Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Ne kadar istifa o kadar imza

Türkiye’nin dibine yerleştirilen mayın yasası TBMM’de 91 ret oyuna karşı 255 ile kabul edildi. Yoğun tartışmaların hatta kavgaların yaşandığı oturumlar sırasında 69 milletvekili olan MHP’nin kaç milletvekili ile temsil edildiğini merak ettiniz mi?
Salı günlerinin konuşmacısı Devlet Bahçeli’yi alkışlamak için ön sıralara yerleşen vekillerin çoğu seçildikleri ilden “Olağanüstü Kongre için imza veren delege” lerin peşine düştüğünden mayın oylaması esnasında “İkna” işi ile uğraşıyorlardı.
Tayyip Erdoğan’ın grubunu tehdit edercesine “Geçecek” emrine rağmen Ülkü Güney, Vahit Erdem, Murat Başesgioğlu, Yaşar Eryılmaz, Ali Güner ve Kürşat Tüzmen gibi isimler Meclis’te oldukları halde oylamaya katılmayarak tavır sergilerken, MHP’li milletvekillerinin çoğunun Meclis’te olmayışı garip değil mi?
TBMM’de 550 milletvekili seçildi. Cihat Özönder daha yemin etmeden trafik kazasında, Gündüz Aktan kanser illetiyle, Muhsin Yazıcıoğlu helikopter olayıyla vefat etti.
AKP ve CHP’den vefat edenler de var. Bildiğim kadarıyla 6 sandalye boş. Mayın oylamasına 346 kişi katılmış. Boşluğu düşelim, 198’i nerede? Tavır sergileyen AKP’li 6 kişi, rakam 192 oldu. CHP’nin grubunda 97 kişi var. MHP ile beraber 217 eder.
Daha oylamaya geçilmeden CHP, Anayasa Mahkemesi’ne gitmeye hazırlık yaptığı için yeterli sayıda katılmamış olabilir. Ama MHP’nin duyarsızlığının hesabını kim ödeyecek? Saadet Partisi Pazar günü Şanlıurfa’da mayın mitingi yaparken, MHP kongre telaşında.
Bu arada mayın konusundaki çıkışlarıyla bilinen MHP Adana Milletvekili emekli General Kürşat Atılgan’ın oylamada olması gerekmez miydi? MHP Çorum milletvekili adayı ve Bahçeli’nin danışmanı emekli Albay Hidayet Vahapoğlu’nun Çorum İskilip delegesine zulüm edip kanunsuz istifa mektubu aldığı gibi Atılgan da Adana’ya koşup imza veren delegeleri itinayla ikna etmeye çalışıyor. Oylamaya katılmayan 40’tan fazla MHP milletvekilini bu iş için görevlendiren yöneticilere ne demeli?
Avrupa’dan dönen Devlet Bahçeli’den günlerdir ses seda yok. Herkes Salı günü bu konu ile ilgili neler söyleyeceğini merak ediyor. Salı’ya kadarki talimat ise “Gidin istifaları alın, imzaları geri çektirin.” Böylece 230 yeterli sayısının altına düşürmeye çalışacaklar ve olağanüstü kongreye gitmeyecekler. Ama kazın ayağı öyle değil. Öncelikle imzaların geri çekilmesi hukuken geçerli değil. Baskı ve tehdit ile eski tarihli istifalar için suç duyurusunda bulunulduğundan bu da mümkün değil. Üstelik olağanüstü kongre çalışmasının sözcüsü Koray Aydın’ın, hukuk mücadelesini bırakmaya hiç niyeti yok. Tehdit ve şantajlarla geri aldırılan ya da istifa ettirilen her delegeye karşı iki yeni delege daha imzasını vererek kongre için Balgat’ı mindere çekiyor. Nitekim dün 8 imza daha MHP Genel Merkezi’ne iletildi. Yani 4’e karşı 8. Yarın öbür gün 8’e karşı 16 da olur, 16’ya karşı 32 de.
Düne kadar 234 imzanın bulunamayacağını iddia edenler, 322’yi gördü. Bu 322 sayısını görenler, harekete geçip imzayı 450’ye çıkardığına göre bu işin kaçışı yok.
MHP Genel Merkezi internet sitesinden Bahçeli imzalı sanal bildiride ise, “İl ve ilçe kongreleri başlamış, olağan kongre sürecine girilmişken olağanüstü kongre için imza çabaları manidardır” deniyor. Yani Bahçeli bir önceki kongrede kendisine oy veren delegeye güvenmediğini beyan ediyor. Bunun için de illerde üyelikler yeniden sıfırlandı. İl delegeleri yine masa başında baştan sona değiştirilerek belirleniyor. Ben bu yazıyı kaleme alırken Tokat’ın Niksar ilçesinde oldu bittiye karşı çıkanlar, mahkeme kararıyla ilçe kongresini iptal ettirdiler. Niksar benzeri onlarca örnek var. Bu çalışmaları da okuyucularımızla paylaşacağız. Buna benzer girişimlerin peşini bırakmayacağız. Sonuç olarak “Yapılan hiç ahlaki değil.”

Yazarın Diğer Yazıları