Pamukoğlu Paşa'dan mizah ve izah
Siz Amerikan Balabanı’nı bilir misiniz? Avrupa Ötleğeni’ni?. Arap Bülbülü’nü de mi bilmezsiniz?
Kuş bunlar kuş!... Ne biçim kuş mu? O biçim... Osman Pamukoğlu Paşa’nın “Angut” adlı son kitabından (İnkılap Kitabevi) naklen anlatayım ben size azıcık. Amerikan Balabanı’ndan başlayalım:
“Genellikle alaca karanlıkta uçar. Ambardan beslendiklerinden yiyecek sıkıntıları yoktur. İyi beslendiklerinden kırmızı yanaklıdırlar. (...) Ortak özellikleri evcil olarak yaşamak ve yerli yersiz ötmektir. Batı Avrupa’nın yerli kuşu olan Kerkenezle, biri otlakçı diğeri etçil olmasına rağmen sanki aynı soydan gelmişçesine iyi geçinirler. Başkalarının kararları doğrultusunda yaşamının sefillik olduğunu anlamaktan aciz bu kuş için en kıymetli şey zahmetsiz tahıldır” . Bir de Avrupa Ötleğeni’ne bakalım. Ondan da mebzul miktarda var ülkemizde: “(..) Yağmacı içgüdüleriyle, kolay ve rahat bir yaşama kavuşacağı hayalleriyle doludurlar. Sinek kapana benzerler. Yerli yersiz ötmeye can atarlar. Tarihi yırtıcıların yuvalarında tünemeyi marifet sayarlar.”
Kuşlardan al haberi... Osman Paşa başka kuş türlerini de anlatmış. Sözgelimi Mukallit. Coğrafyamızda en bol bulunan en yaygın türmüş. Şarkıcı, Gerdanlı, Maskeli, Arap, Açgözlü, Bıyıklı deniyormuş türlerine. Bağırtak Kuşu var bir de. En sevdiği şey, başkalarının yuvalarına yumurtlamak.
Pamukoğlu Paşa, kuşlara öyle imgeler, simgeler ve anlamlar giydirmiş ki, kahkahaları koyveriyor, teşbihteki hatasızlığa parmak ısırıyorsunuz. Ben diğer kuşların adlarını da sayayım, meraklısı alsın bu kitabı, öğrensin özelliklerini: Şakrakçı, Kuyruk Sallayan, Düdükçün, Sümsük, Kukumav.
Kitabın adı da bir kuş adı: Angut. Neden Angut? Nedir Angut? Bunu da yaşadığı bir gerçek öyküye bağlamış Paşam.
Mizah bu kadar, başlığımızda bir de izah vardı. Bu izah neyin izahı? Sayayım önce başlıklar halinde: İnsan, Devlet, Politik Lider, Demokrasi, Türklerde Devlet, Cumhuriyet Demokrasi, Yaşanılan Türkiye, Türk Ulusu ve Devlete Yönelik Tehlikeler: PKK’nın Silahlı Gücü Ve Siyasal Gelişimi, Ortadoğu’da Yürütülen Emperyalizm ve AB, Kuzey Irak’ta Kürt Devleti Girişimi, Din İstismarcılığı ve Dinin Siyasallaşması ve son başlık: İleri Daha İleri, Ama nasıl.
Evet işte bunları izah ediyor “özel insan” Osman Paşa. Önce bir felsefe dersi veriyor. İnsanı, doğayı, evreni, yaşamı ve ölümü; algılamaya, çözmeye uğraşıyor. Sonra yargılara, sonuçlara, sentezlere geliyor sıra. Bütün bunları yapmak, iyi bir gözlemci olmaya, bilgilenmeye ve sürekli okumaya bağlı. Tanıyanlar Paşa’da bunların fazlasıyla olduğunu bilirler. Ve edebiyatçı yanı, o müthiş asker yanını geçmek üzere, buna da çok seviniyorum. Özdeyişlerden de sıkça yararlanıyor. Ama kendi yazdıklarının çoğu da özdeyiş özelliği ve niteliğinde. Bu özdeyişler öyle sapsız balta da değil. Hepsine görevler yüklemiş. Kimi ileri gözetleyici, kimi casus uydu, kimi ateş idare, kimi termal kamera.
İnsan ve Devlet adlı bu kitaptan birçok değerli ve rafine bilgiyi edinmek mümkün. Asker, siyasetçi, gazeteci, bilim adamı, teorisyen, stratejist, edebiyatçı ve tüm aydınlara hararetle tavsiye ediyorum. Ve özellikle din konusundaki fikir, yaklaşım ve tespitlerinin okunmasını istiyorum.