Rum’a 6 yılda 90 milyon euro
İyi alışverişler KKTC
Haber şöyle: “Kıbrıslı Türkler Rum tarafında 6 yılda kredi kartıyla yaklaşık 90 milyon euro harcama yaptı. Kıbrıslı Türklerin, sınır kapılarının açılmasının ardından, 1 Temmuz 2004’den 31 Temmuz 2010’a kadarki 6 yıllık sürede Rum tarafında kredi kartıyla yaklaşık 90 milyon euro harcama yaptıkları belirtildi.”
Rum tarafında yayınlanan Alithia Gazetesi; “Kıbrıslı Türkler İyi Müşteri” başlığıyla verdiği haberinde, “JCC Payments” şirketinin ekonomi dergisi “In Bussiness News” adına yaptığı araştırmada, sınır kapılarının açılmasının ardından ilk verilerin tutulduğu 1 Temmuz 2004’den 31 Temmuz 2010’a kadar Kıbrıslı Türklerin Rum tarafında kredi kartıyla 89 milyon 160 bin euro harcama yaptıklarını iddia etti.
Rumlar 37 milyon euro
Rumların aynı dönemde KKTC’den kredi kartıyla 37 milyon 580 bin euro harcama yaptıklarını öne süren gazete, Kıbrıslı Türklerin Rumlara oranla yüzde 137,2 daha fazla harcama yaptıklarını yazdı.
Ekonomist Marios Mavridis’in Kıbrıslı Türklerin Rum tarafında KKTC’ye göre daha iyi ve ucuz hizmetler aldığını belirtti. Kıbrıslı Türklerin, daha çok süpermarketler ve ev eşyası satan mağazalarda harcama yaptıklarını öne süren Mavridis, Rum tarafındaki üniversitelerde okuyan ya da özel hastaneleri kullanan Kıbrıslı Türklerin sayılarının da az olmadığını vurguladı. Gazete, 2008 yılının ise Rumların KKTC’de, Kıbrıslı Türklerin de Rum tarafında en çok harcama yaptıkları yıl olduğunu yazdı.
Rakam daha korkunçtur...
Haber böyledir. Rum’a ödenen para oldukça yüksektir. 90 milyon euro sadece kredi kartı ile yapılan alışveriş miktarıdır. Nakit, çek veya senetle yapılan alışverişler de buna eklenince rakam daha da korkunç bir seviyeye ulaşacaktır.
Sakın hemen alışveriş için Rum tarafına giden KKTC halkını suçlamaya kalkmayın. KKTC halkı ucuz mal nerede ise gidip almaktadır. Hele kıt kanaat geçiniyorsan; imkanların kısıtlı ise buna mecbursun. İnanın hiç bir Türk, Rum tarafından seve seve alışveriş yapmıyordur. Alış verişin nedeni mecburiyetten ve çaresizliktendir. Tabii işin cılkını çıkaran bazı şımarık arsızlar da olacaktır. Bir bağ maydanozu dahi gidip Rum tarafından alanları buradan kınıyorum. Ancak Rum tarafından zaruri ihtiyaçlarını (et, çocuk maması, ilaç gibi) ucuza almak için gidiyor diye kimse suçlanmamalıdır.
Hükümet acil tedbirler almalıdır...
Burada devletimize, UBP hükümetine ve dolayısıyla Maliye ve Ekonomi Bakanlıklarına ciddi görevler düşmektedir. KKTC’yi ucuzlatmak üzere tedbirlerin alınması şarttır. Halkımızın KKTC’den alış veriş yapması için formüller bulma Maliye ve Ekonomi Bakanlarının görevidir. Rum tarafından yapılan alış verişler KKTC maliyesinin de vergi kaybına neden olmaktadır.
Rum tarafındaki marketlere akıtılan milyonlarca euronun Rum savunma bütçesine katkı yaptığını da unutmamalıyız. Rum bize karşı silahlanmanın parasını yine bizden almaktadır. Çağ değişmiştir. Babalarımızın, dedelerimizin yaptığı gibi ‘Türk’ten Türk’e alış veriş kampanyaları’ ve yasakçı zihniyet ile bu konuyu, bu sorunu çözmemiz mümkün değildir.
İlk etapta Gümrük Vergileri gözden geçirilmeli, KKTC çarşısındaki ürünler fiyat ve kalite açısından Rum tarafı ile rekabet edebilecek duruma getirilmelidir. Anavatan Türkiye’deki gibi büyük alış veriş merkezleri kurulmalı, kalite-rekabet-çeşitlilik sağlanmalı ve Rum tarafının önü kesilmelidir. Yoksa milyonlarca euro Rum tarafına akmaya devam edecektir. Sonra bütçeyi denkleştiremiyoruz, açıkları kapatamıyoruz diye kimse şikayet etmesin...