Birleşik Krallık’ta yarım milyondan fazla kişiye fiziksel aktivite düzeyleri soruldu ve ortalama olarak neredeyse 11 yıl boyunca takip edildiği bildirildi.
Çin’deki Sichuan Üniversitesi ve UK Biobank’in ortak çalışmasıyla, bahçecilik esnasında yapılan hareketler beyni sağlıklı tutabileceğinden demans riskini de düşürebileceği ortaya çıktı.
“AKTİVİTEDEN ZİYADE SAĞLIĞINIZA EN BÜYÜK YARARI SAĞLAYACAĞINA DAİR KANITLARA KATKIDA BULUNUYOR”
Alzheimer hastalığıyla ilgili çalışma yapan Dr. Sara Imarisio, “Çalışma, bağlı kalabileceğiniz, sizi fiziksel ve sosyal olarak aktif tutan bir şey bulmanın, aktiviteden ziyade sağlığınıza en büyük yararı sağlayacağına dair kanıtlara katkıda bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Daily Mail’de yer alan habere göre, çimleri sulamak, biçmek, kazımak ve otları ayıklamak gibi sık sık bahçede iş yapanların bunama geliştirme olasılığı, bunu daha az yapan kişilere göre yüzde 21 daha azdı.
Zevk için düzenli olarak yüzen, bisiklete binen veya yürüyenlerin demans geliştirme olasılığı yüzde 35 daha düşük olarak olarak ifade edildi.
Katılımcılar, 40 ila 69 yaşları arasındaydı. Neurology dergisinde yayınlanan çalışma, yaş ve alkol tüketimi gibi faktörleri de dikkate aldı.
DEMANS NEDİR?
Demans; hafızayı, düşünmeyi ve sosyal becerileri etkileyen bir grup semptomu tanımlar. Demans tek bir hastalık değildir. Aksine birçok türü vardır. En sık gözlenen türü olan Alzheimer demansı bütün demansların yaklaşık %60 ila %80’inden sorumludur. Bir inme sonucunda oluşan vasküler demans ise en sık gözlenen ikinci demans türüdür.
Kelime anlamı olarak demans, Latince mens yani zihin kelimesinden türetilmiştir. Demans ise zihnin yitirilmesi anlamına gelmektedir. Bununla beraber demanslar, özellikle Alzheimer demansı bir anda oluşmaz, belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar ve ilerleyicidir. Bazı demanslar ise vücuttaki bir maddenin eksikliğine ya da bir maddenin ya da ilacın yan etkisine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu tip demanslar genellikle ilerleyici olmaz ve geri dönüşü vardır.