Türkiye Almanya arasında büyükelçi krizi..
Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu. Pek çoğunuz bu ismi bilmeyebilir veya tanımayabilirsiniz.Bu isim, uzun süredir limoni giden Türkiye-Almanya ilişkilerinde yeni bir krizin odağı oldu.
Önce size Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu hakkında kısa tanıtıcı bilgi verelim:
Hüseyin Avni Karslıoğlu, 2002 yılında Batum Başkonsolosluğu görevini yürütürken Başbakan Abdullah Gül onu özel kalem müdürlüğü görevine getirdi. Karslıoğlu bu görevi, Abdullah Gül Başbakanlığı Tayyip Erdoğan’a devrettiği 15 Mart 2003 gününe kadar sürdürdü. Avni Karslıoğlu, daha sonra Büyükelçilik unvanını alabilmesi için Dışişleri Bakanlığı’nda gerekli görev prosedürlerini tamamladı. Bakü Büyükelçisi olmasının ardından Abdullah Gül 2007 yılında Cumhurbaşkanı seçilince tekrar Türkiye’ye döndü ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü yaptı.
Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu Başbakan Özel Kalem Müdürü iken de Batum Başkonsolosluğu gibi bölgedeki kritik görevinden vazgeçmedi. Konsolosluğu Ankara’dan idare edebildi. Karslıoğlu, oldukça çalışkan bir bürokrattır. Gece-gündüz mesai sınırı yoktur. En büyük hobilerinden biri her zaman yanında bulundurduğu profesyonel makinelerle fotoğraflar çekmesidir. Avni Karslıoğlu, Abdullah Gül Başbakan iken attığı her adımı mutlaka fotoğraflar ve saklardı. Bu hobisinin Cumhurbaşkanlığındaki görevi sırasında da devam ettiğini biliyorum. Fotoğrafçılığa büyük merakı olan Büyükelçi Karslıoğlu’nun kimsede olmayan büyük bir arşivi var.
Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu’nun çok sevdiği isim olan Büyükelçi Karslıoğlu bu yıl Dışişleri Bakanlığı’nın Temmuz kararnamesi ile Berlin’e Büyükelçi oldu. Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun kararnamesi 26 Eylül’de de Resmi Gazetede yayımlandı.
Aradan uzun zaman geçmesine rağmen Hüseyin Avni Karslıoğlu Almanya’daki görevine başlayamadı. Çankaya Köşkü’nde üst düzey bir kaynaktan aldığım bilgiye göre, “Almanya Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun Berlin Büyükelçiliğine onay vermiyor”. Almanya diplomatik lisanla “agreman” vermediği için eski Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Berlin’deki Büyükelçilik görevine resmen başlayamıyor.
Durumu Dışişleri Bakanlığı Basın -Enformasyon Dairesi Başkanlığı’na sordum. Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun “Almanya agreman vermediği için görevine başlayamadığını” doğruladı ve “Ocak ayında agreman verilip sayın Büyükelçinin görevine başlaması bekleniyor” bilgisi verildi. Agremanın niye bu kadar uzatılıp, verilecek tarihin neden kesinleştirilemediği sorusuna tabii ki Dışişleri Bakanlığı yanıt vermedi.
Tekrar Çankaya Köşkü’ndeki haber kaynağıma döndüm aldığım cevabı aynen aktarıyorum:
“Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun bazı topluluklarla bağlantıları ve bazı ilişkileri Almanya’yı çok rahatsız ediyor. Kendisi hakkındaki olumsuz görüş Türk tarafına bildirildi. Senin anlayacağın Almanya Karslıoğlu’nu istemiyor. Sorun aşılmaya çalışılıyor.”
Türkiye -Almanya arasında derinden giden krizin adı bu.
Bakalım Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Başbakan ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü gibi kritik ve hassas noktalarda görev yapmış bir Büyükelçiye Almanya’nın agreman vermesini sağlayabilecek mi?
Bu arada “agremanın” sözlük manasının, “bir elçinin bir ülkeye atanmasından önce o ülkeden istenen uygun görme yazısı veya onayı, kabul belgesi” olduğunu da not düşelim.
İçerideki kavga..
İktidardaki koltuk kavgasının bir başka boyutu da Ankara’da kıyasıya devam ediyor. Bu kavganın adı da “kadrolaşma”. Başbakana yakın kaynaklardan aldığımız bilgiye göre kadrolaşma operasyonları İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in canına tak edip isyan noktasına getirdi. Şahin, Tayyip Erdoğan’a bakanlığına bağlı birimlerdeki bazı kadrolardan duyduğu sıkıntıyı net bir dille ifade etti ve operasyon izni istedi. Erdoğan da Bakanına “Tamam. Zamanı geldiğinde gerekeni yap” dedi. Şu anda Ankara’da herkesin gözü İçişleri Bakanlığının üstünde. Takipçiler “nasıl olacak ve ne zaman olacak?” a pür dikkat kesildi. Operasyona uğrama ihtimali olan birimler de gardını almış ve hatta yeni ataklar hazırlığındalar.Bugünden görebildiğimiz: Ankara’da çok çetin koltuk kavgaları olacak!..