İtalyan usulü bolonez soslu fırında lazanya

MALZEMELER;
1 Paket lazanya, 200-300 gr. rendelenmiş parmesan peyniri ya da kaşar rendesi
Bolonez Sosu için; 2-3 Yemek kaşığı zeytinyağı, 2 Adet defne yaprağı, 2 Adet orta boy soğan, 2 Adet orta boy havuç, 2-3 Diş sarımsak, 500 gr. Yağsız ince çekilmiş kıyma, 500 gr. Taze ya da konserve domates, Tuz, karabiber, arzuya göre kırmızı biber ve kekik
Beşamel Sosu için; 1 kg. Süt, 90 gr. Tereyağı, 90 gr. Un ( 2 Türk kahvesi fincanı ), 1/2 Çay kaşığı çekilmiş muskat, Tuz
HAZIRLANIŞI;
Bolonez Sosu İçin; İlk önce çok ince bir şekilde blenderden ya da rendeden geçirmiş olduğumuz soğan, sarımsak, havucu zeytinyağı ile defne yaprağını çelik bir tencereye ilave ederek yaklaşık 10 dk. kadar pişirin. Ardından kıymalarımızı ilave ederek çırpma teli ile birlikte karıştırarak topak topak olmasını önleyerek kıymalar suyunu çekene kadar pişirin. Kıymalar piştikten sonra blenderden geçirmiş olduğumuz domateslerimizi ilave ederek orta ateşte ara ara karıştırarak suyunu çekene kadar yaklaşık 30-40 dk. pişirelim. Ardından tuz, karabiber ve arzuya göre kekik ve kırmızı biber koyarak soğumaya bırakalım.
Beşamel Sosu İçin; İlk önce 1 kg. sütümüzü çelik tencereye koyarak ısınmasını sağlayalım. Tereyağını ve unumuzu hafif un kokusu gidene kadar rengi değişmeden kavuralım ardından ılık sütü yavaşça ilave ederek çırpma teli ile birlikte pürüzsüz olana kadar karıştırın ve yaklaşık 10 dk. kadar katılaşana kadar pişirin. Eğer ki beşamel sosunuz pürüzsüz olmadı ise blender ile biraz karıştırarak pürüzsüz olmasını sağlayabilirsiniz. Ardından tuz ve muskatı ilave ederek kenara alarak soğumasını sağlayın.
Lazanya’nın Yapım Aşamaları; Büyük geniş derin bir tenceremizde kaynamış olan suya 5-6 adet lazanya yapraklarını teker teker suya atarak 8-9 dk. makarna gibi haşlayarak süzgeç yardımı ile birlikte soğuk suya aktarın. Aynı su böreğinin hamurunu haşlar gibi haşlayın. Bu şekilde borcamdaki ihtiyacımızı karşılayacak şekilde lazanya yapraklarını haşlayın. Borcamın en alt kısmına 3-4 yemek kaşığı beşamel sosu koyup kaşık yardımı ile birlikte yayarak lazanya yapraklarını dizin. Bir geniş kabın içerisine 2’ye 1 olacak şekilde yani 2 kaşık bolonez 1 kaşık beşamel olacak şekilde bir harç yapalım. Yalnız şunu belirtmekte bir kez daha yarar var. Bolonez ve beşamel soslarının soğuduklarından iyice emin olun yoksa ikisi de sıcak olursa beşamel sosu sulanabilir ve lazanyanın ara katları sulu olup ortaya hoş görüntü çıkmayabilir.
Hazırlamış olduğumuz harcı lazanyanın üzerine koyarak üzeri kaplayacak şekilde rendelenmiş parmesan peyniri koyun. Bu şekilde 4 kat bolonez karışımı 5 kat lazanya yaprakları ile bitirelim. En üst kısmını beşamel sosu ile kaplayıp parmesan peyniri ile kaplayın ve 120 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 60-70 dk. pişirelim. Eğer ki parmesan peyniriniz yok ise direk bu şekilde fırında pişirin ve son 15-20 dakika kala fırından çıkararak kaşar rendesi koyarak erimesini sağlayın. Fırından çıkarttıktan sonra yaklaşık bir 30 dk. dinlenmesini ve soğumasını sağladıktan sonra servise hazırlayabilirsiniz.
YENİÇAĞ’ın lezzetçisi Emin Ustam hiç kusuruma bakmasın!.. Dün “hareketimin lideri” ile akşam yemeğinde buluştuk. Saatlerce, ülke sorunlarını tartıştık. Bilge liderim, “Memleketin en önemli sorunu ’boğazlar’sorunudur” buyurdu. Üniversite yıllarından beri bu sorunlar üzerine hep kafa yormuş. Konuyla ilgili olarak çok büyük akademik çalışmalar yapmış, ciltler dolusu makale yazmış. Memlekette bu değerli çalışmayı anlayacak kapasitede aydın olmadığı için “hareketimin lideri” zar zor aldığı doktorasından sonra tekmeyi vurmuş üniversite kapısına ve “siyasette beni anlarlar” diye siyasetçi olmuş. Türkiye’nin “boğazlar sorunu” hakkında düşünce ve çözüm önerilerini dinledikçe küçük dilimi yuttum. “Boşuna adamı lider yapmıyorlar” dedim. Bilge lider,  “Boğazlar sorunu halletmedikçe bir yere varamayız” dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan’a da, aralarında CNN Türk’den Mehmet Yaşin, NTV’den Vedat Milor’un da bulunduğu akil adamlar komisyonu kurulması önerisini götüreceğini  söyledi. Gece yarılarına kadar konuştuklarımızdan ,  “Yarına köşemde ne yazmamı emredersiniz?”  dedim. Payıma, “ İtalyan usulü bolonez soslu fırında lazanya ” düştü. Bilge lider,  “Bak bu çözüm tarifini bugüne kadar kimse ile de paylaşmamıştım. Seni ne kadar sevdiğimi gör” dedi. Bir önemli projesinden daha  bahsetti; iktidara gelirse halk sağlığına zararlı bütün  teşkilatları kapatıp yerine lezzet durakları açacakmış.
Afiyetler olsun efendim!..

Yazarın Diğer Yazıları