"Sınırımıza helikopterle asker indirdiler"..

Suriye'de Türkmenler katlediliyor...

AKP iktidarı her zamanki gibi seyrediyor. "Göktaşı satışı ticari kazanç mı" sorusu ile uğraşıyor. Hükümet üyeleri peş peşe açıklamalar yapıyor. Dervişin fikri-zikri meselesi!.. Kayyum atasalardı  Bingöl'ün Sarıçiçek köyüne, işi kolayca hallediverirlerdi!..

Haftalardır  soykırım harekatı  devam ediyor Bayırbucak'da. İçerde biraz ses yükselince, Rus Büyükelçi Dışişlerine çağrılıyor; kuru kuruya uyarı.. "Başbakan" Ahmet Davutoğlu, Rusya'ya sitem ediyor(!), " hani DAEŞ'i vuracaktınız" diye.. "Müzik notası mı bu" demediklerine dua edelim!..

Rusya, İran-Hizbullah, Esad güçleri havadan karadan bombalıyor.  Bayırbucak düştü mü yoksa düşüyor mu?.. Bilgi  kirliliği var. Her kafadan bir ses çıkıyor. Şehit,yaralı sayısında da çelişkili bilgiler geliyor. Burnumuzun dibindeki kardeşlerimizin acısına  yetişemiyoruz.

Ankara Türkmen soykırımını seyrederken, Suriye Bayırbucak Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Onursal Başkanı  Mehmet Şandır ile görüştük. YENİÇAĞ'ın sorularını şok bilgiler vererek  cevaplandırdı Şandır;

Bölgede son durum nedir? "Türkmen Dağı düştü" haberleri doğru mu?

1 Ocak 2016 tarihinde taraflar arasında başlayacak olan ateşkes görüşmeleri öncesinde Rusya'nın desteğinde Esad rejiminin askeri sahasını genişletmek siyasi sahasını genişletmek için Bayırbucak bölgesinde operasyon yapıyorlar. Daha önce buralara giremeyen rejim şimdi Rusya'nın desteği ile buraları kontrol altına tutmaya çalışıyor. 1 Ocak 2016 tarihinde yapılacak ateşkes görüşmeleri öncesinde pozisyon kazanmaya çalışıyorlar.  'Türkmen Dağı düştü' demek yanlış olur. Türkmen Dağı'da doğru bir tabir değil Bayırbucak bölgesi demek gerekir. Türkmen Dağı denildiğinde insanların aklına bir dağ geliyor. Burası 54 köy 2 nahiyenin olduğu yaklaşık 250 bin insanın yaşadığı bir bölgedir. Burada o köylerin çocukları topraklarını savunmak adına bir mücadele veriyor. Canları pahasına bir mücadele veriyorlar. Şimdi bu mücadeleye daha önce rejimin gücü yetmiyordu daha önce bombalıyordu. Ama işgal etmeye cüret gösteremiyordu. Şimdi Rusya'nın desteğinde Rusya çok acımasız misket bombaları fosfor bombaları ile dağı taşı yakarak ve çok yoğun ateş altında tutarak şimdi de helikopterlerle asker indirerek fiziki ve fiili bir işgal durumu yaratmaya çalışıyorlar. Buna karşı verilen mücadele çok büyük çok mübarek bir mücadeledir. Bu mücadeleyi  küçümsememek lazım, moralleri bozmamak lazım. 'Türkmen Dağı düştü' dedik mi onu birkaç kişi söyledi televizyonlarda söyledi orada mücadele edenlerin moralini bozdu. Öyle değil. Orada çok büyük bir mücadele veriliyor. Böyle sırt sırt köy köy savunma yapılıyor. Çok şehidimiz var çok yaralımız var. Ama pes etmişliğimiz teslim olmuşluğumuz yok böyle kanımız pahasına o toprakları savunacağız savunuyoruz.  Ama durum iyi değil.  Türkiye hududuna 5- 10 km mesafede Kızıldağ diye bir yer var mesela Kızıldağ'a asker indirdiler. Yani Türkiye hududuna kadar gelip kontrol almaya çalışıyor rejim. Türkmenler de topraklarını savunmaya çalışıyor.

Misket ve fosfor bombaları yeni mi atılmaya başlandı? 3 gün önce yoğun olarak başlayan saldırılarda mı kullandılar?

Tabi tabi yeni. 1 haftalık bir mesele.

Kaybımız nedir Şehit ve yaralı sayımız ile ilgili net bilgi var mı?

Sayı söylemek mümkün değil ama dün akşam (Cuma) itibari ile 200'ün üzerinde yaralımız vardı. Şehit sayısı söyleyemediler bana fazla. Gebeli diye bir nahiye merkezimiz var. Orada bir sahra hastanemiz vardı. Şimdi onu taşıyorlar. Çünkü orası da ateş hattı adlında. Yamadı diye Türkiye hududunda bir köy var. O köyde kurulan kamp orada kurulan hastaneye çok sayıda yaralı geliyor. Birçok yaralıda Türkiye'ye sığınıyor. Türkiye'de tedavi görüyor. Orada gerçekten kıyamet kopuyor şimdi. Bayırbucak bölgesini ateşkes gelişmeleri öncesinde kendi askeri sahsına katmak için Türkmenleri katlediyorlar. Etnik temizlik yapıyorlar. Türkiye'nin buna müdahale etmesi lazım. Bayırbucak bölgesi Türkiye'nin milli güvenliği açısından çok stratejik değerde bir yerdir. Türkiye'nin buna böyle elçi çağırarak falan değil doğrudan müdahale etmesi lazım.

Esad ordusuna karadan destek verenler arasında Irak ve Lübnanlı olan militanlar da var yorumları yapılıyor. Bunlar doğru mu?

Doğrudur. Saha da herkes var. Bir tek Türkiye yok. Rusya, Batı Suriye'de rejim adına etki alanını genişletmek için Türkmenleri katlediyor. Halep'in kuzeyinde de Rakka tarafında Kürtler adına ABD askeri etki alanını genişlemek için insanları katlediyor.

Bayırbucak bölgesinde bir noktanın düştüğü ileri sürüldü. Bu doğru mu acaba?

Şöyle adım adım her yer savunuluyor. Tabi bomba saldırıların bombalamanın ardından asker indirmeleri çok yeni bir hadise. Onlara karşı mücadele ediliyor. Daha önce asker indiremiyorlardı şimdi asker indirmeye başladılar. İşte Kızıldağ diye Türkiye hududuna 5- 10 km mesafede çok stratejik sıkıntılı bir yer var. Oraya asker indirdiler. Püskürtülemedi yani...

Stratejik çukurluğun dehalarına sormak isterim;

Güneyimizde yeni sınır komşularımız kimlerdir?

Hatay'ı  da ne zaman teslim etmeyi düşünüyorsunuz?..

 

Yazarın Diğer Yazıları