Mehmet Akif'ten İsmail Kahraman'a
Ne yalan söyleyeyim ben Barış Terkoğlu gibi şanslı değilim. Barış koğuşunu hem temiz hem de mis kokular içinde bulmuş. Ben ise olabildiğince pis halde buldum. Kaba temizliği yapılmış ancak yerler berbat haldeydi. Cezaevi kantininden aldığım çamaşır suyu gibi temizlik malzemesi ile çok çok daha iyi duruma geldi.
Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan ve ben 9 Kasım da C-koridorunda kalıyoruz. Terkoğlu C-22, Pehlivan C-20 ben ise C-18''de tek kalıyoruz. Günümüz okumak ve yazmak ile geçiyor. Günlük gazetelerimiz geliyor. Benim tek kanatlı radyom var. Silivri yerel kanalı. Sadece müzik. Avluya çıkarsan ilahi ve duaların okunduğu bir kanal daha çıkıyor hepsi bu.
Cezaevi kitap listesinden üç kitap istemiştim okudum bitti, özetlerini de çıkardım. Yeni kitaplarım da geldi. Ailem sağolsunlar istediğim kitapları getirdi. En fazla 10 kitap bulundurma hakkımız var. Güne koğuş sayımıyla başlıyoruz sonra gazeteler geliyor. Bugünkü gazeteleri okudum. Sonra koğuşumun en iyi güneşi alan kahverengi demir parmaklıklı, örülü penceresinden dikenli tellerden az bir kısmını gördüğüm gökyüzüne bakarken okuduğum haber aklıma takıldı.
İstiklal Marşımızın kabulü nedeniyle tüm yurtta etkinlikler yapılmış. Marşımızın 12 Mart 1921''de kabul edilişinin 99. yıldönümü. Yazım yetişir mi bilmem ama İstiklal Marşı''mızın Şairi Mehmet Akif Ersoy denildiği zaman ağzı dolu dolu övgüler düzen bazı kimseleri gördüğümde üzülüyorum.
Neden mi?
Mehmet Akif Ersoy''un bu toprakları bıraktığı emanetine sahip çıkamadığımız için. Oğlu Mehmet Emin Ersoy''dan bahsediyorum. 1960''lı yıllarda Mehmet Emin Ersoy sokaklara düştü. O dönemde Milli Türk Talebe Birliği Başkanı olan Rasim Cinisli, Ersoy''u buldu. MTTB''nin odasında yatacak yer, yemeği, kıyafeti herşeyini tamamladı ve kendi nezaretinde korumaya aldı. Ancak başkanlığı bırakıp askere gittiği zaman Ersoy için kötü zamanlar başladı.
Rasim Cinisli''den sonra MTTB Başkanı İsmail Kahraman oldu. Evet evet, eski TBMM Başkanı olan Kahraman''dan söz ediyoruz. Fehmi Çalmuk''un Vehbi Ecevit ile yaptığı röportajda, Kanlı Pazar olurken Marmara Oteli''nden dönemin İçişleri Bakanı ile olayları izleyen Kahraman''dan. Türkiye''de ilk başörtüsü eylemini başlatan Ali Babacan''ın halası Hatice Babacan ile birlikte 68 gün eylem yapan Kahraman''dan...
İdlip''te 34 kahraman evladımızın şehadete erdiğinin gülerek haber verildiği toplantıda bakan bey ile gülüşen Kahraman''dan bahsediyorum.
İşte sayın İsmail Kahraman döneminde Mehmet Emin Ersoy''un kalması birilerine dert olmuş kaldığı yerden atılmış, sokaklarda yaşamaya başlamış. Ersoy, askerde olan Rasim Cinisli''ye ulaşmaya çalışmış ama ulaşamamış. Cinisli askerden gelince Ersoy''a ulaşmaya çalışmış ama çok geç olmuş. Ersoy sokakta donarak ölmüş. Rasim Cinisli''nin "Bir Devrin Hafızası" adlı kitabın 197-198. sayfalarında görürsünüz bu bilgileri.
Aklıma gelince üzüntüm daha çok artıyor. Mehmet Akif''i anıyoruz.
Birazdan sayıma gelecekler. Avlu kilidi açılacak.12 metrekarelik avluma çıkıp dikenli tellerden görebildiğim gökyüzüne bakıp Vladimir Bartol''un ''Fedailerin Kalesi Alamut''u okumaya devam edeceğim.
Silivri 9 no''lu Cezaevi C-3/ No:18