Maliki Aralık başında geliyor...

Başbakan Recep Erdoğan’ın sert ‘U dönüşü’ yaparak Irak Başbakanı Maliki’yi Ankara’ya davet etmesinin ardından devlet derinliklerindeki çalkantı farklı bir ivme kazandı. TBMM Dışilişkiler Komisyonu Başkanı eski Büyükelçi AKP’li Volkan Bozkır’ın Erdoğan’ın davetini bizzat Maliki’ye iletmesi ile birlikte kafaları kurcalayan çok sayıda soru da gündeme düştü. Bunlardan biri olan “Suriye konusunda da sert dönüş olur mu?” sorusunu CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yöneltmiştim. Kılıçdaroğlu, “Orada da olacak. Göreceksiniz” diye hayli iddialı yanıt vermişti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, elinde somut bilgiler olmadan iddialı ve kesin konuşmayan bir siyasetçidir.
Suriye politikası ile yapayalnız kalan, ayrık otu gibi ortada bırakılan Recep Erdoğan acaba Irak ile beraber Suriye için kapı arkası diplomasisi yürüttü mü?.. Bu sorunun peşine düştüm. Dışişleri ve güvenlik kaynaklarında yanıt aradım. Şöyle kulisler fısıldandı kulağıma;
“Kurban Bayramı arifesinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan Irak’a giderek bir dizi görüşme gerçekleştirdi.”
“Volkan Bozkır, Irak’a beraberinde iki istihbaratçı ile gitti.”
“Başbakan Maliki’ye ’Ankara’ya gel’ demeden önce. Suriye Devlet Başkanı ile direkt kanal açabilmek için yoğun çaba sarf etti. Esad ile direkt ve ilişkileri düzeltebilecek bir kanal hâlâ bulunamadı. Yandan temasa geçilen isimlerle Erdoğan’a Esad tarafından ’Tahran üzerinden gel’mesajı verildi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek bu maksatla İran’a gönderildi. İran şu anki durumdan çok hoşnut görünüyor.”
Irak Başbakanı Maliki’ye davet mesajını götüren TBMM Dışilişkiler Komisyonu Başkanı eski Büyükelçi Volkan Bozkır ile görüştüm. Bozkır, Irak’ın Türkiye ile ilişkileri düzeltmek için Bakanlar Kurulu kararı aldığına dikkat çekti. Bozkır, Maliki’nin Ankara ziyaretini ise Aralık ayı başlarında beklediklerini bildirdi. Volkan Bozkır’ın sorularıma verdiği yanıtlar şöyle;
--Maliki’nin Ankara’ya davet edilmesi ve ne zaman geleceği konusunda herhangi bir netleşme var mı?
“Maliki Ankara’ya Meclis Başkanı Nuceyfi geldiği zaman bir mesaj yolladı. İlişkileri düzeltmek istiyorum tarzında. Onun üzerine ben Bağdat’a gittiğimde kendisini davet ettim Türkiye’ye Başbakanımız adına. Bir ziyaret silsilesi belirlendi. Dışişleri Bakanı Zebari Ankara’ya gelecek, bizim Dışişleri Bakanı Bağdat’a gidecek 15’inden önceki dönemde. Meclis Başkanı Bağdat’a gidecek Nuceyfi’nin ziyaretini iadeden. Onu takiben de Maliki Türkiye’ye gelecek. Yani tam tarihi belli değil ama çok da uzak bir tarih değil gelişi.”
--Ne zaman olur, Aralık başı filan
gibi mi?..
“Herhalde öyle bir şey.”
--Bu geziniz ile ilgili bazı iddialar var kulislerde. Beraberinizde iki Türk istihbaratçının ve bir iş adamının da heyette olduğu söyleniyor.
“Hayır, öyle bir şey yok. Benim yanımda Dışişleri Bakanlığı’ndan bir Genel Müdür yardımcısı ve benim özem kalem müdürüm vardı. Ayrıca da Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı vardı. Başka kimse katılmadı görüşmelere. Twitter’daki resimlerde de onlar var zaten.”
--Bir iddia daha var. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da sizin gezinizden önce Irak’a gittiği... Bu konuda herhangi bir bilginiz var mı?
 “Onu bilmiyorum ben. Türkiye’den Bağdat’a son 2 yılda giden ilk siyasetçi benim.”
--Maliki, o görüşmede iyi niyet beyanı olarak başka neler söyledi?
“Bakanlar Kurulu toplantısından çıkıp benimle görüştü. Ben de bu arada sadece Maliki ile değil Cumhurbaşkanı vekili ile de görüştüm. Meclis Başkanı ile görüştüm, Dışişleri Bakanı ile görüştüm, petrolden sorumlu Başbakan Yardımcısı ile görüştüm. Ve benim karşıtım olan Irak Dışişleri Komisyon Başkanı ile görüştüm. Maliki, Bakanlar Kurulu toplantısından çıktı. Benimle 45 dakika 1 saat arası bir görüşme yaptı ve sonra Bakanlar Kurulu’na tekrar girdi. Ve orada da Bakanlar Kurulu’nda karar alındığını söyledi Türkiye ile ilişkileri düzeltmek için. Ve bu size bahsettiğim takvimi de Bakanlar Kurulu’nda onayladıklarını belirtti.”
Bu arada, MİT Müsteşarı Hakan Fidan üstünde yeniden hararetlenen tartışmalar üzerine Ankara kulisleri “Fidan’ın koltuğunu kaybedeceği” iddiaları ile çalkalanıyor. Öcalansever Ahmet Kaya’ya iade-i itibar yapan Çankaya Köşkü’nün kaynakları kulislere, “Abdullah Gül’ün Prof. Dr. İhsan Dağı’yı MİT Müsteşarlığı koltuğuna oturtacağını” pompalıyor. KDGM Müsteşarı Büyükelçi Murat Özçelik de istifa ettiğinde aynı kaynaklar İhsan Dağı ismi için benzer senaryolar
üretmişlerdi.
Hayırlara vesile olur İnşallah!..
Ne diyelim, başka?..

Yazarın Diğer Yazıları