Klasik poğaça tariflerinden daha iyi oluyor! Gevrek olduğu gibi asla bayatlamıyor...

Klasik poğaça tariflerinden daha iyi oluyor! Gevrek olduğu gibi asla bayatlamıyor...

Evde poğaça yapmanın püf noktalarını ve pratik tarifini paylaştık

Poğaça, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan poğaça, evde kolayca yapılabilen bir tarife sahiptir. İşte evde poğaça yapmanın püf noktaları ve pratik tarifi:

Poğaça hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. İlk olarak, poğaça hamuru yumuşak ve ele yapışmayan bir kıvama sahip olmalıdır. Bu nedenle un miktarını yavaş yavaş ekleyerek yoğurmak önemlidir. Ayrıca, hamurun kabarması için genellikle 1 saat mayalandırma süresi idealdir. Poğaça iç harcı olarak peynir, patates, ıspanak gibi malzemeler kullanılabilir ve iç harcın lezzetli olması poğaçanın lezzetini arttırır. Pişirme süresinde ise fırın sıcaklığına dikkat edilerek altının ve üstünün eşit şekilde kızarması sağlanmalıdır. Genellikle 180 derece fırında 20-25 dakika arasında pişirilir. Son olarak, poğaçaların sıcak servis edilmesi, lezzetlerinin korunması için önemlidir ve taze poğaçaların yanında çay veya kahve ile sunumu yapılabilir. Bu detaylara dikkat ederek, lezzetli ve göz dolduran poğaçalar hazırlanabilir.

Malzemeler

- 125 gr oda sıcaklığında margarin veya tereyağı
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- Yarım su bardağı yoğurt
- 2 yumurta (birinin sarısı üstü için ayrılacak)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- İçi için beyaz peynir
- Üzeri için çörek otu

Yapılışı

1. Yoğurma kabına malzemeleri ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.
2. Merdane ile yarım cm - bir cm kalınlığında açarak yuvarlak veya istediğiniz şekilde kesin.
3. Ortasına beyaz peynir koyun. Dilerseniz farklı iç harçları da kullanabilirsiniz.
4. Şekillendirilmiş poğaçaları yumurta sarısı ile fırçalayın ve çörek otu serpiştirin.
5. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri nar gibi kızarana kadar pişirin.

POĞAÇA PİŞİRİRKEN BİLMENİZ GEREKEN DİĞER TÜYOLAR

Hayatkolay.com'da aktarılanlara göre; Poğaçanın ana malzemesi undur. Un kaliteli ve mümkünse özellikle poğaça yapımı için özel üretilmiş olanlardan seçilmelidir. Unu elekten geçirmek bir nevi unun havalanmasını sağlamak poğaçaların daha kabarık olmasını sağlar.
Margarin, süt, un ve yumurta gibi dolapta saklanan gıdaların mutlaka oda ısısına gelmiş olması gerekmektedir.
Malzeme diziliş sırasına uymak gerekmektedir. Elenmiş un havuz yapılır içine yumurta koyulur, diğer malzemeler eklenir karıştırılır. Bu sıralama ana kuraldır.

Toz maya kullanılacak ise mutlaka sıcak sütle açmak gerekmektedir.
Hamura bir miktar şeker atılması poğaçaya lezzet kalmaktadır.
Hamuru kulak memesi kıvamına yakın gelecek kadar yoğurmak gereklidir. Esniyor ise Hamur kıvamında tutmuştur kopuyor ve elde kalıyorsa yoğurmaya devam etmelidir.
Poğaça hamurunu yoğurma işlemi bittiği zaman üzerini bez ile örterek yarım saat dinlendirmek gereklidir.
El ile şekil verildikten sonra hemen yumurtası sürülmelidir.

Mayalı hamurlar ilk düşük derecede daha sonra yüksek derecede pişirilmelidir. Önceden ısıtılırsa fırın hamurun içi çığ dışı sert olacaktır. 180 derecelik fırında yarım saat pişirmek en ideal süredir.

