İşte Yargıtayın içtihat kararı
Yürütmenin yargıya müdahalesinin daniskasının yaşandığı MHP kurultayını mahkeme salonlarına mahkum edenler, hükümet desteği ile işi uzatmaya çalışıp; taşra mahkemelerinde hukuksuz, yetkisiz kararlar ile zaman kazandıklarını sansınlar. Yargıtay 18. Daire "Mayıs ayı içinde" diyerek bağladı kendisini. Bu sütunlardan gelişmeleri yazarken, Yargıtayın ilgili dairesinin delegenin talebini red edemeyeceğinin altını çizmiştim. Saadet Partisi kararını örnek göstermiştim.Yeniçağ okuyucularından ve daha önce Yargıtay da görevli bir dostum, değerli bir hukukçu bir başka içtihat kararı gönderirken mütealasını da yazmış. Pazar günü polis ve jandarma ile kurultayı yaptırmamaya çalışan MHP Genel Merkezi yönetimi ve ittifak halindeki hükümet bakalım Yargıtaya daha ne kadar baskı yapacak. "Yargıtay kararına saygı duyacağız" diyen Bahçeli ve Balgat Baronları eninde sonunda bu iradenin karşısında dz çökmek zorunda kalacaklar. İsmi bende saklı hukukçumuzun görüşleri şöyle:
"Yargıtay İçtihatları Birleştirme Hukuk Genel Kurulu, ilk derece mahkemelerince verilen ihtiyati tedbir taleplerinin reddi veya kabulüne karşı temyiz yoluna gidilemeyeceğine 2014 yılında karar verdi. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi de bu kararı gerekçe göstererek Anadolu Kulübü Derneği'nin başvurusunu reddetti. Buna göre Anadolu Kulübü Derneği'ne olağanüstü kurultaya gitmesi için 2012'de ihtiyati tedbir yolu ile kayyım atanması istendi. Ankara'daki mahkeme, davanın kabulüne karar verdi ve 3 kişilik kayyım heyeti atadı. Karara karşı derneğin üst mahkemeye yaptığı itiraz reddedildi. Bu aşamada dernek, kararı temyiz etti. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, temyiz talebini reddederken, şu kararı verdi:
Yargıtay İçtihatları Birleştirme Hukuk Genel Kurulu'nun 21 Şubat 2014 tarih ve 2013/1 Esas, 2014/1 Karar sayılı kararı uyarınca ilk derece mahkemelerince verilen ihtiyati tedbir taleplerinin reddi veya bu taleplerin kabulüne karşı itiraz üzerine verilen kararlar hakkında temyiz yoluyla inceleme olanağı bulunmadığından, temyiz isteminin reddine 27 Şubat 2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.Buna göre; Yargıtayda görülmekte olan bir dava da yürütmeyi durdurma talebinde bulunulamaz.(Not: MHP yönetimi Yargıtay'ın bu içtihat kararı yüzünden itiraz dilekçesinde yürütmeyi durdurma talebinde bulunamamıştır.)
Neticede, MHP olağanüstü kurultayın yapılması hususunda hiç bir engel bulunmamaktadır. Yerel mahkemelerin yürütmeyi durdurma gibi bir kararı tamamen keyfi ve hukuksuzdur. Hiç bir önemi yoktur. Yok hükümde bir karardır. Çünkü yargıtayın 21 şubat 2016 tarihli içtihat kararına aykırıdır. En büyük organ Yargıtay olduğuna göre, yürütmeyi durdurma istenilemediğine göre Gemerek Mahkemesi'nin aldığı karar o mahkemeyi bağlar. İptalinin beklenmesine gerek yoktur. Sonuç olarak 15 mayıs 2016 tarihinde kurultay yapılmalıdır. Polis gelse bile Yargıtay İçtihatları Birleştirme Hukuk Kararı gösterilerek Polisin sadece tutanak tutabilecektir. Kongreyi engelleyemez. Kongre yapılır, sonuçta Yargıtay karar vereceğine göre iptal edebilir ya da etmez. Bu Gemerek mahkemesinin kararını bağlamaz. Selamlar. İyi günler"