Leyla bir özge can mı!..

Bunun adı; "24 yıl sonra tekrar Leyla Zana krizi" falan değil. AKP-HDP ortaklığının yeni anayasa metninin Gazi Meclis'te yazımına fiilen  başlanmasıdır. Hepimize hayırlı olsun!..

 HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, 26'ncı dönemin ilk gününde yemin metnindeki "Türk Milleti" yerine "Türkiye Milleti" dedi. Milletvekili yemini etmemiş sayıldı ama onun ve onun zihniyetindekiler için hiç önemi yok. O taraftan gelen ilk açıklamalara bakılınca da Leyla Zana'nın yemini Anayasaya bağlı kalarak tekrarlayacağına dair işaret yok. Zaten kaybedeceği bir şey de yok. Yemin etmese bile milletvekili özlük haklarından faydalanıyor. Yalnızca genel kurul ve komisyon çalışmalarına katılamıyor. Zaten Zana'nın milletvekilliği dönemlerinde de tek bir çalışmasını hatırlayan yok.

AKP'nin Truva atı Leyla Zana'nın başta Abdullah Gül olmak üzere AKP'nin yoğun katkılarıyla 2004 Haziran'ında nasıl hapisten tahliye edildiğini hatırlayalım. Zana'nın "çözüm sürecinde" R. Erdoğan'ın gizli diplomatı olarak hiç kamuoyunun önüne çıkmadan, Barzani-Kandil-İmralı-Ankara hattında nasıl bir sinsi diplomasi yürüttüğünü de dip not olarak koyup önceki günkü ince ayrıntılara gelelim. Leyla Zana, (görüntülere tekrar bakın-aht-)  yemine başlamadan önce kafasını sola doğru kaldırıp Kürtçe, "onurlu ve kalıcı bir barış umuduyla" ifadelerini kullandı. Kafasını kaldırıp bu sözleri söylediği yer neresiydi? R. Erdoğan'ın oturup yemin törenini izlediği Cumhurbaşkanlığı locası. R. Erdoğan da zaten Zana'nın ardından töreni izlemeyi bırakıp Meclis'ten ayrıldı. 1 Kasım seçimleri öncesinde Milliyetçilik konusunda mangalda kül bırakmayan Erdoğan, tepkisi sorulunca ne hikmetse cevap vermedi. Gelelim aynı Leyla Zana ile ilgili bir ince detaya daha; kendisi 7 Haziran seçimi ardından yapılan yemin töreninde aynı metne sadık kalarak yemin etmişti. Acaba 5 ayda ne değişti?.. Tabii ki tüm soruların cevabını 1 Kasım seçimleri öncesinde AKP ile HDP'nin yaptığı ince ayarlı gizli mutabakatın sonuçlarını sahada görerek bulacağız.

Unutmanın Türk toplumuna farz sayıldığı için sizi yine yakın geçmişe götüreceğim ama önce Salı gününe dair kısa bir kulis bilgisi de aktarmak isterim. Zana'nın yemin krizinden sonra Meclis kulislerinde tek bir AKP'li eleştiriye şahit olmadık. Hatta, bazı Bakanlar başta olmak üzere yarım ağızla "metne sadık kalınmalıydı" denilirken, yüksek sesle "yemin metni sadeleştirilip kısaltılmalı" diyenlere çokça rastladık.

Şimdii!.. Gelelim şu yıllarca çalışan fakat çözüm üretemeyen Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun (24'üncü dönem) yayınlanan ortak metnine. Neyin ne olduğunu görmek için aynen alıyorum;

"Yemin

Madde 70.(1)Milletvekilleri (AK Parti: Başkan, Başkan Yardımcısı ve Bakanlar) göreve başlarken aşağıdaki şekilde yemin ederler:

(AK Parti Önerisi) "İnsan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye bağlı kalacağıma; Devletin bağımsızlığını, ülkenin bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma mukaddesatım ve şerefim üzerine yemin ederim."

(CHP Önerisi) "Milletvekili sıfatıyla, Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma; Türkiye Cumhuriyetinin bağımsızlığını ve ülkenin bütünlüğünü, milletin kayıtsız şartsız egemenliğini koruyacağıma; insan haklarına dayanan demokratik ve laik cumhuriyet ilkelerine ve Atatürk Devrimlerine bağlı kalacağıma; milletvekili sıfatımdan kaynaklanan konum ve yetkilerimi kişisel çıkar ve yarar sağlamak amacıyla kullanmayacağıma; vatandaşların refah ve mutluluğu için çalışacağıma Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim."

(MHP Önerisi) Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, göreve başlarken inandıkları mukaddes kitap huzurunda aşağıdaki şekilde yemin eder:

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve lâik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk Milleti huzurunda, bütün mukaddesatım, namusum ve şerefim üzerine yemin ederim."

Madde notu: Adalet ve Kalkınma Partisinin parantez içinde düştüğü not Başkanlık sistemi ile ilgili olduğundan Komisyon tarafından müzakere edilmemiş, ancak teklif sahibi tarafından açıklama yapılmıştır."

Yukarıdaki bölüm, komisyon sonuç metnine, üzerinde anlaşma sağlanamadığı için -madde notuna kadar- kırmızı harflerle yazıldı. Gördüğünüz gibi HDP'nin herhangi bir önerisi de bulunmuyor. Yine bir hatırlatmada bulunayım sizlere; O zamanlar HDP sözcüleri milletvekili yemini için "ya tamamen kaldırılsın ya da içindeki etnik göndermeler olmayan kısa bir metin olsun" diyorlardı.

Lütfen!.. "Madde notu"na bir daha bakın... Çapulcu başı Barzani ve bebek katili Öcalan'ın etkin diplomatı Leyla Zana, "Türkiyelilik" kavramını dayatan R. Erdoğan'a baka baka yemin töreninde ne mesaj verdi acaba?..

"Güzel şeyler oluyor"!..

"Muhaliflere" sövelim göbek atalım!..

 

Yazarın Diğer Yazıları