Rezervlerimizi ve değerlerimizi erittik
Önceki TÜSİAD Başkanı Kaslowski, Türkiye''nin, Tarım, su, Orman, Zeytinlik gibi rezervlerini kaybettiğini söyledi.
1. Gerçekten de AKP iktidarının tarım politikasının yetersiz, hatta hiç olmaması nedeni ile tarım sektöründe ekili alanlar azaldı. 2003 yılında 40 milyon 644 bin hektar olan tarım arazisi, 2019''da 37 milyon 716 bin hektara ve aynı yıllarda ekili alanlar da 17 milyon 408 bin hektardan 15 milyon 398 bin hektara geriledi.
Ancak aslında yalnızca rezervlerimizi değil, beşeri sermeya dahil tüm kaynaklarımızı ve değerlerimizi kaybettik ve maalesef kayıp devam ediyor.
2. Gençlerin imam hatip gibi ideolojik eğitime zorlanmaları, Üniversitelerin partizanlaştırılması, liyakat yerine partizanlığın geçmesi ve gençler arasında işsizliğin artması gibi nedenlerle, gençleri tutamıyoruz. Beyin göçü beşeri sermayeyi eritti.
3. Freedom House (Dünya Özgürlükler Evi) her sene bütün ülkelerde anketler yaparak "İnsan Hakları ve Demokratik Özgürlükler Endeksi" yayınlıyor. Ülkeleri, yaptığı anket sonucuna göre, insan hakları ve demokratik özgürlükler açısından, "özgür, yarı özgür ve özgür olmayan ülkeler" statüsünde tasnif ediyor.
Türkiye, 1980 darbesi dahil, 2017 yılına kadar bu endekste insan hakları ve demokratik özgürlükler statüsü olarak kısmen özgür statüde iken, 2017 yılından sonra özgür olmayan ülke statüsüne geriledi.
4. Türkiye, 2021 Hukukun Üstünlüğü Endeksi''nde (Rule of Law Index) geri düştü ve 139 ülke arasında 117''inci sırada yer aldı.
Dahası, coğrafi bölgelere göre kategorize edilen endekste, Doğu Avrupa ve Orta Asya grubunda bulunan 13 ülke arasında Rusya''nın da gerisine düştü ve en son sırada yer aldı.
Yargı bağımsızlığı sıralamasında 2008 yılında orta sıralarda iken, eğer yüzdeye vurursak yüz içinde 48 sırada iken, 2021 yılında yüz içinde 80''inci sıraya geriledik.
5. GSYH büyüklüğü sıralamasında Türkiye ilk 20''den çıktı. 1970 yılında 17 sırada idi. 2020 yılına kadar bazı istisna yıllar dışında genel olarak ilk 20 içinde kaldı.2021 yılında 20 sıraya İsviçre yükseldi. Türkiye 21 sıraya geriledi.
6. Kurumsal devleti kaybettik. Partili cumhurbaşkanı , devletinde parti devleti olmasına yol açtı. Kurumsal devletin, parti devletine dönüşmesi, bir yandan ekonomik istikrarı bozdu, diğer yandan halkın huzurunu ve sosyal düzeni bozdu. Dahası Türkiye de uygulamaya bakılınca, AKP de, devlette tek kişiye aitmiş gibi bir görünüm ortaya çıktı.
7. 128 milyar dolar olayından sonra, yüksek değil ve fakat her zaman artı değerde olan Merkez Bankası rezervleri, son 2 yıldır eksi 50 milyar dolara geriledi.
8. Siyasi iktidar tarafından dinin başta siyasi alan olmak üzere ve ekonomi dahil her alanda kullanılması, halkın inancına zarar verdi. Konda 2019 araştırmasına göre Oruç tutanların oranı da yüzde 77''den yüzde 65''e geriledi.
9. Toplumda kamplaşma yaratıldı. Halkın huzuru bozuldu. Suriyeli ve Afganlı asker kaçaklarının Türkiye''de toplanması toplumun önünü konulmuş en büyük dinamittir.
Artık tek çözüm halkın siyasi tercihlerine kalmıştır.