Kurmay hassasiyeti...

Başbakan Tayyip Erdoğan, bugün Ankara’daki mesaisine Yüksek Askeri Şûra toplantısına başkanlık ederek başlıyor.
Erdoğan, doktorlarının kendisine “20 gün daha istirahat etmeniz lâzım” tavsiyesine kulak asmadı. Başbakan’a sürekli tetkik yapan “Hocalar” hastalığı ile ilgili yeni önemli bulgulara rastladılar. Yalnızca sıvı gıdalarla beslenen Tayyip Erdoğan bugün oldukça kritik bir YAŞ toplantısına başkanlık edecek.
YAŞ öncesinde de yine “o fotoğraf” tartışması yapıldı durdu.
Efendim neymiş?
Yüksek Askeri Şûra yine Genelkurmay Karargâhı’nda toplanacakmış. O masanın başında sadece Başbakan Erdoğan yer alacakmış. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz masanın iki başında oturacakmış. Böylece o fotoğrafın bir defalığına mahsus olmadığı, kalıcı hale geldiği gösterilecekmiş.
Zannetmeyin ki “asker” sevgisinden veya “özel” bir sevgiden dolayı bunları yazıp-çiziyorlar. Çoğu içindeki rövanşist kinleri kusuyor.
“Fotoğraf ne olacak” sorusunu biz de Genelkurmay Başkanlığı İletişim Dairesi’ne sorduk, aldığımız yanıt, “Şu anda herhangi bir şey söylemeyelim. Görüntü aldığınız zaman ortaya çıkacak” şeklinde oldu.

***


Taraflara sürpriz yapılabilir mi?..
Onlar fotoğraflardaki ayrıntılar üzerinden psikolojik harekâtlarına devam ededursunlar biz işin aslına gelelim.
Başbakan Erdoğan’ın sağlık durumu Genelkurmay Karargâhı’nda (daha önce de dile getirmiştik) gerçekten çok yakından takip ediliyor. Bizlere gelebilen bilgilerin daha fazlasının Karargâh’a gittiği gerçek. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaptığı “kaos” uyarısının bir benzer değerlendirmesi de enine-boyuna Genelkurmay Karargâhı’nda yapılıyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri, “doğal görevi” olarak Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasetten çekilmesi ihtimali üzerine kafa yoruyor. Yazılmaması kaydıyla yapılan değerlendirmeleri bir tarafa bırakırsak sizlere şunu söyleyebilirim:
Başbakan Erdoğan’ın “zamansız siyasetten çekilme” ihtimaline karşı, askerde “Yönetim boşluğu doğar. Siyasette kaos ortamına girilir. Kurumlar işlevsiz hale gelir. Böyle bir durum Türkiye için iyi olmaz. Doğacak olası kaoslarda kurumlar görevlerini yapamaz hale gelir” ortak görüşü ön plana çıkıyor.
YAŞ toplantısına bugün, bu hâlet-i ruhiye içinde bakmak sanırım pek de yanıltıcı olmaz.
Düşünün bir kere; Başbakan’ı hasta yatağında yakalayan Amerikan Başkan Yardımcısı Joe Biden’in yaptığı dayatmaları... Ermeni dostu Biden Türkiye’den ayrılır ayrılmaz İsrail ile ilişkilerin nasıl düzeltileceğine ilişkin kandırmaca senaryolar ortaya atıldı. Ermenistan Cumhurbaşkanı küstahlığını bir kez daha kusup, “Er veya geç Türk yetkililer de Erivan’daki ’soykırım anıtını’ziyaret edecekler” dedi.

***


Lütfen hafızalarınızı birazcık zorlayın ve hatırlayın!..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün milli takımlar seviyesindeki futbol maçlarını bahane ederek yaptığı “Ermeni Açılım” larını... Veliaht Prens Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun iki yıl önce Zürih’te Ermenilerle yaptığı gizli protokolleri... Abdullah Gül’ün Başbakan ve Dışişleri Bakanı iken ABD ile yaptığı gizli anlaşmaların en önemli maddelerinden biri olan, “Türkiye Ermenistan’la olan ilişkilerini normalleştirecek ve iyileştirecek. Sınır ticareti Ermeniler lehine düzenlenecek. Ermenilerin Türkiye ziyaretlerindeki sınırlamalar kaldırılacak” maddesini...
Hatırlayın!..
Davutoğlu’nun 20 Temmuz 2011’de Milliyet gazetesinde çıkan şu haberini:
“TEPAV’ın iki ülke arasında güven artırıcı önlemleri artırma projesi çerçevesinde düzenlediği çalıştaya katılan Ermenistan’dan 5 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ile görüşen Davutoğlu, Türkler ile Ermeniler arasında tarihi bağlar olduğunu belirtti. Davutoğlu, ’Konya civarında Toros’lardaydı benim köyüm. Kapı oymalarını yapan usta Ermeni idi. Ermeni bir aile yaşıyordu bizim oralarda. Çocukluğumdan kaynaklanıyor benim yakınlık hissim’dedi. Bir Ermeni temsilcinin ailesinin Osmanlı’nın son döneminde Erzurum’dan göç etmiş olduğunu dile getirmesi üzerine Davutoğlu, ’İnanıyorum ki bu sorunlar yakın zamanda aşılacak. Şu anda bir çıkmaz var. Ama bu böyle sürüp gidecek değil. Sabırlı olalım. Ailece Erzurum’a gelip gezeceksiniz, hatta yakında bir ev bile isterseniz alabileceksiniz. İlişkilerimiz düzelecek’ dedi.”

***


YAŞ toplantısının hemen ardından da Cuma günü ABD Savunma Bakanı Leon Panetta Ankara’da olacak. Pentagon’un patronunun en son yaptığı konuşmalardan biri, “İsrail-Türkiye ilişkilerinin gidişatından çok derin kaygı duyuyorum. İlişkilerin düzeltilmesi lâzım” şeklindeydi. Panetta’nın Genelkurmay Başkanı ile gerçekleştireceği görüşme çok önemli.
Hasta yatağında sıkıştırılan bir Başbakan’ın yönettiği ve taht kavgalarının yapıldığı Türkiye’de TSK’nın yaptığı “dış tahliller” yanında “iç tahliller” de gerçekten çok hayati.
Kimse, paranoyaklık yapıp bu satırlardan farklı manalar çıkarmasın. Her ne kadar ufak tefek tahribatlara uğratılsa da TSK’nın arkasındaki derin millet, taş gibi yerinde duruyor. Bunu bizim aymazlar anlayamaz ama, elin yabancısı bal gibi biliyor...
Bence Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel nasıl bir Türk askeri olduğunu sözde değil özde ortaya koyacak.
Siz de fotoğraflara bakıp geçmişteki acılarınıza pansuman yapın!..

Yazarın Diğer Yazıları