Normal ve zor maçlar (31 Ocak 2018)
Hakem yönetimleri için müsabakaların hepsi aynı kategoride yönetilmez. Maçları değerlendirmeye aldığımızda, bir normal maçlar, iki güç maçlar diye sınıflandırılır. Normal maçlar, hakemi zorlamayan, ölçülü ikili mücadeleler, dürüst oyun tarzı, hakemi aldatmaya yönelik hareketlerin meydana gelmediği centilmence oynanan maçlar. Güç müsabakalar ise, hiddetli ikili mücadeleler, ihtilaflı pozisyonlar, derbiler, agresif hareket tarzları olan karşılaşmalar. İyi niyetli olmayan futbolcular. Bu tür maçları ayırmak ve oyun karakterini çözmek tabiiki müsabaka hakemine düşmektedir. Bu tür maçları yönetecek hakem, müsabakadan önce yönetim tarzını belirlemelidir. Bazen de hakemin kolay kategorisine koyduğu müsabakalar verilen yanlış kararlarla birden zorlaşır. Tıpkı günlük güneşlik bir havanın birden gök gürültülü şimşekli bir havaya dönüştüğü gibi. Rakibi sakatlandığında topu taca atan centilmen oyuncu, sportmenlik gösterisi bitince hakemi aldatıp haksız bir penaltı almak için ceza alanında kendini yere atması veya rakibine kart göstertmek için yapılan artistik hareketler hep görülmekte. Zaman çalmaya, oyunun temposunu düşürmeye yönelik sahte sakatlanma hareketlerini güç maçlarda olduğu gibi bazen atmosferi bozulan normal maçlarda da görmekteyiz. O yüzden hakem her maça yüksek bir konsantrasyonla çıkmalıdır.
Gençlerbirliği-Atiker Konyaspor
Cüneyt Çakır
6 puanlık müsabakayı iyi yönetti. Penaltı kararı doğru, elle kasıtlı oynuyor. Sekuletic'in tekmesine kırmızı kart doğruydu. İtişmeyi başlatan Konyasporlu futbolculara sarı kartı atladı.
Beşiktaş-Kasımpaşa
Hüseyin Göçek
Müsabakanın tempolu oynanmasını sağladı. Skor 2-1'e geldikten sonra seyirci baskısına rağmen gördüğünü çalma gayretini sürdürdü. Futbolcuların kart görmeye yakın hareketlerinde önleyici hakemliği artısıydı.
Aytemiz Alanyaspor-Bursaspor
Ümit Öztürk
Genelde iyi götürdüğü müsabakada skor 1-0 iken Alanyasporlu oyuncuya ceza alanında topa vurduktan sonra dizine vurulan darbeyi değerlendiremedi, penaltılıktı.
Göztepe-Kayserispor
Fırat Aydınus
Genelde iyi bir yönetim gösterdi. Kayserisporlu defans oyuncusunun koluna çarpan topa devam kararı doğruydu. Kana Bıyık'ın ikinci sarıdan ihracı doğru. Hatta ikinci sarısı direk kırmızılıktı. Umut'un itirazına cevap verirken arkada Tanju'nun sarı kartlık faulünü göremedi. İtirazda ısrar varsa kart doğru olandır. Tıpkı müsabaka sonunda itirazı devam ettiren Badji'ye gösterilen ikinci sarıdan kırmızı kart gibi.
Galatasaray-Osmanlıspor
Halil Umut Meler
Tolga'nın ceza alanı çizgisinin üstünde omuzuyla vurduğu topa frikik verildi. Koluyla vurduğu görüşündeyse penaltı verilmeliydi. İptal edilen Osmanlıspor golü, Numan'ın yükseliş anında Muslera'nın sağ kolunu temasla bozmasa geçerliydi. Hakemler her pozisyonda kaleciyi dokunulmazlık zırhına sokmamalı. Faul sonrası santrayı göstermek yerine iptal hareketi yapıp ihlal bölgesine koşmalıydı, çünkü herkes gol verdiğini sandı.
Evkur Yeni Malatyaspor-Demir Grup Sivasspor
Mete Kalkavan
Bazı sarı kartlar verilmese de skoru belirleyen penaltı kararı doğru. Medjani'ye verilen sarı karta, bariz gol şansı nedeniyle kırmızı olmalıydı diye itiraz edilse de sarı kart doğruydu. Çünkü top rakibin kontrolünde değildi.
Teleset Mobilya Akhisarspor-Antalyaspor
Bülent yıldırım
Akhisar'da 6 puanlık müsabakada bazı sarı kartlar çıkmadı ancak penaltı beklenen pozisyonlarda devam kararları doğruydu.
Trabzonspor-Fenerbahçe
Ali Palabıyık
15. dakikada Pereira'nın arkadan Alper'in ayağına basışı kırmız kartlıktı. Sonrası Kucka'nın yine Alper'in ayağına basışı da kırmızı kart gerektiren sertlikteydi. Fernandao'nun rakibine salladığı tekme de kırmızıdan başkası değil. 3 kırmızı kartlık pozisyonu değerlendirmemesi, bizi acaba kırmızı kartı yanına almamış mı düşüncesine sevketti. Kendisinden beklenmeyen bir müsabaka yönetti. Yardımcı ve 4. hakem de kırmızı kartlık pozisyonlarda Ali Palabıyık'a yardım etmeyerek hatalıydı.
Medipol Başakşehir-Kardemir Karabükspor
Barış Şimşek
Hakem için çok rahat bir müsabakaydı. Zorlanmadan 90 dakikayı kolayca sonlandırdı.