Milli Eğitim Bakanlığı’nın Kurtuluş Savaşı’nı unutturmak ist


BASINDAN SEÇMELER

Mümtaz’er Türköne gitti ama yumurtladığı yalan döl tuttu!

Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nun yöneticiliğine atandıktan sonra kamuoyundan gelen büyük tepki üzerine istifa etmek zorunda kalan Zaman yazarı Prof. Dr. Mümtazer Türköne, o bir haftalık zaman diliminde adeta, “cumhuriyetin tüm değerlerine karşı bir demeç fırtınası” estirmişti. Saldırdığı değerlerden biri de 19 Mayıs’tı... Ona göre bu bayram, “faşist İtalya’dan örnek alınarak uydurulmuş bir ritüel” di...
Bu, koca bir yalandı!
Çünkü Türköne’nin 1930’ların faşist İtalya’sından alınma olduğunu iddia ettiği 19 Mayıs kutlamaları, 1916 yılından beri Osmanlı’da kutlanan “İdman Şenliği”nden esinlenerek gerçekleştiriliyordu.
Neyse; Türköne gitti ama yumurtladığı bu yalan döl tuttu:
Milli Eğitim Bakanlığı Ankara dışındaki tüm okullara genelge göndererek, 19 Mayıs kutlamalarının sadece okullarda yapılmasını istedi... Gençlerin her yıl yaptıkları rengârenk şölenleri iptal etti.
Yani... Bayram’ın kaldırılması için ilk adım atıldı!
19 Mayıs’tan ve 23 Nisan’dan rahatsız olan ve iptal ettirmek için yırtınan yobazların amacı belli:
Kurtuluş Savaşı yıllarını ve Cumhuriyet’in kuruluş mücadelesini unutturmak... Tarihteki tüm izlerini silmek!

***


Kısacası; oyun devam ediyor... Hem de tam gaz!
Peki; biz bu saçmalıkları, hepsine “Evet” deyip sineye mi çekeceğiz?
Kendimize gelip, harekete geçmemiz için daha ne gerekiyor?
Mustafa Mutlu / Vatan




Asıl sorun elbette Atatürk alerjisidir

23 Nisan’la başladı, 30 Ağustos ve 29 Ekim’le devam etti.
Şimdi hedef 19 Mayıs.
Ulusal bayramları sıradanlaştırıp tasfiye etmeyi hedefleyen zihniyet son hamlesini yaptı.
Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara dışındaki illerde, statlarda yapılan şenliklerin kaldırıldığını milli eğitim müdürlüklerine yazı ile duyurdu.
Ulusal bayramları tasfiye etmeye dönük sinsi bir niyetin son yıllarda artık saklanma zahmetine bile katlanmadığını biliyoruz.
Ama bakanlık yine de zahmet etmiş, gerekçeler sıralamış:
Efendim, Mayıs ayı mevsim olarak soğuk bir zamana denk geldiği için çocuklar hasta oluyorlarmış;
Çocukların derslere ilgisi azalıyormuş;
Bazı öğrenci velilerinin okullarla ilişkileri bozuluyormuş...
Asıl sorun elbette Cumhuriyet ve Atatürk alerjisidir.
İktidar inkârcılara cesaret vererek ülkeye de kendine de kötülük yapıyor.
Bağımsızlığımızı ve özgürlüğümüzü borçlu olduğumuz o müstesna önderin birleştirici ışığından çocuklarımızı uzaklaştırmak suçtur.
Başbakan bu kararı geri aldırmalıdır!
Güngör Mengi / Vatan




Sıra bizi iptal etmeye gelir diye mi korktular ne

Dünkü gazeteler bir kere daha “mütareke” günlerine rahmet okutmayı becerdiler. Atatürk’ün düşman gemilerinin tacizi altında sürdürdüğü zorlu yolculuktan sonra kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere Samsun’a ayak bastığı gün, yani Cumhuriyet’e atılan ilk adımın yıldönümü olan ve o Cumhuriyet’in emanet edildiği Türk Gençleri’nin “Ata” larını andığı bayram olarak kutlanan 19 Mayıs’ın “şimdilik okullara hapsi”ni içeren tasfiye kararını okuyucularına akıllara ziyan başlıklarla duyuran yayın organları birkaç istisna dışında tavırsızta yarışır haldeydiler. Amerikancı, 1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin yıkılıp yerine bir muz cumhuriyeti kurulmasını savunan Taraf’ın “Cumhuriyet’in bir kulesi daha yıkıldı” başlığı Yeniçağ’ın dünkü “Cumhuriyet’e darbe” tespitindeki haklılığını bir kere daha kanıtladı.
Diğer gazetelere gelince “Sıra 19 Mayıs’a geldi” diyen Sözcü ve “19 Mayıs’a veda” diyen Posta da haberi manşetten vermeyi tercih ederken, Cumhuriyet’in Cumhuriyet’e yapılan bu saldırıya birinci sayfasında “19 Mayıs gölgelendi” diyerek ancak iki sütunluk yer açabilmesi manidardı. Haberi sürmanşetinden veren gazeteler arasında “19 Mayıs törenleri öğrencileri derslerinden koparmayacak” başlığıyla Zaman, “Bu karar tartışılır” başlığıyla Vatan dikkat çekti. Milletin bütününü ilgilendiren bu önemli gelişme, “19 Mayıs okulda kaldı” diyen Akşam’ın, “19 Mayıs’a ders ayarı” diyen Bugün’ün, “19 Mayıs sadece okulda” diyen Habertürk’ün, “19 Mayıs genelgesi heyecan yarattı” diyen Hürriyet’in, “Statlarda 19 Mayıs olmayacak” diyen Milliyet’in ve “19 Mayıs stadyumlardan çıkarılıyor” diyen Sabah’ın birinci sayfalarında yer buldu bulmasına ama ya çok aşağılara atılmak ya da diğer haberlerin arasına sıkıştırılmak yoluyla gözden kaçırıldı.




