TSK’dan şok uyuşturucu tespitleri; “Aileler bihaber... Kulla

Okulların başlamasına 1haftalık süre kaldı. Giderek yaygınlaşan ve gençlerimizi hatta daha küçük yaştaki evlatlarımızı tehdit eden uyuşturucu belası ile ilgili çok önemli bir çalışmaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerde yaptığı çalışmalarda Türk gençlerinin nasıl büyük bir tehlike ile karşı karşıya kaldığını ortaya çıkardı.
Okuyunca, oldukça vahim durumun tüm ayrıntılarını göreceğiniz verilere TSK’nın nasıl ulaştığını anlatayım;
TSK’da askerliğe, birliklere gelen erbaş ve erlerin tamamı psikolojik ve sosyal problemlerinin tespiti için, anket, test ve bilgi formları ile taramadan geçiriliyor. Elde edilen bilgiler ışığında da askerin problemleri çok dikkatlice takip edilip gerekli tüm tıbbi tedaviler uygulanıyor. Bu kapsamda yapılan uygulamalar sonucunda da önemli bir bilgi-veri tabanı oluştu. Lafı çok uzatmadan, geçelim TSK’nın uyuşturucu ve kullanımı ile ilgili çarpıcı tespitlerine;
* Türkiye’de uyuşturucu madde kullanımı; merak, özenti, arkadaş çevresi, aile ilgili faktörler (ailede uyuşturucu kullanımı, anne babanın vefatı-boşanmaları, ilgisiz aile,baskıcı aile) yanlış rol model, göç, işsizlik, okulda veya işte başarısızlık,f iziksel veya cinsel taciz ve diğer faktörler nedeniyle olmaktadır.
* Uyuşturucu ile ilgili ilk temas büyük oranda arkadaş ikramı şeklinde oluşmaktadır. Daha sonra birkaç kullanım yine ücretsiz olarak devam ettikten sonra uyuşturucuyu kullanım şekli zaman zaman alıma bir süre sonra ise düzenli kullanıma dönüşmektedir. Birey artık düzenli bir uyuşturucu müşterisidir.
* Sürekli kullanım ve bağımlılıkta kişi uyuşturucunun esiri haline gelmekte ve maddeyi temin edebilmek için sosyal çevresini ve ilişkilerini maddeye bulabilecek şekilde dizayn etmektedir.
* Uyuşturucu madde, bağımlı veya kullanıcı olan birey üzerinde fiziksel, ruhsal ve sosyal pek çok zararlar vermektedir.
* Yaşları 20-24 arasında olan 2 bin kişinin bulunduğu toplulukta kişilerin; psikolojik, sosyal veya diğer sorunlarına yardımcı olmak üzere kurulan merkeze; 2009 yılında madde kullanımı ile ilgili müracaatlar toplam müracaatın yüzde 5’ini oluştururken, 2010 yılında bu oran yüzde 11’e çıkmıştır.
2011 yılında madde kullanımı şikayeti ile ilgili yapılan müracaatlar toplam müracaatın yüzde 13,2’sini oluştururken2012 yılında yüzde 26,8’ini,
2013 yılında ise yüzde 35’ini oluşturmuştur.
* Türkiye’nin hemen her bölgesinde yaygın şekilde kullanılan uyuşturucu maddenin bölgeler göre dağılımı oldukça ilginçtir. Türkiye’de uyuşturucunun en çok kullanıldığı bölge Güneydoğu Anadolu bölgesi iken hemen arkasından Karadeniz ve Marmara bölgeleri gelmektedir.
* Büyük kentlerde uyuşturucu kullanımının ve ticaretinin çok yaygın olduğu ve rahatlıkla yapıldığı bizzat kullanıcıları tarafından ifade edilmektedir.
* Bugün yaşları 20-24 arasında olan ve uyuşturucu madde kullanan kişilerin uyuşturucu madde ile tanışma yaşı Güneydoğu Anadolu’da 13 iken diğer bölgelerde 15-16 yaşlarında olduğu görülmüştür. 2013 itibarıyla madde kullanımı yaşının Türkiye genelinde maalesef 13, Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise 11’e düştüğü görülmektedir.
* Halen uyuşturucu madde kullanan kişilerin kardeşlerinin de büyük oranda uyuşturucu madde kullandıkları özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ikamet edenlerin veya buradan göç ederek başka şehirlere gidenlerin 12-13 yaşlarındaki kardeşlerinin uyuşturucu kullanmakla birlikte zehir tacirleri tarafından “torbacı” (satıcı) olarak kullanıldıkları ağabeyleri tarafından itiraf edilmektedir.
* Güneydoğu Anadolu bölgesi ile ilgili dikkat çeken önemli bir husus ta, uyuşturucuya alıştırılan çocuklarda 14-15 yaşlarında evden kaçma olaylarının sıklıkla görülmesidir. Bu kişilerin evden kaçma hareketini birden fazla gerçekleştirdikleri görülmektedir.
* Evden kaçmaların nedeni sorulduğunda, herhangi bir nedeninin olmadığı veya terör örgütüne katılmak için yapıldığı, örgüte katılamayan evden kaçan şahıslar tarafından itiraf edilmektedir.
* Madde kullananlarda yaygın olarak, “kendine zarar verici davranış” görülmektedir (Halk dilinde jiletçi).
* Yaklaşık 4-5 yıl süreyle madde kullanan kişilerin aileleriyle yapılan görüşmelerde, anne babaların evlatlarının uyuşturucu kullandıklarından büyük oranda habersiz oldukları görülmüştür. Bazı aileler ise birkaç yıldan beri kullanıcı olan çocuklarının uyuşturucuyu sadece bir defa kullandığını bildiklerini söylemişlerdir.
* Herhangi bir sorunu olan veya olmayan topluluğun tamamına sorulduğunda 20-24 yaş grubundaki erkeklerin yüzde 55-60 oranında uyuşturucu maddeyi “en az 1defa” denedikleri görülmüştür.
Sık sık bir araya geldiğimiz Emniyet yetkilileri de uyuşturucunun artık büyük kentlerin en işlek semt ve caddelerinde dahi peynir-ekmek gibi satıldığından dert yanıyor!..
Arabada uyuşturucu kullandığı tespit edilen sürücüye büyük ceza uygulaması getiren yöneticilerimiz, (ne kadar traji-komik) aynı sertliği araba dışındakilere uygulayamıyor.
Ve ne yazık ki;
Türk gençliği bilinçli olarak zehirleniyor ve bu da seyrediliyor!..

Yazarın Diğer Yazıları