Tıbbın babası İbn-i Sina’nın tarifini verdiği kuru incir her derde deva oluyor.
İncir, dutgiller familyasına ait yenilebilir bir meyvedir. Dünya çapında yaygın olarak yetiştirilen bu meyve, tatlı yapımında sık sık kullanılır. İncirin güneşte veya fırında kurutulmasıyla, kuru incir elde edilir. Kuru incir hem sade bir şekilde, hem de aşure gibi farklı tariflerin içerisinde kullanılır. Ölçülü bir şekilde tüketildiğinde, sağlık açısından birçok faydası vardır.
KURU İNCİRİN FAYDALARI NELERDİR?
- Astım ve öksürük hastaları için saf ve doğal zeytinyağında bir süre bekletilmiş iki tane kuru incirin sabah kahvaltısından önce tüketilmesi tavsiye edilir.
-B2 vitaminleri içeren kuru incir, zeytinyağı formülü hafızayı ve sinir sistemini güçlendirir.
-Kalsiyum ve fosfor içeren kuru incir, zeytinyağı kürü kemik ve diş sağlığını kuvvetlendirir. Özellikle menopoz döneminde kemik erimesine karşı korur.
- Lif açısından zengin olduğu için, kabızlık sorununa iyi gelir.
- Yüksek oranda lif içeren bu meyve, uzun süre tokluk hissi verir. Böylece yeme isteği azalır ve kilo kaybına yardımcı olur. Ancak ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
- Kuru incir, potasyum bakımından zengindir. Potasyum, tansiyon ve kan basıncını dengeler. Bu sayede kuru incir de yüksek tansiyon riskini azaltabilir.
- Kan basıncını dengelemesinin yanında, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de düşürür.
- Cildi besler ve parlaklık verir.
-E vitamini, kumarinleri steroller, tanenler gibi biyoaktif bileşikler bakımından zengindir. Bu sayede kan şekeri kontrolünü sağlayabilir.
-İçeriğindeki antioksidanlar, beyindeki oksidatif hasarı azaltabilir. Ancak daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.
GÜNDE KAÇ TANE KURU İNCİR YENMELİ?
Kuru incir, ara öğünde veya kahvaltıda günde 2 adet olacak şekilde tüketilebilir.
2 adetten fazlası, sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir.
KURU İNCİRİN ZARARI VAR MI?
Kuru incir de yüksek oranda fruktoz vardır. Yani çok fazla şeker içeren bir besindir. Aşırı tüketilmesi halinde, tiroid ve pankreas başta olmak üzeren bütün vücudun yağlanmasına sebep olabilir. Ayrıca diyabet hastalarının kuru incir tüketmeden önce doktora danışması önerilir.
Önemli Not: Kuru incirin diğer besinlerde olduğu gibi, her insanda gösterdiği etki farklıdır. Kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler, emziren anneler, alerjik bünyeye sahip olan kişiler, kuru incir tüketmeden önce doktora danışmalıdır. Sağlıklı bireyler ise, günde 2 adetten fazla tüketmemelidir.