Sosyal medya teyakkuzda: 19 Mayıs’ıma DOKUNMA!..

19mayısımadokunma aslında 29 ekim bunlarin olacağının habercisiydi... Seni unutturamayacaklar Gazi Mustafa Kemal Atatürk (MrvSUKAS)

***


19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basılmamış birilerinin kuyruğuna öyle bir basılmış ki, kuyruk acısı dinmiyor! #19mayısımadokunma (peynirgemisi)

***


Herkes unutsa bir Kürşad ben kalsam gene 19 Mayıs’ta dükkanımın camında Türk Bayrağı asılı olur #19mayısımadokunma (AkkasogluK)

***


Ananı da al git ve #19mayisimadokunma! (Selenge_ )

***


Cumhuriyet kutlamaları batıyor, 23 Nisan kutlamaları batıyor, seğmen alayı yürüyüşü batıyor. Eh, 19 Mayıs kutlamalarının başı kel mi? Batar! (EralElif)

***


19 Mayıs’ıma dokunma. Akla, mantığa uygun cevap istiyorum Sayın Bakan. (fatihportakal)

***


Atatürk Türkiye’sine yakışanı yapıp, inadına kutlamak lazım.. Herzamankinden daha coşkulu.. Onlardan korkan onlar gibi olsun! (SARAZ9)

***


19 Mayıs 23 Nisan vb. Kurtulus Sav. sonrası bir ulus devlet inşa sürecinin gerekleriydi; ama bu artık ihtiyaç kalmadığı anlamına gelmez ! Hali hazirda ulus devlet olmaktan rahatsız olan ...ların geriye döndürme gayretleriyle karşı karşıyayız... (Misli)

***


19 Mayıs iptali için Nisan ayı serin hava bahanesini bulan avanak karda devlet büyüklerini karşılarken küçücük cocukları bekletmedin mi? (MetinUca)

***


Hava soğuk diye bahane olmaz bademine yandığım... Atatürk meteorolojiyi bahane etseydi, sen istavroz çıkarıyodun şimdi... (koraypekozkay)

***


Türk Gençliği uyan!! Atanın armağanıdır size bu bayram, sahip çık gerekirse sokaklarda kutla. Hediyeni teslim etme!! #19mayısımadokunma
(Sibel_Altın)

***


19 Mayıslar artık stadlarda kutlanmayacakmıs... Sizin yasaklamalarınız bizi her gün ATATÜRK‘ü anmaya itiyo bilmem farkında mısınız (SrfGul)

***


Valla dogrusu 29 ekimde hava daha da soguk!!!?!?!? Nolucak şimdi?
(lalesıvgın)

***


19 mayıs kutlamalarını değil, Samsunu kaldırsalar haritadan; ruhumuz Türk ruhudur önderimiz Mustafa Kemal... (oguzozkara)

***


#19mayısımadokunma
(AliTufanKırac)

***


19 Mayısıma Dokunma! Halep ordaysa, SAMSUN burda. Senin aklın Halep’e gitmekte, bense yine, yeniden SAMSUN’U düşünmekte... (Murat_ide)

***


O törenlerde faşizm falan yok ULUS bilinci, VATAN sevgisi ve ŞÜKRAN duygusu var sayın @ahmethc !!!! (csozeri)

***


Taraf’ın K.Kore tipi dediği kutlamalar başta isviçre dahil bir çok Avrupa ülkesinde yapılmakta. Anavatanı ABD’nin 4 Tem. olayına girmiyorum (enginbas)