İlgili Haberler
Komşularınız işin sırrını soracak. Poğaça hamuruna 1 kaşık ekleyin bakın ne olacak
Komşularınız işin sırrını soracak. Poğaça hamuruna 1 kaşık ekleyin bakın ne olacak
Tencereye 1 kaşık eklendiğinde fasulyenin lezzeti katlayan baharat! Tüm aşçılar ekliyor
Tencereye 1 kaşık eklendiğinde fasulyenin lezzeti katlayan baharat! Tüm aşçılar ekliyor
Salçada oluşan küfü yok etme tekniği. 1 kaşığıyla salçada oluşan küfü söküp atıyor
Salçada oluşan küfü yok etme tekniği. 1 kaşığıyla salçada oluşan küfü söküp atıyor
Biber dolması iyi pişsin istiyorsanız bilmeniz gereken tüyo! Dolmalar asla dağılmıyor
Biber dolması iyi pişsin istiyorsanız bilmeniz gereken tüyo! Dolmalar asla dağılmıyor
Çiçekler için doğal gübre. Evde hazırlayıp saksıların dibine dökün çiçekler hızlıca gelişiyor
Çiçekler için doğal gübre. Evde hazırlayıp saksıların dibine dökün çiçekler hızlıca gelişiyor
Süt yerine bundan harca ekleyin poğaça dağ gibi kabarıyor ve asla kuru olmuyor
Süt yerine bundan harca ekleyin poğaça dağ gibi kabarıyor ve asla kuru olmuyor
Limon + şekerle gelen bilinmeyen etki. Karıştırıp yüzünüze sürün işte bu kadar basit
Limon + şekerle gelen bilinmeyen etki. Karıştırıp yüzünüze sürün işte bu kadar basit
Hazır yufkayla yapıldığına inanan yok. Börekçi usulü tavada su böreğinin işte püf noktası
Hazır yufkayla yapıldığına inanan yok. Börekçi usulü tavada su böreğinin işte püf noktası
Muz kabuğunu çöpe atan geri alacak! Ayağınızın altına sürerseniz bakın ne oluyor?
Muz kabuğunu çöpe atan geri alacak! Ayağınızın altına sürerseniz bakın ne oluyor?
44 yıllık aşçıların sırrı! Patates kızartması çıtır çıtır olmuyor mu? 1 şişe dökün bakın nasıl oluyor
44 yıllık aşçıların sırrı! Patates kızartması çıtır çıtır olmuyor mu? 1 şişe dökün bakın nasıl oluyor
47 yıllık köfteci köfteye lezzet katan tüyoyu açıkladı. Köftenin küçülmesini önlüyor
47 yıllık köfteci köfteye lezzet katan tüyoyu açıkladı. Köftenin küçülmesini önlüyor
Çay kaşığının ucuyla tüketmek bile yetiyormuş! Hafızayı uçuşa geçiren en etkili baharat
Çay kaşığının ucuyla tüketmek bile yetiyormuş! Hafızayı uçuşa geçiren en etkili baharat
Kahvaltı salonlarında aşçılar böyle hazırlıyor! Sönmeyen ve balon gibi kabaran pişinin sırrıymış
Kahvaltı salonlarında aşçılar böyle hazırlıyor! Sönmeyen ve balon gibi kabaran pişinin sırrıymış
Eklendiğinde sert yaprakları yumuşacık yapıyor. Sarmalar asla dağılmıyor ve çok iyi pişiyor
Eklendiğinde sert yaprakları yumuşacık yapıyor. Sarmalar asla dağılmıyor ve çok iyi pişiyor
Türk kahvesi pişirirken cezveye 1 gram ekleyin kahveniz gürül gürül köpürüyor
Türk kahvesi pişirirken cezveye 1 gram ekleyin kahveniz gürül gürül köpürüyor
Tencereye sadece 1 kaşık eklemek yetiyor. Et lokum gibi pişiyor ve asla kuru olmuyor
Tencereye sadece 1 kaşık eklemek yetiyor. Et lokum gibi pişiyor ve asla kuru olmuyor
Yufka yırtılıyor ve börek dağılıyor mu? Yufka hamuruna birazcık ekleyin yufkalar zar gibi açılıyor
Yufka yırtılıyor ve börek dağılıyor mu? Yufka hamuruna birazcık ekleyin yufkalar zar gibi açılıyor
Patlıcan közlerken deneyin. Suyunu içine hapsediyor ve asla patlıcan acı olmuyor...
Patlıcan közlerken deneyin. Suyunu içine hapsediyor ve asla patlıcan acı olmuyor...
Hiç bilmiyorduk. Kestanenin yaprak gibi soyulmasını sağlıyor! Sokak usulü kestane pişirmenin tüyosu
Hiç bilmiyorduk. Kestanenin yaprak gibi soyulmasını sağlıyor! Sokak usulü kestane pişirmenin tüyosu
Kabak tatlısı yaparken herkes hata yapıyormuş... Aşçıların herkesten gizlediği pişirme tüyosu
Kabak tatlısı yaparken herkes hata yapıyormuş... Aşçıların herkesten gizlediği pişirme tüyosu