Köşe yazarlarını anlama kılavuzu

Yenişafak’tan Özlem Albayrak. “Yavşak kim Fazıl Say?” başlığı ile kaleme aldığı yazısının bir yerinde, “Belli ki bilmiyor, birisi Fazıl Say’a postmodernizmi anlatsın” deme ihtiyacı hissetmiş..
Sahi postmodern demek ne demek?
Ortodoks, liberal, diyalektik demek ne demek? Bilmek lâzım, çünkü gazete köşelerinde bu sözcüklerden geçilmiyor.
Öyleyse iş başa düştü. Okura bir “Köşe yazılarını anlama kılavuzu” sunmak görev haline geldi.
Vira Bismillah...

* Postmodernizm: Modernizm ötesi.. Meselâ, “Demokrasi harika, vazgeçilmez” diyoruz, söylediğimize samimiyetle inanıyor, demokratik bir ortamda yaşamak istiyoruz. Amma aynı zamanda demokrasinin bütün kusurlarını suratına çarpıyor, demokratik kalarak demokrasiye alternatifler öneriyoruz. Bu romandan şiire, resimden heykele, siyasetten her hangi bir kurumun yapılanmasına kadar her meseleye bu mantıkla yaklaşma biçimi. Muhafazakâr kalarak muhafazakârlığa alternatif önerme ve geliştirme. Belki “dindar kalarak laik yaşama gayreti” belki, “Laik olup, laikliği bilinen, genel kabul görmüş anlamının dışında yorumlama, dönüştürmeye gayret etme” gibi bir şey, herhalde..?

* Diyalektik düşünce: Köşe yazılarında pek sık geçen iki kelime. Kısaca, zıddıyla aynı anda düşünme. Erkeği anlatırken dişiyi de hesaba katarak sonuca varma. Kendini aynı anda PKK’lı teröristle Özel Tim mensubu yerine koyarak çözüm üretme denemesi. Bilmiyorum, herhalde böyle bir şey...

* Ortodoksluk: Hayır, kastedilen Fener Patrikhanesi’nin mensup olduğu mezhep değil köşe yazılarındaki Ortodoksluk. Yazıda hangi mesele işleniyorsa o mesele hakkında kadim olana, genel kabul görmüş görüşe uygun yeni ‘çağdaş’ önerme. Aslını koruyarak değiştirmeye, farklılaştırmaya, geliştirmeye çalışmak..

* Aristo mantığı: İşte arada sırada köşe yazılarında gördüğümüz bir kavram daha. Hatta bazen, “İnsan dört ayaklıdır, hayvan da dört ayaklıdır, öyleyse insan hayvandır” falan deniyor, yok böyle bir şey. Efendim Aristo bir şeyi önce “küme”lere ayırır, sonra farklılığını ortaya koyar. Mesela insanı “hayvanlar kümesine” sokar, ardından da insanın hayvandan farkını söyler. İnsan rasyoneldir, yani akıllıdır, yani insan hayvandır ama akıllı hayvandır, der. Yazar köşesinde bir konuyu bir kümenin içine atıp sonra o konunun o kümeden farklılığını ortaya koymaya çalışıyorsa, Aristo mantığını devreye sokmuş oluyor(muş).. Böyle diyorlar..

* Liberal: Ayın kırpılıp yıldız yapılması misali, eski solcuların şimdiki hali. Devleti ve devletin bütün düzenlemelerini reddeden, ille de birey diyen adam. İşi gücü devletle uğraşmak olan, bunu aydın olmak zanneden kişi. Türkiye’deki liberal Türk devletinin düşmanı, öteki devletlerin mesela AB’nin dostudur, ötekilerin liberali kendi devletlerinin dostu, başka devletlerin alt oyucusudur..

* Makyavelist: Amaç kutsal, araç meşru. Hedefe varmak için her yol mübah zihniyetindeki politikacı, asker, tüccar, devlet, siyasetçi, yazar...
Diyorum, böyle anlıyorum ben..
Yanlışımız varsa affola...


+++++++++


Kur’an’da kaç ayet var?
Kur’an-ı Kerîm’deki ayet sayısı soruluyor.
Önce, yaptığımız bir hatayı düzeltip özrümüzü dileyelim:
“Sıra Kur’an’a mı geldi?” yazımızın “Demek Hz. Ayşe” ile başlayan paragrafındaki “73 sureye”, “73 ayete”; “127 sureyi” “127 ayeti”; “127 surenin” “127 ayetin” olacaktır. Özetle, “ayet” yazacakken sehven “sure” yazmışız.. Bir sonraki paragrafta yer alan “117” “127 ” olacaktır; düzeltir özür dileriz. Sen tashih yapar “kaydet” tuşuna basmazsan başına bunlar gelir, diyelim ve cevaba geçelim.
Kur’an’da 114 sure vardır.
Muhterem Burhan Gültekin’e göre Kur’an ayetlerinin sayısı:
Mekkelilere göre : 6214
Basralılara göre : 6204
Şamlılara göre : 6226’dır.
Faklılık önemli ölçüde sayım metodundan gelir. Kelime adedi 77 bin 250, harf sayısı 322 bin 670’tir.
Dünyanın her yerinde..
Nazil olduğu günden beri..

Yazarın Diğer Yazıları