Seçim sonuçlarına dair...
Geçen gün il il milletvekili tahminim olağanüstü ilgi gördü. Yurdun çeşitli yerlerinden arayan okuyucularımız tahminlerime katkı sağlarken bazıları MHP’ye cimri davrandığımı ifade etti. İnternet kanalıyla gelen mesajlarda ilgi çekici tespitler vardı. Yanılma payları ile ilgili iddiaya girmek isteyen değerli okurlarımıza teşekkür ediyorum. Bilimsel bir araştırma üzerine bilgi birikimlerimi ekleyerek yaptığım tahmin elbette kesin sonuç sayılmaz. Bazı seçim çevrelerinde 100-200 oy ile vekillik bir başka partinin hanesine yazılabiliyor. Öncelikle tahminlerimi kolay anlaşılabilir bir tablo ile yansıtamadığım için üzgünüm. Değerli okuyucularımdan bazıları bilgisayar programları ile renkli olarak öylesine güzel düzenlemişler ki aşkolsun demekten kendimi alamadım. Toplam 550 milletvekilini AKP’ye 188, CHP’ye 201, MHP’ye 127, bağımsızlara 34 olarak dağıtmıştım. Oy yüzdelerinin ise AKP ile CHP arasında 1 veya 2 puanlık bir üstünlük kurabileceğini zannediyorum. Bu üstünlük CHP’nin de, AKP’nin de olabilir. 1999 seçim sonuçlarında birinci olan DSP ile ikinci olan MHP arasında oy yüzdesi yüzde beş civarında olmasına rağmen milletvekili sayısı DSP lehine sadece 6 idi. Bazı illerde çıkan blok oylar toplam yüzde ile örtüşmeyebiliyor. Bu yüzden milletvekili sayıları ile ilgili tahminler kesin rakam yerine 20-25’lik bir esnemeye yol açar. Dolayısı ile hesabı AKP için 188-220 arası olarak, CHP için 190-220, MHP için 110-130 arası olarak değerlendirmekte fayda vardır.
Bazı okuyucularımız bağımsızlar için çıkardığımız 34 rakamına itiraz ediyor. 34’ün tamamını BDP bloğuna mal etmek mümkün değil. Örneğin Urfa’da AKP’den kopan Zülfikar İzol ile Bucak aşiretinden Ahmet Ersin Bucak banko seçilir. Diyarbakır’da BDP bloğu güçlü. AKP’den aday yapılmayan eski DYP’li Galip Ensarioğlu da bağımsız aday; seçilmesi sürpriz olmaz. Sivas’ın hemşehrilerine vefasını biliyoruz. Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nu bağımsız milletvekili olarak Meclise gönderen Sivaslılar bu defa Abdullatif Şener’i de yollayabilecektir. Yalova’da gerçek anlamda bir fenomen olan Yaşar Okuyan bağımsız milletvekili olarak Kamer Genç’i aratmadığı gibi Meclise renk getirebilecektir. Antalya’da ise Silivri’de yatmakta olan emekli Albay Hasan Atila Uğur için olağanüstü çaba harcanıyor. İstanbul’da gazeteci Tuncay Özkan ve emekli General Çetin Doğan’ın zor da olsa şansları var. Bitlis’te Edip Safter Gaydalı her dönem olduğu gibi kazanır. İzmir’de Doğu Perinçek iddialı...
Gelelim oy yüzdelerine... AKP yüzde 35’in altına çoktan indi. 2009 yerel seçimlerinde 38’e düşen AKP’nin bu rakamın üzerine çıkması eşyanın tabiatına aykırı değil mi? Üstelik 2009’den sonra olumlu tek icraatı olmadığı gibi Habur ihaneti, LGS rezaleti gibi milyonların tepki gösterdiği nahoş olaylar yaşandı. Bir de merhum Erbakan’ın vefatı var. Milli Görüşçüler Hoca’ya vefa borçlarını sergilemek için Saadet Partisi’ne oy verecekler. SP’nin küçümsenmeyecek bir netice alacağına inanıyorum. Bu arada Numan Kurtulmuş’un HAS Partisini unutmayalım. Numan Bey ve ekibi 12 Haziran’dan ziyade daha sonraki seçimleri hedefliyor. Yüzde 5’lik psikolojik baraja ulaşmaları halinde iktidar alternatifliğine dair planları var.
CHP’nin yüzde 30’ların üzerine çıktığını dostu da düşmanı da kabul etmiş görünüyor. Daha önce ifade ettiğim gibi birinci parti olması sürpriz sayılamaz.
MHP’ye gelince... AKP ve yandaşlarının MHP’yi baraj altına itme planları ters tepti. Ankara-Sincan mitingini izledim. MHP 1999’daki heyecanı yıllar sonra yeniden yakalamış görünüyor. 1999’daki yüzde 18’i geçip 20’leri aşması kimseyi şaşırtmasın.