Kredi kartına tefeci faizi
Eğer sıkışıp tefeciden borç para alırsanız , yüzde 20 faiz ödersiniz .. Eğer sıkışıp kredi kartınızla avans şeklinde banka kredisi alırsanız, yüzde 26.40 oranında faiz ödersiniz.
Merkez Bankası gösterge faizi olan bir haftalık repo faizi yüzde 7.5’tir.
Bankalar geçici likidite ihtiyaçlarını karşılamak için Merkez bankasına ticari senet ve vesikaları reeskonta verirler. Bunun için Merkez bankasına ödedikleri faiz yüzde 9, senet karşılığı avans aldıklarında ise ödedikleri faiz yüzde 10.5 tir.
Bankaların mevduat hesaplarına ödedikleri ortalama faiz de yüzde 8 dir.
Buna karşılık Bankalar kredi kartlarından TL için yüzde 26.40 ve yüzde 30.24 faiz, döviz için yüzde 19.44 ve 25.44 faiz alıyorlar.
Dövizlerde yüzde 25.44 faiz, duyan yabancıya, dudak uçuklatacak bir faizdir.
Kredi kartlarında, yıllık aidat ve yüksek faiz, bankalarla tüketiciler arasında sorun yaratıyor. Eğer banka ve kredi kartları faizleri, kredi kartı mağdurları yaratıyorsa, bunu çözecek olan siyasi iktidardır. Ancak siyasi iktidar da her seferinde bankalardan yana taraf oluyor... Sorun çözülmüyor.
Medya da bu güne kadar hep bankalardan yana tavır koydu. Örneğin iktidar partisinin kredi kartları konusundaki yaklaşımlarını duyurdu... Ancak muhalafet partilerinin bu güne kadar, kredi kartlarına uygulanan fahiş faizin düşürülmesi için verdiği kanun tekliflerini duyurmadı.
Medyanın bu konuda tüketici yanında bir lobi oluşturması gerekirken, bu güne kadar bankalar yanında lobi oluşturdu. Çünkü kârı gazete satışından değil, banka reklamlarından elde ediyor.
Tüketici de kendi sorununa sahip çıkmıyor... Birkaç dernek dışında sesi çıkmıyor.
Kredi kartlarından , faiz dışında da paralar alınıyor. Sorun oluyor. Ancak
asıl sorun kredi kartları faizleridir... Maalesef, hükümet asıl bu sorunda bankalardan daha çok bankacı oluyor.
AKP iktidarı, Bankaların kontrolünde bir piyasa ekonomisi ve bir ekonomi dünyası kurmuştur. Hükümeti bazı üyeleri MB gösterge faizinin düşmesini isterken, tefeciden yüksek kredi kartı faizlerini görmezler mi?
Aslında yasaya göre MB kredi faizlerinde üst sınırı tayin ediyor. Bütün bankalar bu üst sınırdan faiz alıyor. Eğer piyasa ekonomisi çalışsaydı, bankalar arası rekabet olsaydı, bankalar kredi kartlarından farklı oranlarda faiz alırdı. Eğer bankalar arasında rekabet yoksa kartelleşme var demektir.
Dünyanın hangi ülkesinde faizler aylık ilan ediliyor? Aylık faiz üzerinden hesap ediliyor? Faiz denilince yıllık faiz anlaşılır... Neden kredi kartlarında aylık faiz uygulanıyor?
Kredi kartlarında aylık faiz, birçok ülkenin yıllık faizinden yüksektir. Bu nasıl garabettir? Bu şartlarda Türkiye’de istikrara kim inanır?
Asgari ücretli birisinin kredi kartlarına yüzde 30 faiz vermesi, kamuoyunun vicdanını rahatsız ediyor. Ancak Bankaların vicdanını rahatsız etmiyor. Demek ki hükümetin de vicdanını rahatsız etmiyor.