İbn-i Sina bin yıl önce yazdığı El-Kanun Fi''t Tıbb adlı eserinde şeker hastalarına kara hindiba otunu önerdiği bildirildi.
Bu ot, kahvaltıdan yarım saat önce ve yarım saat sonra tüketilmesi tavsiye edildi.
KAN ŞEKERİNE ŞİFA OLAN KARA HİNDİBA ÇAYININ HAZIRLANIŞI
Yarım tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kara hindiba kökü bir su bardağı dolusu suya akşamdan eklenir sabah kaynama derecesine kadar ısıtılır ve süzülür. Bu çay kahvaltıdan yarım saat önce ve yarım saat sonra bölünerek içilir. l Bitki salatası: Bitkinin köklerinden ve yapraklarından hazırlanır, çiçek sapları çiçekleriyle birlikte yıkanan kara hindiba sapları çiçeklerden ayrılarak günde 5-10 tane yenebilir.
KARAHİNDİBA OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?
-Yatıştırıcı özelliği bulunan karahindiba çayı, depresyon, stres ve yorgunluğa iyi gelir.
-Sindirim sistemini düzenler ve iştah açıcı özelliklere sahiptir.
-Güçlü bir idrar söktürücüdür. Müshil etkisi yaratan bir yapıya da sahiptir. Boşaltım sistemi üzerinde iyileştirici etkileri vardır.
-Kalp kaslarının güçlenmesine yardımcı olur.
-Kan şekerini dengede tutarak şeker hastalığı tedavisinde yardımcı bir yöntem olarak kullanılabilir.
-Kolestrolü dengeler.
-Egzama, sedef ve sivilce gibi cilt sorunlarında karahindiba bitkisinden faydalanılabilir.
-Antioksidan özelliği sayesinde kanser gibi önemli hastalıklarda da kullanım için idealdir.
Sarılık, gut, romatoid artrit gibi hastalıklarda yarar sağlar.
-Vücutta su tutulmasını azaltarak zayıflamaya da yardımcı olur.
-Kan dolaşımını hızlandırır. Bu sayede vücuda güç ve enerji verir.
KARAHİNDİBA OTUNUN ZARARLARI NELERDİR?
Karahindiba, oldukça yararlı bir bitki olsa da kanaryaotu, krizantem, kadife çiçeği, papatya, sarı papatya gibi bitkilere alerjisi olanlar tarafından kullanılmamalıdır. İlaç kullananların ve hamilelerin de kullanmadan önce doktora danışmalarında yarar vardır. Safra kesesi iltihaplı ya da enfekte olmuş olan hastaların da bu bitkiden uzak durmaları önerilir. Bazı kullanımlarda midede ekşime ve ishal gibi sorunlar ortaya çıkardığı da görülmüştür.