Sigaranın faydası ve zararı
Sigaranın kapalı alanlarda içilmesini yasaklayan yasa, yeni bir sektör yarattı. Açık alanların ısıtılması... Lokantalar sigara içerek yemek yemek isteyenler için bu açık alanlarda masa kuruyorlar.
Açık alanların ısıtılması için, ısıtma sektöründe üretim ve reklam arttı. Bu sektörde istihdam artışı oldu.
Sigara içenler, kış günü neden bu kadar eziyete katlanıyor? Elbette ki alışkanlık... Alışkanlık olunca, kimse fayda ve zararını düşünmüyor.
Faydası var diyenler, sigaranın aynı zamanda insanın moralini yükselttiğini, stresini azalttığını ifade ediyorlar.
Aslında kişiye fayda ve zararı yanında topluma da fayda ve zararı var.
“Sigaranın toplumsal maliyeti... Sigara nasıl bırakılır” konulu bir panelde akademisyen bir arkadaşımız, sigara içenler ve bırakanlar arasında yaptıkları deneyimlerde şu sonucun çıktığını söyledi:
“Sigara, bayanlarda cildin bozulmasına neden oluyor... Sigarayı bırakan bayanların cildi ise hızlı bir şekilde düzeliyor...
Söz konusu panelde salonda yapılan ankette, panele gelenlerin tamamına yakını sigara içiyordu ve tamamına yakını da bırakmak istiyordu.
Bu panel, sigara sorununu toplum olarak daha çok tartışmamız gerektiğini gösterdi.
Sigara, sosyal maliyeti olan bir maldır... Ayakkabı, elbise gibi mallardan ayrılır.. Ayakkabı yalnızca onu giyene fayda sağlar... Ayakkabının ve ayakkabı giyenin topluma bir maliyeti olmaz... Oysaki sigara, sigaranın, hem sigara içene özel fayda ve özel maliyeti vardır, hem de aynı zamanda topluma bir sosyal maliyeti vardır.
Özel faydası, sigara içenin belirli bir süre de olsa, stresten uzaklaşmasıdır... Özel maliyeti ise sağlık sorunu yaratmasıdır... O kadar ki sigaranın insan ömründen ortalama 5-6 yıl kısalttığı kanıtlanmıştır...
Hele bizde, gelir düşük olduğu için, sigara içenler sigaraya para ayırabilmek için, gıdasından kesiyor. Kültürel ihtiyaçlarından kesiyor, sigaraya yatırıyor. Bu defa sağlık sorunu ortaya çıkıyor... Sigara içenler sağlık için daha çok masraf yapmak zorunda kalıyorlar...
Sigaranın sosyal (toplumsal) maliyetine gelince...
İşte verimsizlik ortaya çıkıyor... Örneğin ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, hastalık nedeniyle işe devamsızlık, sigara içmeyenlerde yılda 3.86 gün olduğu halde sigara içenlerde 6.16 güne çıkıyor.
Sigara içenler çevre sorunu yaratıyor... Yangınlara neden oluyorlar... İçmeyenleri pasif içici yaparak onlara da zarar veriyorlar.
Türkiye’de sigara içenlerin oranı diğer ülkelere göre daha fazladır... Dünyada ortalama beş kişiden bir kişi sigara içiyor... Bizde ise beş kişiden bir buçuk kişi sigara içiyor.
Dünya sigara üretim hacmi yılda 200 milyar dolardır.
Bizim tütünümüz de Dünyada önemli bir yere sahiptir. Bu şartlarda hedefimiz, eğer IMF politikaları ve kur sorunu izin verirse, sigara içmeyi azaltarak, sigara ihracatını ve tütün ihracatını artırmak olmalıdır.