Türkiye Enstitüsünün 8. kuruluş yıldönümü
Bugün 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü’nün kuruluşunun 8. yılını ve 21.Yüzyıl adlı aylık dergimizin yayına başlamasının 7. yılını kutlayacağız. 21.YYTE, AKP iktidarının kendi düşünce kuruluşlarını kurarken, zaman zaman bile olsa kendisi gibi düşünmeyen düşünce kuruluşlarına tahammül edemeyip değişik araçlar kullanarak kapattırdığı bir ortamda Türk milliyetçiliğinin temel çerçevesini tanımladığı bir zeminde sekiz seneden bu yana her geçen gün varlığını biraz daha güçlendirerek çalışmalarını sürdürüyor. 21.YYTE’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını değerli dostum Prof. Dr. Özcan Yeniçeri ve başkanlığını da ben yapıyorum.
8. yılını kutladığı bugün çalışmalarına üç aylık hakemli bilimsel bir dergi olan 21.Yüzyılda Sosyal Bilimler adlı dergiyi de ekliyor. 21.YYTE’nin 2013 başındaki hedefi ise İngilizce olarak yayınlanacak “21.Yüzyılda Avrasya” adlı dergiyi yayına hazırlamak. Onun da çalışmaları sürüyor. 21.YYTE’de çalışan uzmanlar ve bilimsel danışmanlar tarafından hazırlanan kitap çalışmaları da genellikle Kripto Yayınevi tarafından yayınlanıyor.
21.YYTE, yayın çalışmalarının dışında konferanslar, paneller, beyin fırtınaları ile Türkiye’nin milli güvenliğini ilgilendiren iç ve dış konularda sürekli ortaya yeni ve daha ileri/etkili çözüm yöntemleri koymak için mücadele ediyor. Bu toplantılarda değişik kesimlerden bir araya gelen konu uzmanların görüşleri zaman zaman çatışıyor, zaman zaman uzlaşıyor. 21.YYTE’nin kurumsallaştırdığı çalışmalardan birisi de her sene ilkbaharda Safranbolu’da düzenlediği ve iki gün süren, 40-45 uzman araştırmacıyı bir araya getiren “Safranbolu Tartışmaları” adlı beyin fırtınası toplantısı. Bu toplantıyı Karabük’de yayın yapan Magic FM radyosunun sahibi olan İlhan Alpboğa bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi ile düzenliyor.
21.Yüzyıl Türkiye Enstitü’nün amacı, enformasyon çağı ve savaşlarının yaşandığı 21. yüzyılda dünya ve Türkiye’de gerçekleşen politik, ekonomik, teknolojik, kültürel, toplumsal ve askeri süreçleri birincil kaynaklardan en yetkin analiz tekniklerini kullanarak Türkiye’nin milli çıkarları çerçevesinde izlemek ve tahlil etmek, küresel ve bölgesel olayları ve gelişmeleri Türkiye’nin milli güvenliği açısından değerlendiren stratejik çalışmalar gerçekleştirmektir.
Bu amaçla çalışmalarını sürdüren 21.YYTE’nin çatısı altında 17 değişik araştırma merkezleri toplanmış durumdadır. Bu merkezler sırası ileMilli Güvenlik ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi, Güney Kafkasya, İran ve Pakistan Araştırmaları Merkezi, Orta Asya Araştırmaları Merkezi, Rusya-Slav Araştırmaları Merkezi, Amerika Araştırmaları Merkezi, Avrupa Birliği Araştırmaları Merkezi, Ortadoğu Araştırmaları Merkezi, Balkanlar ve Doğu Akdeniz Araştırmaları Merkezi, Asya-Pasifik Araştırmaları Merkezi, Düşük Yoğunluklu Çatışma Araştırmalar Merkezi, Politik, Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Merkezi, Karadeniz Araştırmaları Merkezi, Anayasal Düzen, Hukuk, Adalet Araştırmaları Merkezi, Teostrateji Araştırmaları Merkezi, Çevre, Enerji ve Enerji Güvenliği Araştırmaları Merkezi, Ekonomik Araştırmalar Merkezi, İş Geliştirme ve Stratejik Yönetim Merkezi’dir. Bu merkezlerin hepsi uzmanları ve bilimsel danışmanları ile aktif çalışma süreci içindedirler.
21.YYTE, ayrıca bir Türk Dünyası Kütüphanesi ile bir Türk Milliyetçiliği Kütüphanesi oluşturma süreci içindedir. Amacımız, bu konularda doktora tezi yazan bir akademisyenin veya kitap yazan bir araştırmacının sadece bu kütüphanelerden yararlanarak çalışmasını gerçekleştirebilecek bir ortamı sağlamaktır. Ne yazık ki, şimdiye değin bir Türk Milliyetçiliği kütüphane oluşturulabilmiş değildir. 21.YYTE bunu gerçekleştirmeyi amaçlıyor.
21.YYTE’nin etkin olduğu alanlardan birisi de hiç şüphesiz televizyonlar. Zaman zaman konulmaya çalışılan bütün engellere rağmen 21.YYTE Başkanı olarak Türkiye’nin milli güvenliğinin ağır tehditler altında olduğu bir dönemde televizyonlarda Türk milletinin duygu ve düşüncelerine tercüman olmaya çalışıyoruz. Ve son olarak çalışmalarımızın gelecek senelerde de artarak etkinlik kazanması için bütün Türk milliyetçilerinin desteğini bekliyoruz. 21.YYTE’ye vereceğiniz desteğin başında yayınlarımızı okumanız ve okutmanız geliyor. Bunun için lütfen ‘www.21yyte.org’u ziyaret edin.