İstanbullular Ergenekon’dan rahatsız...

İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi Mezun ve Mensupları Vakfı 7 Temmuz - 21 Temmuz arasında, “İstanbulluların ekonomik sosyal ve siyasi beklentileri” konusunda anket çalışması ve araştırma yaptı. Bu araştırmada 13. soru “Ergenekon ve Balyoz gibi davalar sizi rahatsız ediyor mu?” şeklindeydi. Anket yapıldığında 4 komutan istifa etmemişti.
İstanbulluların yüzde 55.60’i “evet” diyerek, Ergenekon ve Balyoz gibi davalardan rahatsız olduklarını bildirdiler.
14. soru “Eğer cevabınız evet ise, bu tür davaların sizi neden rahatsız ettiğini düşünüyorsunuz?” şeklindeydi’85 Verilen cevaplardan:
Yüzde 42’si bu davaların siyasi nitelik kazandığına,
Yüzde 38.30’u bu davaların orduda güvenlik zaafiyeti yaratacağına ve ordunun itibarının zedeleneceğine,
Yüzde 19.10’u da uzun tutukluluk sürelerinin, kişilik haklarını ihlal ettiğine inanıyordu.
15. Soru ise CHP boykotu ile ilgiliydi... Bu soru da “Ergenekon davası nedeniyle tutuklu bulunan milletvekilleri için CHP’nin tüm milletvekillerinin 14 gün süresince Mecliste yemin protestosu sizce doğru muydu?” şeklindeydi.
Bu soruya da, İstanbulluların yüzde 77.30’u doğru bulmadığını, yüzde 22.70’i ise doğru bulduğunu söyledi. 12 Haziran seçimlerinde CHP’nin İstanbul genelinden aldığı oy oranının %31,39 olduğu göz önüne alındığında, sandığa gitmeyenleri ihmal edersek, CHP’ye oy verenlerden 9,2 yüzde puanlık bir kesiminin CHP’nin yemin protestosundan memnun kalmadığını söylemek mümkündür.
Yemin protestosunu doğru bulmayan yüzde 77.30’luk kesim, gerekçe olarak, siyasi partiler yargıya saygılı olmalı, devlet yönetimine talip olan bir partiye boykot yakışmaz, Meclis içinde çözüm bulunmalıydı, gerekçelerini gösterdi.
En üzücü sonuç, yargıya güven konusunda ortaya çıktı. 2010 yılındaki anayasa oylaması tartışmaları, Anayasa Mahkemesi kararlarının siyasiler içinde farklı yorumları ve bu yorumların siyasi istismarı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) yapılan yasal değişiklik, Ergenekon gibi davalar, tutukluluk sürelerinin infaza dönüşmesi, yargıyı devamlı gündemde ve tartışma zemininde tutmuştur.
Bu nedenle halkın yargıya güvenip güvenmediği sorusu gündeme gelmiştir. Bu soruya “İstanbul’luların %71,30’u yargıya güvenmediğini belirterek yanıt vermişlerdir.”
Yargıya güvenmiyorum diyen %71,30’luk kesim, neden güvenmediğini şu gerekçelere bağlamıştır: Yüzde 34,90’u yargı iktidara bağımlı hale geldiği için,
Yüzde 33,10’u yargının çeşitli müdahalelere açık olduğunu düşündüğü için,
Yüzde 12,80’i ise ile yargılama süreci uzun olduğu için yargıya güvenmediğini belirtmiştir.
Bu araştırmanın tamamını görmek isteyenler,
“www. esfenderkorkmaz.com” adresine bakabilir.

Yazarın Diğer Yazıları