Siyaset tıkandı

CHP kurultayı ile MHP'de muhalefetin imza toplayıp partiye teslim etmesi, siyasi partileri ve liderleri bir daha tartışma zemine çekti. Bu gün yaşamakta olduğumuz sorunlar, tırmanan terör, artan stratejik riskler, durgunluk ve işsizlik, genel olarak siyasilere olan güveni azalttı.

1 Mayıs 2015 genel seçimlerinde muhalefetin yüzde 60 oy almasına rağmen tökezlemesi, CHP, MHP ve Hatta HDP'deki iç çekişmeleri tırmandırdı.

Önceki iki gün, Kadir Has Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi'nin ''Türkiye Sosyal- Siyasal Eğilimler Araştırması'' içinde yer alan terörle ilgili anketleri değerlendirmiştim. Aynı araştırmada siyasi partilerle ve siyasi liderlerle ilgili anketlerde yer alıyor.

1) 1000 kişiyle yapılan bu ankete göre, 2015 yılında Başbakan Ahmet Davutoğlu'na başarılı diyenlerin oranı yüzde 42.3 oldu. Oysa ki AKP son seçimlerde yüzde 49.5 oy almıştı. Bu demektir ki, AKP'ye oy verenlerin bir kısmı da başbakanı başarısız buluyor.

2) Kemal Kılıçdaroğlu'na başarılı diyenler yüzde 25.6, CHP'nin aldığı oy oranından yarım puan fazla. Kılıçdaroğlu'nu başarısız bulanların oranı ise 2 katı, yüzde 51.4 'tür. (Aşağıdaki tablo )

1-320.jpg

CHP Kurultayında son gelişmeler bundan sonra, CHP'nin ve Kılıçdaroğlu'nun başarı şansını da etkileyecektir. Kurultayın doğruları ve yanlışları var…

Demokratik bir kurultay oldu. Türkiye de demokrasinin yolunu parti içi demokrasi açacaktır. CHP önseçimle bir adım attı. Bu kurultayla da demokrasiye bir yerlerden başlamak gerektiğini gösterdi.

Tabanın sesi kurultaya yansıdı… Bir Televizyonda dinlediğim için söylüyorum. CHP'de üst düzey görev yapanların tabanla ilişkilerini, Salı günü yapılan gurup toplantılarıyla ölçmek doğru olmaz. Çünkü Salı günü guruba gelenlerin bir kısmı beklentisi olan insanlardır. Bunlar da en fazla üst düzey yöneticilerle kucaklaşıyor. Yani gurupta çevresi kalabalık olanların, tabana daha yakın olduklarını söylemek doğru değildir. Bizim dönemlerde, başarılı bir genel sekreter olan Önder Sav'ın etrafı kalabalık olurdu. Ancak 2015'te ön seçimlerde kaybetti.

Yanlışların başında Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı'na siyasi ağırlığı olmayan tenkitleri geliyor. Deniz Baykal kimseye belden aşağı vurmazdı ve fakat tenkitleri daha etkili olurdu. Elbette ki, Cumhurbaşkanı ve savcıların soruşturma istemeleri de en az Kılıçdaroğlu'nun yaptığı kadar yanlıştır.

Bir önemli yanlış da, Parti Meclisi seçimlerinde, misyon ve vizyon yerine farklı yaklaşımların devreye girmesi oldu.

3) Liderler içinde en başarısız görülen Devlet Bahçeli'dir. Devlet Bahçeli'yi başarılı görenlerin oranı da, MHP'nin aldığı oy oranından düşüktür. Delegenin talebine rağmen, Bahçeli'nin kurultay toplamıyor olması, MHP'yi barajın altına kesin düşürecektir. Buna karşılık Meral Akşener'in Genel Başkan olması, MHP'yi yüzde 20'lerin üstüne taşıyacaktır.

4) Selahattin Demirtaş'ı başarılı bulanlar, HDP'nin Haziran'daki oy oranına yakındır. Ne var ki, Demirtaş'ın PKK teröründen sonraki tutumu kendisini başarılı bulanlar oranının devam edip-etmeyeceğini bilmiyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları