Jandarmanın dramı
Jandarmanın tasfiyesi ile ilgili ilk yazıyı 2008’de bu sütunlardan yazmıştım. Türk Ordusunun bin subayının tutuklanacağını da aynı tarihlerde yazdığımda benimle dalga geçenler vardı. “Noturdamus” değilim ama görünen köy yakındır. Geçtiğimiz gün Soner Yalçın Sözcü’deki köşesinde “Erdoğan’ın Asker Planı” başlığı ile mükemmel bir makale kaleme almış. Soner’i okuyan dostlarım bana internet yolu ile 11.07.2013 tarihinde yazdığım “Jandarmanın Tasfiyesi” başlıklı yazımı hatırlattı. Önce o günkü yazıyı paylaşalım. Sonra da günümüzle güncelleştiririz.
“Türk Ordusunun üvey evladı jandarmanın kendi genel komutanı bile olmadığını 2008’de yazdığımda bana fena bozulmuşlardı. Aynı günler psikolojik harekatın boyutlarının farkına varamayanlara ” Mehmetçik TV kurulsun “ teklifimi bu sütunlara taşımıştım. 800 bin silah altındaki personel ve aileleriyle beraber neredeyse 5-6 milyona yakın kitle için televizyon teklifime ” İnsanlarımızı beklentiye sokmaya hakkınız yok “ denmişti. ” Bu gidişle hepinize sıra gelecek “ uyarımın muhatabı, ” Biz gereğini yapıyoruz “ cevabıyla beraber hukuki süreç masalını anlatmıştı. Ne yazık ki şimdi içeride. Ümraniye ve sözde Balyoz davaları gibi, Türk ordusunun hedef alındığı tüm davalarda denizcilerle beraber jandarma da hedefin tam ortasındadır. Terör ile mücadelede önemli mesafeler alan jandarmadan resmen intikam alınıyor. Diyarbakır’da halen devam eden faili meçhuller ve Cemal Temizöz davasını bizzat yerinde takip ettim .Temizöz jandarmanın ne için hedef alındığını ” Siyasallaşan PKK Terörü “ adlı muhteşem eserinde ayrıntıyla ortaya koydu. Tutukluluğunun 4. yılında Cemal Temizöz. Üstelik katmerli suçlu, aynı zamanda Balyoz Davası’nda da 18 yıl hüküm giydi.
Meşhur Oslo müzakerelerinde ” Sizleri rahatsız eden vali, kaymakam, jandarma varsa söyleyin görevden alalım “ tavizi her geçen gün uygulamaya konuluyor. Vali, kaymakam, emniyet müdürü, jandarma komutanı derken tayin emirleri birbirini kovalıyor. Defalarca yazdım, İstanbul ve Ankara’daki gösteriler için polis bölgeden şehirlere aktarılınca asayiş örgüte emanet edildi diye. Cizre’den sonra Diyarbakır’ın merkezinde PKK’lılar kimlik kontrolüne başladı. Yetmiyor birinci, ikinci aşama derken, T.C.’nin karakollarını istemiyoruz, talebi de itina ile yerine getiriliyor. Diyarbakır’da 9, Van’da 8 derken, Tokat’ın Reşadiye ilçesinde 7 şehit veren Sazak Jandarma Karakolu kapatıldı. Vali Tokat’taki tasfiyenin şimdilik 13 olduğunu açıkladı. Resmi rakamlara göre son yıllarda kapatılan karakol sayısı 298.
Murat Karayılan’ın yerine Cemil Bayık getirilmiş. Değerli hocam Prof. Dr. Ümit Özdağ bunu değerlendirdi. Özdağ’ın 16 Nisan tarihinde ” Türkiye büyük gücünü, jandarmayı kaybetmek üzere “ başlıklı bir yazı kaleme almıştı. Mürekkebi kurumadan jandarma karakollarına kilitler vuruluyor. Hatta karakol manzaralı esrar tarlalarının resimleri yayınlanıyor. Örgüt jandarmanın kenevirleri yakmasına fena içerlemiş. Milisleri karakollara saldırıyor. Ekranlara çıkıp, strateji, güvenlik, terör konusunda ahkam kesenlere basit bir coğrafya sorusu soralım. Türkiye’de kaç ilçe, belde ve köy olduğunu biliyorlar mı?
Yasa kırsal kesimin güvenliğini jandarmaya vermiştir. Düne kadar ilçe belde köy ve sınır boylarında toplam 2000 jandarma karakolu vardı. Özdağ, yazısında jandarmanın % 75 oranında küçültüleceğinin vurgusunu yapmıştı. 298’i kapatılmış durumda, demek ki sırada yaklaşık 1300 tane daha var. İmralı’nın talimatı ile Kandil ve BDP’lilerin talebi de aynı doğrultuda. Bir bakıma Türk Ordusu doğu ve güneydoğudan geri çekilmeye zorlanılıyor. Kapatılacak 1300 karakolun çoğunluğunun bölgede olması bu plana göre normal. Kapatma kararının İçişleri Bakanlığı’nın inisiyatifinde olduğu açıklamaları var. Bu durumda Reşadiye’nin Sazak Karakolu’nda şehit olan 7 Mehmetçiğin aileleri ” Madem kapatacaktınız, bizim çocuklarımız niye şehit oldu “ diye mahkemeye başvurursa hakim ne karar verecek?
Daha fazlasına gönlüm razı değil. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın TMMB’ye verdiği son soru önergesi tasfiyenin jandarma ve malum davalarla sınırlı kalmadığını ortaya koyuyor. Oran, Askeri Liseler ve Harp Okullarında öğrencilere atılan iftira ve uygulanan baskıları dile getirip, Milli Savunma Bakanlığı’ndan sorularının cevaplandırılmasını istedi. Yıllarca terörle mücadelede, sivrisineklerle uğraşmak olmaz, bataklığı kurutmak gerekiyor deniyordu. Türk ordusunu tasfiye etmek için, generallerini, albaylarını tutuklamakla bu iş olmuyor, kaynağını kurutalım, Askeri Liseler ve Harp Okullarının ocağına incir ağacı dikelim diyenler iş başında. Bu konuyu detaylarıyla gündeme getireceğiz.”
Evet böyle demişiz. O günlerde 800 bin olan Türk ordusunun personel sayısı şimdi 600 binlere gerilemiş. Jandarmanın tasfiyesi ile 200 bin personel daha giderse Türk ekonomisi nefes alacak öyle mi? NATO’ya bağlı olmayan Ege Ordusu’nun lağvı ile hem Tayyip Erdoğan hem de bütün dünya rahat bir nefes alır!