Siyaset ne kadar ilginç değil mi?
2002 yılında Genç Parti'yi kurup Genel Başkan olan Cem Uzan'ın propaganda çalışmaları Star Televizyonu'nda çok geniş şekilde yer alıyordu.
3 Kasım 2002 tarihinde yapılacak Genel Milletvekili seçimleri yaklaştıkça Cem Uzan ve Genç Parti'ye yoğun ilgiyi gören AKP yöneticileri, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) ve RTÜK'e, "STAR TV'de haksız yayıncılık yapılıyor, çünkü Genç Parti'ye haber ve programlarda çok aşırı süre veriliyor ama partimize aynı süre verilmiyor" diyerek yazılı şikâyette bulundular.
O dönemde RTÜK yasasında yayıncı kuruluşların siyasi partilere verecekleri süreye ait bir yasal hüküm yoktu.
RTÜK toplantısında alınan karar ile AKP'nin bu başvurusunu, Star TV yayın ihlal iddialarını içeren raporlar ile 298 sayılı seçim kanunu çerçevesinde değerlendirilmesi için Yüksek Seçim Kurulu'na gönderdiler.
Seçim yasasının yürürlüğe girdiği tarihte özel radyo ve televizyonlar olmadığından bu tür yayınları engelleyici hüküm yoktu.
Ancak AKP Genel Başkan Yardımcılarının da ceza uygulanması için YSK'da kulis yaptıklarını öğrenince ben de Genç Parti Genel Başkan Yardımcısı olarak YSK Başkanı Tufan Algan'a gittim ve yaptırım uygulanamayacağını yasanın buna imkan vermediğini anlattım.
Sonuçta YSK, Genç Parti lehine yaptığı yayınlar nedeniyle STAR TV'yi 1 ay kapattı.
STAR TV avukatları yürütmeyi durdurma talebi ile idare mahkemesine başvurdular ama yürütmeyi durdurma talebi kabul edilmeyince STAR TV, 3 Kasım seçimleri öncesi 1 ay kapandı.
Seçim sonrası ise mahkeme kazanıldı, RTÜK'ün temyiz başvuruları da sonucu değiştirmedi ve ceza uygulanmış olmasına rağmen iptal edildi.
O tarihte bir açıklama yapan Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, "Özel radyo ve televizyonlar istedikleri partiyi desteklerler, yasak yanlış idi, yargı da tescil etti" diye açıklama yaptı.
Ancak AKP, 2002 seçimlerinde tek başına iktidar olunca 298 sayılı yasanın 149/A maddesi ile 55/A maddelerini değiştirerek özel radyo ve televizyonların seçim dönemi yayınlarında siyasi partilere "eşit süre" verilmesini öngören hükümler getirdi.
Aradan 14 yıl geçtikten sonra 7 Haziran 2006 ve arkasından gelen 1 Kasım 2016 Milletvekili seçimlerinde AKP yanlısı yayın yapan özel radyo ve televizyonlar vaktiyle Star TV'nin Genç Parti lehine yaptığı gibi AKP lehine aşısı süre veren yayınlar yaptılar.
RTÜK ve YSK da AKP'nin 2003 yılında yaptığı yasal düzenlemeye dayanarak ATV, SHOW TV, A Haber gibi hükümet yanlısı yayın yapan birçok radyo ve televizyona ceza yağdırdı.
Sonuç olarak önümüzde 16 Nisan'da yapılacak referandum var.
AKP'nin vatandaşlara "evet" kampanyalarını yoğun şekilde yapabilmesi için 2003 yılında yaptığı engelleyici yasal düzenlemeyi iptal etmesi gerekiyordu ki dün 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bu imkan sağlandı.
Bu durumda Cem Uzan haklı çıktı ve AKP, Genç Parti'nin savunduğu yayıncılık çizgisine geldi.
Siyaset ne kadar ilginç değil mi?