Cumhuriyet düşmanları çok mutlu

Yazı işleri masasına çıkıp göbek de atmışsındır sen

...Yazıişleri toplantısı sırasında gelen habere müthiş sevindim. Milli Eğitim Bakanlığı, 19 Mayıslarda artık stadyumlardaki o tuhaf törenlerin yapılmayacağını müjdeleyen bir yazı göndermiş okullara.
Gerçi Ankara’yı ve Ankaralı gençleri bu “sessiz devrim” den mahrum tutuyor ama yine de bakanlığın yazısı, en azından seksen ilde yüzbinlerce gencin her yıl, birkaç ay boyunca fiziği, kimyayı, matematiği, edebiyatı filan tümden unutup, ha babam de babam her gün, ter kokulu “naylon jarse” kılıklar içinde çamurlu sahalara sürülmesine bir son verecek gibi. Neymiş, “ey Türk gençliği” her 19 Mayıs’ta askerî ve mülkî erkânın önüne çıkıp, birbirinin sırtına binerek etten kuleler yaparsa Cumhuriyet’in boyu uzarmış. Varsın uzamasın! Varsın, kuşaklar boyunca, her 19 Mayıs’ta bu ülkenin gençlerine icra ettirilen zekâsız müsamerelerden ve o müsamerelere hâkim olan faşizan ruhla estetikten mahrum kalsın cumhuriyetimiz.
Ben o müsamerelerin mağdurlarından biri olarak, Hürriyet gazetesinin dün akşam internet sitesinde “Çok tartışmalı 19 Mayıs isteği” olarak duyurduğu, CNNTürk’ün ise “Şok 19 Mayıs değişikliği” başlığıyla verdiği kurtarıcı girişiminden dolayı Milli Eğitim Bakanı’nı can-ı gönülden kutluyorum. Bu girişimle “şok”a uğrayacak, gençliğinin darbe yediğini, istikbâlinin karardığını, cumhuriyetinin çöktüğünü düşünecek olan “parlak ve taze dimağlar” içinse, zorba devletlerin uydurulmuş tarihlerinin propagandasını büyük bir hevesle yaptıkları sahtekâr gösterilerin anlamı ve önemi üzerine harika bir kitap öneriyorum. Adı, Faşist Temaşa: Mussolini’nin İtalyası’nda İktidarın Estetiği. Yazarı: Simonetta Falasca- Zamponi. Hadi size iyi dersler!
Yasemin Çongar / Taraf




Hürriyet yazarından alkış

Hitler Almanyası’nın faşizm şovunu andırıyordu...

GEÇENLERDE Almanya’da Nazi döneminde düzenlenen gençlik gösterilerinin orijinal kayıtlarını seyrettim. Hitler’in büyük bir gururla seyrettiği bu gösterilerin çoğu stadyumlarda gerçekleştiriliyordu.
Alman gençliğinin dinamizmini, birlik beraberliğini yansıtan bu çatık kaşlı, yüksek disiplinli gösteriler, resmen faşizmin şovu gibiydi.
Hitler Almanya’sındaki bu gösterileri seyrederken...
Bizdeki 19 Mayıs gösterilerinin nereden ilham aldığını bir kez daha fark ettim.

***


İşte bu nedenle...
Milli Eğitim Bakanlığı’nın stadyumlarda yapılacak 19 Mayıs gösterilerinde bazı yeni düzenlemelere gittiğini öğrenince...
“Çok şükür” dedim.
Ama keşke...
Bu işi sessiz sedasız bir genelgeyle halletmek ya da “çocuklar üşüyordu, ders çalışamıyorlardı” türü gerekçelere sığınmak yerine... “Görüntüler faşizmi çağrıştırıyordu” denseydi, denebilseydi.
Tabii bunu diyebilmek için Milli Eğitim Bakanlığı’nı idare edenlerin, sorunu “faşizmi çağrıştıran görüntüler” olarak algılamaları gerekir.
Böyle bir algıları var mı?
İşte bundan hiç emin değilim.
Ahmet Hakan / Hürriyet




Emrullah Uslu da zevkten dört köşe olanlar arasındaydı. Aklı sıra “ulusalcı iç sesi”ne tercüman olmaya soyunan Uslu ’twitter’daki “Büyükanıt Dolmabahçe’de tükürdüğünü yalamasa 19 Mayısı bunlar liselere hapsedebilir miydi? E muhtıranın tam zamanıdır” mesajıyla milli değerlerine sahip çıkan insanları “darbeci” olarak yaftaladı.




Taraf satanın elinde kaldı

“Cumhuriyet’in bir kulesi daha yıkılıdı” diye zil takıp oynadıkları gün sevinçleri kursaklarında kaldı. Taraf Gazetecilik’in iki gün süren halka arz macerası “yeterli talep gelmediğinden” ertelendi! Habere göre, İMKB’de 12-13 Ocak 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen talep toplama sürecinde Taraf’a arz miktarının altında talep geldi. Arzı küçültme gibi alternatiflerin de kâr etmeyeceği anlaşılınca Taraf’ın halka arz işleminin “konjonktürün daha uygun olacağı bir tarihe” bırakılmasına karar verildi. Velhasıl “sivil irade” Cumhuriyet’in yıkılması gerektiğini dayatan yayın politikasına sahip Taraf’a rağbet etmeyince gazete kapanın değil satanın elinde kaldı!

Yazarın Diğer Yazıları