada da Türkmenler hemen hemen sıfırlandı. Şu anda Kerkük’te Türkmenler var. Tuzhurmatu, Erbil bu üç yerde... Kerkük yüzde 100 Kürt kontrolüne girdi bu vesileyle. Çünkü, IŞİD vesilesiyle dünyanın yer yerinden Kürtlere çok muazzam şekilde silah akın edildi. IŞİD, Kürt bölgesine hiçbir zaman ciddi bir saldırı yapmadı. Kürtlerden de Şii Araplardan da ölen yok. Irak’ta en fazla zararı yüzde 90 Türkmenler gördü.  Şii bölgesine zaten girmediler. Şii-Arap bölgesinde yok, Şii-Türkmen bölgesinde tehdit ettiler. 
Bu 3 sene içerisindeki yapılanmadan sonra yeni bir yapılanma çıkacak. Eski yapılanmada bizim rolümüz çok zayıftı. Bu yeni şeyde de rolümüz yine zayıf olursa Irak’ta Türklüğün sonu olur. Bugün Kürtler devlet oldu biz henüz daha sağlıklı bir parti kuramadık. Demek ki Kürtlerin ortakları veya yönlendirenleri veya hocaları bu konuda sağlıklı bir şey yapmışlar. Kürt insanı Türkmen’den daha güçlü değil.” 
 “Türkmenlerle iş birliği yapmaktan özellikle kaçınanlar var” diyince “kim-ler-” sorusuna cevap istedim Sarıkahya’dan;
 “Buradaki, Ankara’daki ilgili makamdaki diyelim. Kaçınıyor, çünkü biz diyeceğiz ki; bizim hedefimiz budur, diğerleri kişisel hedefleri öne koydukları için onlar daha cılız kalır. Dost düşmanı da rahatsız etmez. E, tabii bizim projemiz ister istemez Türk olmayan başka tarafları rahatsız edecek. Çünkü biz bir Türkmeneli bölgesinden bahsediyoruz. Türkmen toplumunun geleceğinden, hüviyetinden bahsediyoruz. Birinci sınıf yaşamayı söylüyoruz.” 
Şu anda bölgede kim etkin?
 “Türkmenler çok zor durumda, demek ki Türkiye etkili değil. O açık. Türkiye etkili olsaydı Türkmenler rahat olurdu, evinde otururdu, baskı altında kalmazdı. Abbas Taki 3 gün rektörlük yapamadı.” 
Türkiye etkili değil, kim etkili?
 “Türkmenler kaybediyorsa Türk karşıtı merkezler etkili demek ki. Hatta Bağdat ve güneyinde uzun yıllar Türk şirketlerine iş de vermediler. İktisadi yönden de verilmedi. Demek ki bu bölgede Türkiye’nin karşıtı var. Rakipleri İngiltere, İran, Suudi Arabistan olsun. Burada Erbil üzerinde Türkiye’nin etkinliği daha önce Musul üzerinde biliyorsunuz... Musul’u kaybettik gibimize geliyor. Yönetimdeki etkili olan bir Erbil’deki Barzani hükümeti ile Türkiye’nin ilişkisi iyi gözüküyor ama bu yeterli değildir. Çok da iyi değildir.  Süleymaniye’de İran da etkili, İsrail de etkili, İngiltere de etkili. Bölgede Irak’ta bir karış toprak yok ki başka devletler etkili olmasın. Irak devletinin bugün yöneticileri kendi bakanlıklarını, başbakanlığını kontrol edemiyor. Irak gerçek işgali atamadı. Türkmenler olarak bazı planlarda bize yer verilmediğini hissediyoruz. Türkmen’in telaffuz edilmemesini ölüm fermanı kabul ederiz. Ama Türkmeneli olsaydı bu bizim için kurtuluş fermanı olurdu ama bunu kabul ettirmek gerekiyor. Biz yetemedik Türkmenler olarak tek başımıza. Bugün Telafer bölgesi, Musul’da Türkmen bölgelerinde güvenlik bölgeleri olsa Türkmenlerin geri dönmeleri çok kolaylaşır. Normal olur. Ama bu süreç devam ederse insanlar artık dönemezler.” 
Ankara ne yapıyor?
 “Yeterli bir şey yaptığına inanmıyorum ben. Yeterli bir şey yapsaydı durumumuz böyle olmazdı. Ama Türkmen Irak’ta kaybederse Türkiye kaybeder. Çünkü o bölgede sadece Arap kardeşlerimiz kalmaz başka merkezlerin de orası üssü olur. Türkmen yok olursa o bölgede Kürtler, Arap kardeşlerimiz özgür olur, Türkiye ile dost olur; böyle bir şey olmaz. Başka merkezlerin etkisindeki Kürtler egemen olacak. Başka dünya merkezinin etkisindeki Araplar etkin olacak. Türkiye ile dostane şeyler değil. Türkiye’nin kaybetme lüksü yoktur. Biz tabii Kürtlerin de haklarına kavuşmasını, Arapların da, Şiilerin de, Sünnilerin de, Hıristiyanlarla barış içerisinde yaşamasını istiyoruz. Ancak Türkmenler de insandır. Bin yıldır o bölgede bizim de insanca yaşama hakkımız vardır. Türk olarak insanca yaşama hakkımız vardır. Bu Türkmen hareketini yönlendirmede, yapılandırmada büyük bir başarısızlık söz konusu. Bunun değerlendirilmesi gerekiyor tabii ki. Hâlâ Türkmen hareketi bir komuta merkezinden, bir planlamadan bir değerlendirmeden yoksun. Günlük işlerle uğraşıyorlar. Bizim Irak’la ilgili Türkmen bölgesi ile ilgili Kürt Türkmen yapılanması ile ilgili bizim partimizin 11’e yakın projesi var. Ben 40 yılı aşkın Türkmen hareketi içerisindeyim. En azından belki 30 yıldır Türk yetkilileri ile görüşüyorum hiçbirisi projeden bahsetmiyorlar. Türkiye’nin bir Kerkük politikası vardı daha önce, şimdi de var olduğu kanaatindeyim. Bir Irak politikası vardı ama zaman zaman politikaları değişiyor, fakat Türkmen politikası hiçbir zaman olmadı. İyi niyetleri oldu Türkmenlere karşı. Türkmen iyi yaşasın, barış içerisinde yaşasın. İyi niyetle bir şey çözülmüyor.” (Arkası yarın!..)

Yazarın Diğer Yazıları