Kazakistan yolu ve Nazarbayev'in diasporası
16 Aralık 1991... Kazakistan’ın Bağımsızlık Günü. Sanırım o tarihlerde Kazakistan’ın 5 bin dolar kişi başına milli geliri, düşmanları imrendirecek bir başkenti, 50 milyar dolar dış yatırımı ve 130 milleti bir arada yaşatmayı başaracağını söyleselerdi bir çok kesim gülüp geçerdi. Fakat bugün bu gerçekleşmiştir. Ne mutlu buna inananlara... Kardeşlerimiz artık dünyanın ilk 50 ülkesi arasına girmeyi hedefliyor. Söz konusu başarının lokomotifi ise kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’dir. Şimdilerde erkin bir devlet olmanın huzuru ile nesillerine seslenmeye başladı. “Kazakistan Yolu” adıyla yazdığı ve 9 bölümden oluşan kitapta nereden nereye ve hangi şartlarda gelindiğini genç Kazaklara öğütlüyor. Ve bununla da kalmıyor. Her ülkenin yapması gereken tanıtım ve lobi faaliyetlerine hız kazandırıyor. Hemen her ay Türkiye’de bir organizasyon tertipliyor. Hiç kimse bunun sıradan bir dürtü olduğunu zannetmesin. Ülke olarak elçiliklerinin bulunduğu her yerde bu çalışmaları yapmaya gayret ediyorlar. Ama Türkiye’deki elçiliklerinin başarısı konuyla ilgilenenlerin bildiği bir gerçek. Büyükelçi Beibit İssabayev belki de Nazarbayev’in Türkiye’ye görevlendireceği ender diplomatlardan birisi. Kendisini bu konuya adamış. Kazakistan’ın ve liderinin başarısını her yere adeta kazımak istiyor. Yakından tanıyan birisi olarak bunu hiç çekinmeden söyleyebiliyorum. Ve bunu ifade ederken bir büyükelçinin ve onun oluşturduğu ekibin ülkesine neler verebileceğini anlamaya başlıyoruz. Demek ki politika üretmek, başarılı olmak, büyük hedefler koymak güzel... Bir de bunu anlatmak var. Onun için diplomat gönderirken çok dikkatli olmak gerekiyor. Hani gönülden yapmak var ya... İşte bunu şiar edinenleri seçmek her şeyin başında geliyor.
Atatürk’ten Nazarbayev’e
Geçtiğimiz günlerde Atatürk Dil Tarih Kültür Yüksek Kurumunun ev sahipliğinde ve TİKA’nın desteği ile iki kitap tanıtımı yapıldı. Organizasyona ilgi büyüktü. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Yüksek Kurum Başkanı Sadık Tural, TİKA Başkan Yardımcısı Mustafa Şahin, Büyükelçi İssabayev, Yesevi Üniversitesi Başkanı Çetin Doğan ve Feyzullah Budak birer konuşma yaptılar. Sayın Cemil Çiçek’in konuşmasını “Ne mutlu Türküm diyene” sözüyle tamamlaması ve toplantıyı sonuna kadar büyük bir dikkatle izlemesi herkesi son derece mutlu etti. Ayrıca bugüne kadar Türk dünyasına hizmetleri geçmiş çok değerli Bakan ve milletvekilleri de oradaydı. Kitaplardan birisi Kazakistan Yolu diğeri ise Asya Hamlesi. Sayın Sadık Tural bu iki kitabı son derece akıcı bir dille anlattı. Asya Hamlesi adlı kitap Ulu Önder Atatürk’ten başlayarak Malezya, Çin, Singapur liderlerinin ardından Nazarbayev’e uzanan bir başarı öyküsünü uyumlaştırıyor. Yani bu aslında Kazakistan Cumhurbaşkanının, Atatürk’ün fikirlerini ve Türkiye Cumhuriyetinin dirilişini kendisine örnek aldığını gösteren en açık delillerden.
Abdullah Gül’ün ziyareti
Bildiğiniz gibi Türk Cumhuriyetlerine en üst düzeyde yapılması gereken ziyaretler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le birlikte ivme kazandı. Azerbaycan, Türkmenistan ve birkaç gün sonra Kazakistan. Büyükelçinin ifade ettiğine göre bu sebeple Astana’da tatlı bir heyecan yaşanıyormuş. Tanıtımı yapılan kitaplar Nazarbayev’e ulaştırılmak üzere yola çıktı bile. Bu gezide pek çok konu ve meselenin konuşulacağını umut ediyoruz.