KKTC'de seçim için halkın nabzı tutuldu
KKTC'de Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için önceki gün açıklanan çok taze bir kamuoyu araştırması vardır. Gezici Araştırma Şirketi 11-12-13 Ocak tarihlerinde gerçekleştirdiği anket sonuçlarını paylaşmıştır. Gezici'nin adaylar ve olası adaylarla ilgili saptamaları ve değerlendirmelerini özetlemek istiyorum.
ERSİN TATAR: Ulusal Birlik Partisi şu anda tartışmasız KKTC'nin en büyük ve en güçlü partisi durumundadır. Halk, UBP iktidarda olduğunda ülkede yatırım yapıldığını, sorunların azaldığını veya çözülmeye başlandığını, Türkiye ile ilişkilerin sorunsuz devam ettiğini konuşuyor. Bu ise UBP'ye büyük avantaj yaratıyor. Henüz masaya yansımasa ve halkın olabileceğine dair beklentisi yeterince yükselmiş görünmese de artık federal çözüme olan inanç ve bağlılığı iyice azalan Kıbrıs Türk Halkı'nın kalbinde, kafasında yatan asıl çözümün iki devletlilik olması bunu en net bir şekilde ortaya koyan Ulusal Birlik Partisi'ne olan sempati ve desteğin yüksek olmasında ciddi bir etkiye sahiptir. Önceleri aday olmak istemediğini söylemesi, sonrasında partinin görev vermesi üzerine adaylığa soyunması ile çeşitli atamalar yapılırken bazı hatalar yapıldığı yönündeki konuşmalar giderek azalsa da Tatar'ın en önemli dezavantajları olarak dikkat çekiyor. Tatar rahatlıkla ikinci tura kalacaktır. İkinci turda, diğer adaylardan, partilerden gelecek destekle seçimi galip tamamlaması ise şu anda en yüksek olasılıktır.
MUSTAFA AKINCI: Mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı hiç kuşkusuz güçlü bir aday. Buna en önemli etken olarak son zamanlarda Rum lider Nikos Anastasiadis ve BM yetkilileri ile yaptığı görüşmeler sonrasında "çözüm" umudunu canlı tutmayı başarması gösterilebilir. Her ne kadar halk arasında federal çözüm ve Rumlarla bir anlaşma yapılabileceğine olan inanç düşük görülse de enteresan bir şekilde halk Rumlarla görüşmelerin tamamen kopmasını, ilişkilerin kesilmesini, gerginlik de istemiyor. Sayın Akıncı için diğer bir önemli avantaj ise doğruluğu tartışılsa da, Türkiye'ye karşı zaman zaman söylediklerinin belirli bir kesimde sempati yaratmasıdır. Ancak Sayın Akıncı'nın 2015'teki popülaritesini koruyamadığı da bir gerçek. Çok hızlı olmasa da oylarının gerilemekte olduğu da söylenebilir.
TUFAN ERHÜRMAN: Tufan Erhürman şu anda yarışta 3. durumda. İkinci tura kalma ihtimali çok düşük. CTP'nin neredeyse üçte bir oyu Sayın Erhürman yerine Sayın Akıncı'ya gidiyor. Bunda en önemli etken 2015'ten 2020'ye kadar geçen süre içinde CTP'nin Sayın Akıncı'yı Kıbrıs konusu ve iç meselelerde hemen hemen hiç eleştirmemesine rağmen şimdi aday çıkarmasıdır. Erhürman'ın önemli dezavantajı ise Başbakanlık dönemindeki icraatlarının başarısız bulunmasıdır. En önemli avantajı ise isminin her hangi bir kirli olayla ilişkilendirilmemesi ve iyi bir tartışmacı, hukukçu olarak kendini göstermesidir.
KUDRET ÖZERSAY: Sayın Kudret Özersay geçen seçimlere göre oylarının çok büyük kısmını yitirmiş görünüyor. Bunun başlıca nedeni inandırıcılık sorunu yaşaması ve dünden bugüne izlediği çizginin sorgulanmasıdır. Sayın Derviş Eroğlu'nun görüşmecisiyken yanından ayrılarak aday olması, UBP ile ilgili sözleri, 4'lü koalisyon hükümetini "her şey tamam gidiyor" dedikten kısa süre sonra bitirmesi ve bunun Türkiye'nin isteği ile gerçekleştirilmiş bir olay olarak toplumda algılanması Sn. Özersay için ciddi problem olarak görünüyor. Sn. Kudret Özersay eğer söz verdiği üzere parti kurmasa, Bakan olmasa Toparlanıyoruz Hareketi ile yoluna devam etseydi büyük olasılıkla şimdi en güçlü adaylardan biri olabilirdi. Siyasete girmesi kendisine pahalıya mal oldu. Özersay'ın Kıbrıs konusunu iyi bildiği kabul ediliyor ama söylediklerinin net olmaması eleştirilere yol açıyor.
ERHAN ARIKLI: Yeniden Doğuş Partisi ve Sayın Erhan Arıklı'nın ikinci turda hangi tarafı destekleyecekleri çok önemlidir. Hatta seçimin kaderini belirleyecektir denilebilir. Aynı zamanda kendi siyasi misyonları açısından önemli. Şu anda ise Arıklı'nın oyu partisinin beklentileri noktasında değildir. Sağ oyların kazanma şansı en yüksek adayda toplanması eğilimi ortaya çıkarsa oyları biraz daha gerileyebilir.
SERDAR DENKTAŞ: Henüz girip girmeyeceği kesin değil ama başarılı olamayacağı nettir. Hükümet döneminde hakkında ileri sürülenler en büyük dezavantajı YDP'ye çok miktarda oy kaptıran partisinin oylarını alması bile oldukça güç.
SİBEL SİBER: Sayın Sibel Siber siyaset dünyasının saygın bir ismi ve önemli bir siyasetçi ama oy oranı çok düşük.
GENEL BAKIŞ:
KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi 2015'te olduğu gibi büyük olasılıkla ikinci tura kalacak. Bizim saptamalarımıza göre, seçimi ikinci turda az bir farkla da olsa UBP adayı Sayın Tatar kazanacak.
***
Muhakkak ki son sözü sandıkta KKTC halkının söylemesi ile sonuç ortaya çıkacak. Ben de Kıbrıs Türk halkının büyük çoğunluğu gibi Anavatan Türkiye ve KKTC'den yana olan, federasyona açıkça karşı çıkan ve iki devletli çözümü savunan bir adayın kazanmasını istiyorum. Bu bağlamda Gezici şirketinin anket sonucunun gerçeği yansıttığına inanmaktayım…