“Türkiye’nin ezber bozması gerekiyor”

Uzun sohbetimizde  “Türkiye... Türkiye... Türkiye”  dedi Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Riyaz Sarıkahya. Yaşanan gerçeklere birinci ağızdan ışık tutan söyleşimizin son bölümü;

Musul, IŞİD’ten temizlenecekti. Son durum nedir?

“Bölge şimdi uluslararası bir saha oldu. Herkesin bu bölge, hesaplaşma bölgesidir. Bu merkezler arasında bir konsensüs olmadan bölgeye istikrar gelmez. Onun için bu sürünceme devam edecektir. Ama sürekli kaybeden taraf biziz. Irak’ta şu an ciddi bir savaş yok IŞİD’e karşı. Operasyonlar var, bunlar da tiyatrodur. İnsan öldürmeye yöneliktir esasında. IŞİD’i temizlemeye yönelik değil. Bölgeyi göç ettirmeye yöneliktir. Yeni yapılanma için hazırlanacak. IŞİD burada bir taşeron, bir piyondur. Kullanılır gider. IŞİD Irak halkı tarafından da, hiç kimse tarafından tutulan bir şey değil. Ama IŞİD sonrası bir şey olacak, endişemiz o, Türkmenler olarak. Ciddi endişe taşıyoruz. Bu konuda Türkiye bize kendi doğrularını da demiyor. Bizi dinlemeye de pek yanaşmıyorlar. Türkiye, Türkmen hareketini, Türkmensiz de götüremez bu bir gerçek. İran tek başına Irak Şii’leri olmadan da onların altyapısalı olmadan götüremez tabii ki. Saddam döneminde İran’ın Irak Şiileri üzerinde çok etkisi yoktu. Ama Şiiler şimdi örgütlendiler. Türkmen Türkiye’nin bir parçasıdır. Türkiye’nin Türkmenlere karşı bir ahlaki sorumluluğu var. Türkmen zayıf kaldığı ölçüde Türkiye’nin Türkmenleri öne çıkarma şansı asla olmaz. Türkmenlere yönelik 21 senedir yapılan altyapı çalışmalarının hepsi değilse de bir çoğu göstermeliktir. Bugün eğitim kurumlarımız felç durumda, enformasyonumuz felç durumda, dış ilişkilerimiz felç durumda. Türkmen hareketi olarak bahsediyorum tabii ki. Tabii bunun hesabını vermek lazım. Madem ki bir hareket eş güdümlü götürülüyordu. Bu Türkmen hareketinin müttefiki Türkiye olması gerekir. Sonra Türk dünyası.”

Bunca kargaşa içerisinde Ankara’dan maddi yatırımlar yeterli oldu mu?

 “Gıda konusunda Allah razı olsun. İnsani yardımlar konusunda Türkiye gerçekten üzerine düşen görevi yaptı. Ama siyasi olarak kimse destek vermedi Türkmen’e. Türkmen, sadece insani yardım sadece askeri yardımla ayakta duramaz. Bu ikisi gerekiyor bir de siyasi destek. Irak’ta kargaşa her zaman devam edecektir. En azından Telafer’in güvenlik bölgesi olması gerekiyor. Ben o kanaatteyim. Şu anda Kürt-Türkmen arasında da büyük sıkıntılar var. Kürtler her şeyi bizim bölgemizde, tekeline aldılar. Bizim toprağımız, bizim bölgemiz. Her iki halkın da kardeş olduğuna inanıyorum. En azından her iki halk da Müslüman’dır akrabadır bizim bölgede. Türkiye burada öncülük yapabilir. Türkmen-Kürt yaklaşımı konusunda. Türkmenler olarak tek başına bu kadar sıkıntıya, bu kadar oyunlara karşı koyabilecek yapıda değiliz böyle bir potansiyelimiz de yok. Durumun bir an önce Türkiye’de ciddiyetle ele alınması gerekir. Eskiden bir Kıbrıs masası vardı Türkiye’de, bir Türkmen masası kurulsun. Bazen muhatap bulamıyoruz. Konuşuyoruz, sadece dinliyorlar, bundan bir şey çıkmıyor artık. Netice alınmadıktan sonra neden konuşmalar olsun. Tabii ki bir toplumda bir sabır var. Biz şimdiye kadar Türk milliyetçilerinin ideolojisini öne sürdüğümüz için -Türkiye kurtaracak şu olacak bu olacak- insanların yıllarca biraz direnmelerine yol açabildik. Fakat, tabii ki gerçekler de insanların kanaatini değiştirir.

Türkmen yapılanması şu anda darmadağın. Türkiye’nin vesilesi ile bir Türkmen yapılanması olması lazım. 3 milyon Türkmen ile Türkiye tek tek ilişkiyi götüremez ki. Benim köylümle Türkiye ne ilişkiyi götürecek. Ortada bir Türkmen meclisi yok, bir Türkmen yapılanması yok.”

Şu anda Türkmenlerin en acil ihtiyacı ne?

“Acil ihtiyaç, gerçek bir Türkmen meclisinin kurulması şu an. Irak’ta manzaramızı düzeltmek, Türkmen hareketini. Ve o Türkmen Meclisi de bir Türkmen hareketini yürütecek, dış ilişkileri ayrı, enformasyonu ayrı, bunlar da her bölgenin her mezhepten, her partiyi gözetecek şekilde olması gerekir. Türkiye’nin ezber bozması gerekiyor. Biz Türkmen Cephesi’ni zamanında kurduk ve öncü kurucusu da bendim o yıllarda. Bunu bir koalisyon olarak kurduk. Irak Türkmen Cephesi, Türkiye yeni baştan ilgi alanını düzeltsin en azından. Aktif hale getirsin. Kürt bölgesi hariç Irak’ta seçimde hiç biri kendi adıyla yok. Hatta Bağdat’ta şu an 2 milletvekili, onlar da Kerkük Türkmen Cephesi. Onda bir problem yok ama Irak’ın hiçbir yerinde, ne ilde ne parlamentoda Irak Türkmen cephesi kayıtlı değil şu anda. Koalisyon, ya Nuceyfi’nin ekibiyle girmiştir, bir kısım Türkmenler Şiiler ile birlikte giriyorlar. Bütün Türkmenler ciddi bir koalisyon içinde hareket etsinler.”

Yazarın Diğer Yazıları