Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Köfte-Ayran ve Ankara Kent Konseyi...

Ayak üstü açlığımızı yatıştırmak için tercih ettiğimiz "Köfte-ayran"ın 91 saat sonra kurtarılan Ayda Bebek'ten sonra derin anlamlar yüklenebileceğini hangimiz tahmin edebilirdi ki... Alın Ayda'nın "Köfte-ayran"ını dünya klasiklerindeki en nadide romana koyun... Milyonların hafızasında unutulmaz sahnelerin bulunduğu sinema filmine koyalım "Köfte-ayran"ı... Ya da tiyatro oyununda ünlü bir oyuncu "Köfte-ayran" dese kaç seyircinin tüyleri diken diken olur, kaç boğaz tıkanmıştır? Duyan-duymayan gözyaşlarına sadece "Köfte-ayran"dan dolayı hakim olabilmiş midir? Üçüncü, beşinci şahısları bilmem ama "Köfte-ayran" çöktü gırtlağıma. "Köfte-ayran" çivi gibi çakıldı kafama... Bütün Türkiye "Köfte-ayran" ısmarladı Ayda Bebeğe... Yurt dışından bile İzmir köftecilerine "Köfte-ayran" siparişi yağdı. "Köfte-ayran" depremin sembolü oldu. Sanırım bundan böyle memlekette garsonlardan, görevlilerden "Köfte-ayran" yerine "Ayda bebek" istenecek... Köfte-ayran aynı zamanda "Paylaşımın adı" olacak... Köfte-ayran paylaşmanın sembolü olur da; "Bir çocuk aç karnına yatağa girmeyecek" diyen Mansur Yavaş unutulur mu? Sadece Başkentlilerin değil, göreve geldiği günden bu yana Türkiye'nin neresinde bir felaket yaşansa Mansur Yavaş ve Ankara Büyükşehir Belediyesi çalışanları adeta hızır gibi yetişiyor. Ve Türkiye'nin dört bir yanında ki belediyelere örnek oluyor. Yetmiyor... Ülke genelinde 500 kent konseyi bulunuyor. Ancak Ankara Kent Konseyi'nin çalışmaları uluslararası kuruluşlarca "Altın madalya" ile ödüllendiriliyor. ATO Başkan Yardımcısı görevini yıllardır başarı ile yürüten sevgili kardeşim Halil İbrahim Yılmaz'ın Mansur Yavaş tarafından Kent Konseyi Başkanlığına getirilmesinden sonra başkentte çok şey değişti. "Katılımcılık Ödülü"nün kısa öyküsü ise şöyle:

Ankara Kent Konseyi kurulduğu günden bu yana; benimsediği katılımcı demokrasi anlayışı ile Başkentteki tüm kesimlerin Ankara'da ortak aklın oluşumuna etkin bir şekilde katkıda bulunmasını sağlaması sebebiyle Uluslararası Kolaylaştırıcılar Birliği tarafından "Katılımcılık Etki Ödülü"ne layık görüldü. Ayrıca, Ankara Kent Konseyi Başkan Yardımcısı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Savaş Zafer Şahin de bu süreçte katılımcı yaklaşımların uygulanmasındaki rolü sebebiyle "Yılın Katılımcı Demokrasi Kolaylaştırıcısı" ödülü aldı.

Ankara Kent Konseyi Türkiye'den bu ödülü alan ilk kuruluş, ve uluslararası alanda böyle bir ödüle layık görülen ilk kent konseyi oldu. Ödülle birlikte, Ankara'nın katılımcılık konusunda bir marka haline gelmesi ve bu konudaki uluslararası etkileşimin artması bekleniyor.

Özellikle 2019 Yerel Seçimlerinden sonra en çok dikkati çeken kent konseyi olan Ankara Kent Konseyi, Başkent Ankara'da toplumun tüm kesimlerini ve siyasi tarafları bir araya getirme başarısıyla ve kısa zamanda elde ettiği sonuçlarla dikkat çekmeye başlamıştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş'ın da tam desteği ve seçimlerde ifade ettiği katılımcılık ilkesi doğrultusunda kurulan Konsey, özellikle pandemi döneminde Ankara'da dayanışma süreçlerinde paydaşları bir araya getiren yaratıcı yaklaşımlarıyla da öne çıkmıştı. Ankara Kent Konseyi halen 500 kamu, özel sektör, sivil toplum, meslek kuruluşu, Teknokent, organize sanayi bölgesi ve üniversite paydaşı, 3 meclisi ve 21 çalışma grubu ile Başkent Ankara'da kentin yaşanabilir kılınması ve yerel politikaların ortak akılla geliştirilmesi konularında faaliyetlerini sürdürüyor.

Ödülü veren Uluslararası Kolaylaştırıcılar Birliği dünyanın 65 ülkesinde çalışmakta olan moderatör ve kalaylaştırıcıların üye olduğu, kurumsal gelişim için ortak aklın oluşturulmasında etkin kolaylaştırıcılığın önemini ortaya koymaya çalışan uluslararası bir organizasyondur. 1994 yılından beri faaliyet gösteren kuruluş tüm dünyada katılımcı kurumsal yönetim için kolaylaştırıcılık standartlarını koymakta, uluslararası akreditasyon süreçlerini yürütmektedir. "Güçlü bir değişimi yapılabilir kılmak" sloganı ile faaliyetlerini yürüten kuruluşun üyeleri arasında kamu, özel sektör, sivil toplum ve serbest çalışanlar bulunuyor. Kapsayıcılık, açıklık, küresel perspektif, profesyonellik, liderlik ve mükemmellik ilkelerini benimseyen Birlik, insani etkileşimin gücüyle demokratik ve kurumsal gelişimin potansiyelini savunuyor.

Kent Konseyleri İzmir örneğinde olduğu gibi o "Köfte-ayran" paylaşmanın da organizasyonunu yapıyor. Ne güzel!..

Yazarın Diğer Yazıları