O odaya giren bir daha çıkamaz
Güney Kıbrıs Rum gazeteleri, Hırvatistan’ın AB’ye katılımı nedeniyle Zagreb’de düzenlenen törende, bir ara sigara içilen odada rastlaştığı Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le ayaküstü konuşmalarını basına açıklaması nedeniyle Anavatan Türkiye AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ı “geveze ve kendini beğenmiş” olarak niteledi.
Anavatan Türkiye’de yayımlanan Akşam gazetesine konuşan Bağış ise “önümüzde büyük fırsat” olduğunu belirterek, Rum lider Anastasiadis’in, geçmişte ’çözüme evet’ dediğini, ’Ban Ki-mun’ planı için BM’de nezdinde adım atılması konusunda Türkiye’nin istekli olduğunu vurguladı.
Bakan Bağış’ın,16 faslın bloke edildiğini hatırlattığı açıklaması şöyle; “Aslında önümüzde çok daha büyük bir fırsat penceresi var. Engelli fasılların 16’sından 14’ünün sebebi Kıbrıs. Rumlarda ilk defa Annan Planı’nı açıkça ’evet’diyen bir isim cumhurbaşkanı (Anastasiadis) seçildi. Hırvatistan’ın AB’ye üyelik töreninde kendisiyle sohbet ettik. Son derece yapıcıydı...”
Birleşmiş Milletler nezdinde bir adım ve ’Ban Ki-mun Planı’ konusunda istekli olduklarını da belirten Bakan Bağış, “Kesinlikle istiyoruz ama tarafların razı olması lazım. Sonuçta Rum kesiminin muhatabı biz değiliz. Bizim muhatabımız Yunanistan. İki garantör ülkeyiz” dedi.
Sorunun çözümü için Türkiye, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve KKTC, BM ve hatta İngiltere’nin de dahil olduğu 6’lı toplantıya hazır olduklarını söyleyen Bakan Bağış, “Biliyorsunuz papa seçiminde kardinaller odaya kilitlenir, Papa seçilene kadar çıkmazlar. Hodri meydan. Gelin bir odaya kilitlenelim, çözmeden de o odadan çıkmayalım” dedi.
Bakan Bağış’ın Kıbrıs konusundaki açıklamaları, “Annan Planı yeniden gündeme mi geliyor” sorusunu doğurdu. Egemen Bağış şunları anlattı: “Adı bu sefer Annan Planı olmaz, Ban Ki-mun planı olur. Annan planında bence merkezi hükümetin yetkileri fazlaydı. Türk tarafı ve Rum tarafının iç işlerinde daha bağımsız olması ama güvenlik gibi konularda ortak mekanizmanın olması makul geliyor.”
Bu arada Rum Hükümeti’nin, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yürütülen müzakerelerin yeniden başlaması arifesinde, bir “milli strateji” çizmeyi arzuladığı haber verildi..
Görevlerini üstlendikleri ilk andan itibaren BM Güvenlik Konseyi kararları temelinde öze ilişkin görüşmelerin yeniden başlamasına hazır olduklarını söyleyen Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu, Maraş’ın iadesi gibi iki toplum arasındaki çekincelerin ve önyargıların kalkması amacı taşıyan tedbirlerle yeni çabaya yardımcı olmayı önerdiklerini belirtti.
Fotiu, “sahte devletin dolaylı olarak tanınmasına atıfta bulunacak öneriler ve indirimleri kabul etmeyecekleri” mesajını da vererek, bu zor günlerde birlik olunması gerektiğini vurguladı.
Rum tarafının anlaşma istemediği apaçık ortadadır. Rum 50 yıla yakın bir süredir müzakerelere sırf uzlaşmaz damgası yememek için oturmuştur. Bakan Bağış’ın dediği gibi Rumla anlaşacağım diye bir odaya kendinizi kapatırsanız ve anlaşma olmadan da çıkmayacağım diyorsanız, ebediyen o odada kalacağınız kesindir. Rumun güzellikle anlaşma yoluna gelmeyeceğini bilmek, anlamak için kahin olmanız gerekmemektedir. Bu nedenle tüm enerjimizi KKTC’nin kalkınması ve tanınması için harcamak en doğru yol olacaktır. Boşu boşuna odalara kapanmaya hiç gerek yoktur.