Şam Büyükelçisine hafıza ödülü verilsin!
Türkiye’nin Şam Büyükelçisi’nin söylediklerini unutmayalım ve ona bir hafıza ödülü verelim. Çünkü bu büyükelçi Türkiye Cumhuriyeti’nin yani Atatürk’ün kurduğu cumhuriyetin Şam Büyükelçisidir.
Özelde Türkiye’yi genel de ise Türk tarihini ve Türk kültürünü bölgesinde temsil eden Büyükelçi’ye geçtiğimiz hafta bir gurup gazeteci ziyaret etmiş. Rıza Zelyut ziyaret sonrası anlatmış. Basının diğer kalemleri de ona dayanarak konuyu köşelerini taşımışlar. Ayrıntısını Rıza Zelyut’un kaleminden dinleyelim: “Salona girişte sağdaki duvar dibinde buluna masanın üstünde Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan’ın fotoğrafları konulmuştu.../... Büyük kabul salonunda duvarları değişik resimlerle süslenmişti. Bir yerlerde devletimizin kurucusu Mutafta Kemal Atatürk’ün bir fotoğrafını aradı gözlerimiz. Yoktu..”
Rıza Zelyut, Şam Büyükelçisine soruyor;
-Sayın Büyükelçim, kabul salonunda pek çok resim var ama hiç Atatürk resmi yok. Acaba ben mi göremedim?
-Efendim, bu salona Atatürk resmi koymadık. Çünkü gerek görmedik...
-Niçin?
-Artık bu işleri aşmalıyız. Avrupa’da devlet adamlarının resmi olmaz kabul salonlarında. Sadece kralların, kraliçelerinki bulunur. Bizim de artık bu resim işini aşmamız gerek. Bu çağda Atatürk resmiyle uğraşmak doğru değil; başka şeylere bakalım.
-İyi ama Atatürk bir devlet adamından daha öte. Kurucu lider..
-Kurucu lider olabilir ama kabul salonunda resmi şart değil...
Büyükelçiyle Zelyut arasındaki konuşma bu minval üzerinde devam etmiş. Sayın Büyükelçi resimden -daha doğrusu Atatürk’ten- çok daha büyük işlerle uğraştığından bu tür küçük ayrıntıları önemsememektedir. Avrupa’da nasılsa bizim Şam Büyükelçiliğimiz de aynı şekilde dekore edilmiş. Dekorasyonda bile Avrupa ölçü olarak alınınca Atatürk resmi falan gibi ayrıntılar önemsenmemiş.
Bir süre önce bir Profesör yine Avrupa’dan referans vererek şunları söylemişti: “AB sürecinde artık bizlere ‘Neden her yerde bu adamın (Atatürk) heykelleri, fotoğrafları var?’ diye soracaklar. Üstünü örtemezsiniz”.
Atatürk hakkında Avrupalıların görüşleri de çok açıktır. Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkan Yardımcısı İngiliz Liberal Demokrat Partili Andrew Duff “Türkiye bir şekilde Kemalizm tanımını reforme etmeli ve devlet dairelerinin duvarlarından Kemal Atatürk’ün fotoğraflarını indirmeli” demişti.
Bir Türkiyeli bilim adamı da Atatürk’ün heykel ve resimlerinin AB’lileri rahatsız edeceğinden söz ediyor. Şam Büyükelçisi de artık bu resim gibi ayrıntıların aşılması gerektiğinden söz ediyor. Avrupa’da da duvarlarda resim yokmuş! (Doğru değil) Üçünün görüşleri de birebir örtüşüyor.
Elbette Atatürk’ün resminin o duvarda asılı olup olmaması sorun değildir. Sorun zihniyetle ilgilidir. Atatürk, Türk Milletinin bağımsızlığının, özgürlüğünün, haysiyetinin ve onurunun ifadesidir. Atatürk’ün resmi her Türk’e, şartlar ne olursa olsun başarılamayacak bir zaferin asla olmadığını anlatır.
Varsın bir de Atatürk’ün resminin duvarda olmamasını ayrıntı olarak niteleyen Büyükelçiler olsun. Ne dersiniz? Sayın Büyükelçi’nin bu tavrı bile hafıza ödülünü hak etmiyor mu?