Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün...

Gazi Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktığı tarih önemlidir; 19 Mayıs 1919. Bu gün istiklal savaşımızın başlangıcı olarak kabul edilir.

Ulu Önder 16 Mayıs günü çıktığı yolu 19'unda tamamladı. Bu önemli yolculuk bir yerde işgale karşı direniş merkezinin İstanbul'dan Anadolu'ya taşınması hareketidir. Bir yerde de egemenliğin tek adamdan alınıp halka verilmesinin işaretidir.

Neticede Cumhuriyet'e gidecek bu adım "Yönetimin, halka verilmesi çalışmalarının ilk uygulamasıdır." Ulu Önderimiz Atatürk'ü bugün anmak için değerlendirmemizden doğal ne olabilir. Ama bu bayram sadece ona adanmış olarak kalmadı. Cumhuriyet'i emanet ettiği gençlerin de bayramı olduğunu asla unutamayız. Atatürk'ün bu emanetini şu sözlerinde bulabiliriz; "Cumhuriyet'i biz kurduk, onu yükseltecek ve devam ettirecek olan sizlersiniz."

Devamlılık şart

Büyük Önder'in sözünü ettiği devamlılık ancak yeni kuşakların sahiplenmesiyle mümkündür. Bu nedenle Cumhuriyet'in değerleri gençlerimize iyi anlatılmalıdır. Böylece nereden nereye gelindiğinin farkına varmaları sağlanmalıdır.

İstiklal Savaşı, asırlardır yok edilmeye çalışılan bir ulusun kurtuluş mücadelesidir.

ATATÜRK'ÜN KİŞİLİĞİ VE ASKERÎ YÖNÜ

Bu durum Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlarından Em. Korg. Suat İlhan'ın değerlendirmesinde en gerçekçi analizi bulur. "Evrimleşen Türk Devrimi" adlı kitabındaki "Atatürk'ün kişiliği ve askerî yönü" adlı bölümün bir kısmını buraya almak istiyorum:

İstiklal Harbi, ekonomik, sosyal, politik yönleriyle harp yönetimi ve bunlarla uyumlu olarak yönlendirilen askerî harekât yönetimi'nden oluşur.

Atatürk, Osmanlı İmparatorluğu döneminde askerî harekâtta görev almış, İstiklal Harbi'nde ise askerî harekât ile birlikte harpleri yönetmiştir.

300 yıldır yok edilmeye çalışılan bir milletin mücadelesinde Trablusgarp, Balkan ve Birinci Dünya Harbi'nde 20 ayrı cephede muharebe ederek bir ayrıcalık kazanmıştır. Kaynaklarının büyük bölümünü kaybetmiş olan bir ulusu ayağa kaldırmak için büyük mücadele vermiştir. Dünya Harbi'nin mağrur galipleri İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya, ABD ve bunların desteğindeki Yunanistan ile Ermenistan'a karşı politik, diplomatik ve askerî alandaki başarının adı Atatürk'tür.

Türk devrimi İstiklal Harbi ve çağdaşlaşmayı içerir. Özetle, İstiklal Harbi'yle Türk devrimi birbirlerinin ayrılmazıdır.

İlkeler ve devrimler

İstiklal Harbi'ni kazanan Atatürk ve döneminin altın kuşağı, çağdaşlaşmayı amaçlayan ilkeleri belirlemiş, Türk devrimini evrimleşme aşamasına ulaştırmıştır.

Bu devrim aynı zamanda; Rönesans'ı, reformu, sanayi devrimini ve ABD, İngiliz, Fransız evrensel Batı devrimlerini yaşamamış olan bir toplumun evrensel kültür çevresi içinde yer alması hareketidir.

PİRİ REİS'İN MUHTEŞEM SEFERİ

100. yıl için İstanbul'dan yola çıkan okul gemisi Piri Reis bir yerde Bandırma Vapuru'nun simgesi oldu. Türkiye'nin dört bir yanından gelen gençler ve dokuz ülkeden gelen temsilcilerle dolu olarak Samsun'a ulaştılar.

Bu bir yerde sembolik de olsa tarihimizin en önemli olayını yaşatmaktı. Gençler ve bakanları Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun da içinde bulunduğu gemi "İlk Adım" limanına demirledi.

Karşı çıkanlar

Bu sefere çok önem verenlerden biriyim. Atatürk düşmanlarının, hilafet savunucularının direncinin kırıldığının ispatı oldu. Gemide yer alan kimi tesettürlü, kimi başı açık kızlarımızın aynı düşünceleri paylaşmaları müthiş bir olaydı. Onların birlikte sergiledikleri "Atatürk sevgisi" gurur vericiydi.

Şuna kesinlikle inandım ki, birtakım hastalar ne yaparlarsa yapsınlar Ulu Önder'e olan sevgiyi yok etmeyi başaramayacaklar.

Yazımı ünlü gazeteci ve yazar Falih Rıfkı Atay'ın çok sevdiğim şu sözleriyle bitiriyorum: Gençler, bizim çektiklerimizi çekmemek ve bu halka çektirmemek için, siz de ATATÜRK'ü unutmayınız. Mustafa Kemal bizimdi. ATATÜRK sizindir.

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Türk milletine kutlu olsun!

GÜNÜN SÖZÜ

Acizler için imkânsız, korkaklar için inanılamaz gözüken şeyler kahramanlar için idealdir. Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk

Yazarın Diğer Yazıları