Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Kırgızistan'da seçim

"Zeytinyağlı yiyemem aman, basma da fistan giyemem aman" türküsünde olduğu gibi "gitmesek de, görmesek de o köy bizim köyümüzdür" şarkısı da yalandır. Yalan ile kalmaz kandırmacanın, vurdum duymazlığın, aymazlığın ve de gafletin ta kendisidir. Petrolü, doğal gazı dolayısıyla parası olmadığı için gidilmeyen, ihmal edilen Türk Cumhuriyetlerinin başında geliyor Kırgızistan. Himalayalardaki Tibet için "Dünyanın damı" denir. Türkistan'ın damı da şüphesiz Kırgızistan'dır. Doğusunda Çin, batısında Özbekistan, kuzeyinde Kazakistan, güneyinde Tacikistan'ın bulunduğu Kırgız eli muhteşem coğrafyası ve Tanrı Dağları ile Türkistan'ın kalbidir. O kalp ki bütün vücuda kan pompalar gibi Türkistan'a hayat veren su akıtır. Önümüzdeki yıllarda en "önemli silah" olacak suyun merkezidir Kırgız eli... Bugün zenginliği olmasa da yarın bakirliğinin hak edilen ödülünü altın-gümüş ve kömür madenlerini işletmesiyle kazanacaktır. Küresel emperyalist ABD, Çin'i kontrol amacıyla Kırgızistan'da üs kurmuş olsa da özgürlüğüne düşkün Kırgız halkı "paranızı istemiyoruz" diye kovdu Conileri. Yoksulluğa rağmen bölgede hüküm sürmeye gayret eden Rusya'ya fazla yüz vermiyor. Bir dönem körüklenen etnisite çatışmalarını, ünlü Fergana olaylarını dindirmiş, huzuru sağlamış durumda. Kırgız halkı ekmeğini taştan değil, doğadan çıkarıyor. Hayvancılık en önemli geçim kaynağı. Her öğün sağlıklı besin olan eti yiyor. Efsane yazar Cengiz Aytmatov'un ülkesinde eğitim had safhada. Okumak ve ülkesine, insanlığa faydalı olmak ilkeleri haline gelmiş. Tarihlerinden, geleneklerinden asla vazgeçmeyen Kırgızların Manasçıları kültür zenginliğinin de göstergesi. Manas deyince, dünyanın en uzun destanının öyküsüne değinmeden geçilemez. Yüzlerce yıl önce Emeviler'in İslam adına Kırgız Türklerini katletmelerinin acılı destanıdır Manas... Memleketim Kayseri'nin en güzel ilçesi Talas, bu ülkenin en önemli şehrin ünlü Talas savaşlarının adıdır.

Sözü uzatmayalım yarın(Pazar) Kırgızistan'da parlamento seçimi var. Türk Cumhuriyetleri içinde demokrasinin önemli ölçüde yaşandığı yegane ülkedir Kırgız eli. İnsanlar hür iradeleri ile sandığa gidip milletvekillerini seçer. Ki hemen her seçim değişir iktidar. Başarılı olmayan gider, umut edilen gelir. Sovyet komünizminin tüm izleri silinmese de seçimlerde halk iradesi yansır sandığa. Bazen de bıçak kemiğe dayanır, sabredemez Kırgız halkı yollara düşer, gösterilerle vatandaşını umursayan iradenin istifasını ister. Görevden uzaklaştırır. Sosyal adaleti, halkın refahını sağlayamayan yönetimi kovar. Nitekim uzun süredir halka verilen sözleri yerine getiremeyen iktidardan rahatsızlar. Sabır ile bekleyip bu seçimde Kırgızistan'ı dünyaya açacak, halkın gelir seviyesini yükseltecek yeni hükümeti seçmenin heyecanını yaşıyorlar. Kırgız aydınları, ülkenin yurtseverleri, kısır siyasi çekişmeleri, şahsi kaprisleri bir kenara koyarak "Atamekan Partisi"nde "Uluslarbirliği" olarak büyük bir şemsiye oluşturdular. Kuzey ile güneyin ayrılığı yerine Bişkek ile Oş arasında sağlam köprüler kurmayı amaçlıyorlar. Başkent Bişkek bizim Ankara gibidir. Ülkenin en büyük yerleşim yeri Oş ise İstanbul'a benzetilebilir. Sonuçta kararı Kırgızlar verecek. Yaptığımız araştırmalar, aldığımız bilgiler sadece Türkiye ve Türkistan coğrafyasına değil dünyaya açılacak yolun "Atamekan"dan geçtiğini gösteriyor. Türkiye'nin ihmal ettiği Kırgızistan Cumhuriyeti çok değil on yıl sonra bölgenin yıldızı olabilme şansına sahip.

Umarım sömürgeci kirli eller müdahil olmaz. Seçimlere gölge düşmez. Üstelik Kırgızistan'da uzlaşma kültürü hâkimdir. Koalisyonlar pazarlıksız kurulabilir. Ve umarım Kırgız seçimleri başta Türkiye olmak üzere bütün dünyaya örnek olur. Sonuçları takip edip değerli okuyucularımızla gelişmeleri paylaşacağız.

Yazarın Diğer Yazıları