Taç atışı ve korner üzerine

"Liverpool, takımdaki futbolculara uzun taç atışını öğretmesi için taç antrenörü olarak Dane Thomas Gronnemark'ı işe aldı" diye bir haber okuduk. Herhalde öncelikle uzun taç atışları varyasyonları yapma özelliği üzerinden çalışmalar yaptıracaktır. Esasen Dünya Kupası'nda gördük. Ceza alanı paralelinde, korner atışı gibi taç atışları yapan bazı oyuncular vardı. Bunları bizde yapan futbolcular da mevcut. Ancak acaba bu taç atışları kuralın emri istikametinde yapılıyor mu?. Bu uzun taç atışlarının bazılarında kural ihlali var. Bir elini topa destek vererek tek elle atılanlar hakemlerce kabul görüyor. Kural topun iki elle atılmasını emrediyor. Bu tür atışların geçerli olmaması topun rakibe verilmesi gerekmektedir. Bir de topun başın üzerindeyken elinden çıkarılması kural emriyken topu vücudundan yarım metre uzakta elden çıkaran atışlar geçerli değil. Burada da topun karşı takıma verilmesi gerekiyor. Bu atışlara hakemlerin müsaade etmesi şaşırtıcı. Şimdi korner gibi uzun taç atışları tamam da bir müsabakada 10-15 korner kazanan takımların hiç gol üretemediği de bir hakikattir. Bir çok varyasyon olmasına rağmen hep aynı tarz korner atışları yapılıyor. Acaba korner atışları için de bir antrenör mü bulmalı. O zaman da teknik adamlar futbolculara neyi öğretecekler.

Galatasaray-Kasımpaşa

Bülent Yıldırım

İyi bir yönetim gösteren Yıldırım, günün başarılı genç oyuncusu Ozan'ın topa değil rakibe müdahalesini doğru tespit edip penaltı verdi. VAR hakemi, bu pozisyonu görmesi için uyardı. Tıpkı iptal edilen ofsayt golde VAR'ın tespiti ortadayken tekrar pozisyonu görmeye VAR'ın başına niye gitti.

Ankaragücü-Akhisar

Volkan Bayarslan

İyi yönetimle götürdüğü müsabakada Ankaragücü'nden Bifoume rakip topu oynadıktan sonra tekmesine verdiği sarı kartı VAR'ın uyarmasıyla kırmızıya dönüştürmeliydi.

Göztepe-Kayseri

Arda Kardeşler

İki renkdaş takımdan Göztepe'nin bariz üstünlüğünde oynanan müsabakada zorlanmadı, yönetimi geçer not alır.

Beşiktaş-Malatya

Halil Umut Meler

Hakemin sahadaki yerini hep önemsediğimi söylüyorum. Diyagonal koşu yollarını hakemlerimiz genelde kullanmıyor. O yüzden hakem iki kere topla buluştu. Pozisyonlarda yanlış yerlerde olması, Medel'e verilen iki sarı kartta bulunduğu yer itibarıyla hata yaptı. İki sarı kart da doğru değildi. Sadece 66. dakikada Medel'in hareketi sarı kartlıktı ona da faul bile verilmedi. FIFA talimatlarında ikinci sarıdan kırmızıya dönüşümlerde VAR müdahil olamıyor. Diğer konu stadın zemininin bozuk oluşu. Bu durum top tekniği yüksek olan oyunculardan kurulu Beşiktaş'ın aleyhine olduğu kaçınılmazdır. Konser için stadın verilmemesi daha doğru olurdu.

Sivas-Erzurum

Mete Kalkavan

Verdiği penaltı kararı tartışmasız doğruydu. Robinho'nun golünün VAR'la iptal edilmesi doğru. İkinci Sivas golünde VAR'dan alınan teyit doğru kararlardı. İyi bir müsabaka yönetti.

Başakşehir-Antalya

Alper Ulusoy

Tek taraflı oynanan bir müsabakada Başakşehir'in farklı galibiyeti maçı rahat yönetmesini sağladı, o da zorlanmadan 90 dakikayı tamamladı.

Çaykur Rize-Bursa

Suat Arslanboğa

Beraberlikle biten müsabakada Bursaspor'un attığı ikinci golün VAR'ın tespitiyle ofsayt olduğu belirlendi. İyi bir yönetim gösterdi.

Konya-Fenerbahçe

Ali Palabıyık

Uğur'un kolu vücuda yapışıktı. Frikik verilmemeliydi. O pozisyon öncesi Uğur'un sarı kartı vardı. Topun kaleye vurulması nedeniyle sarı kart görmeliydi, verilmedi. Benzer pozisyonda Fenerbahçeli futbolcuların vücuduna gelen topta oyunu devam ettirdi. Aynısını Uğur'un pozisyonunda da yapmalıydı. Isla'nın Ömer Ali'nin ayağına basışı ile Slimani'nin rakibin yüzüne gelen kolu görülmedi.

Alanya-Trabzon

Halis Özkahya

Trabzonspor'un golünün önce yardımcı sonra VAR'ın tespitiyle iptali tartışılmaz. Zaten VAR'ın en iyi tespiti ofsaytlardı. Santim bile kaçırılmıyor. Değerlendirilmeyen bazı faullere rağmen iyi yönetim gösterdi diyebiliriz.

Yazarın Diğer Yazıları