Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ
Yavuz Selim DEMİRAĞ

İran seçimleri

Hemen yanı başımızda seçim var. Tahran belediye başkanlığından gelip cumhurbaşkanı olan Ahmedinecad ABD emperyalizmine kafa tuttuğu için sadece ülkesinde değil, dünyanın çeşitli bölgelerinde de sempatik bulunuyor. ABD ve AB’nin çeşitli ülkeleri, Tebriz’de halka Türkçe hitap eden Ahmedinecad’ı istemiyor. Ahmedinecad, seçilirken reformcu olarak biliniyordu. Kültürel bozulmayı fark edince ani frene bastı ve bu yüzden eleştiriliyor. Ahlak polisi gibi uygulamaları batılı ülkelerle beraber, halkının da bir bölümünün tepkisini çekti. Ancak şehir merkezlerinden uzak kırsal bölgelerde Ahmedinecad’ın bariz üstünlüğü devam ediyor. Patates dağıtmak gibi popülist yaklaşımlar biraz yıpratmış olsa da Ahmedinecad’ın ülkesinde fenomen olduğunu kimse tartışamaz.
Kasr-ı Şirin antlaşmasından bu yana 400 yıldan fazla zaman geçti. İran Türkiye arasında krize varabilecek ciddi bir sorun yaşanmadı. 1979 yılında Şahı deviren İran devriminden bu yana ilk defa milyonların seçim heyecanı “devrim” olarak nitelendiriliyor. Türkiye’yi en az Irak kadar ilgilendiren seçimler için hariciye vekâletinin ise neler düşündüğünü kimse bilmiyor. Bölgesinde “En büyük güç Türkiye” nin İran politikasını bilen kaç aydının olduğunu sorgulamak hakkımız değil mi?
Yapılan kamuoyu araştırmalarında önde giden eski başbakanlardan El Hüseyin Musavi’ye gelince. Musavi kusursuz Türkçesi ve akademisyen eşi Zehrarahnavard’ın gayretleriyle şimdiden İran halkının gönlünde taht kurdu. Seçilmesi halinde ülkede ciddi ve olumlu gelişmelerin olacağı şimdiden belli. Asıl reformu Musavi’nin yapacağından halk emin. Üstelik Ahmedinecad eski cumhurbaşkanlarından Haşimi Rafsancani’yi yolsuzlukla suçlaması 2005 yılındaki BM toplantısında kendisine nur indiğine dair konuşmaları Ayetullah olarak bilinen dini önderlerce tasvip edilmiyor. Bu da Musavi’nin hanesine yazılmış durumda.

İlk turda seçilir
Diğer iki aday, Mehdikerrubi ve Muhsin Rıza-i’nin ise esamisi okunmuyor. Seçilmek için yüzde 50 barajı olan ülkede uluslararası gözlemciler sonucun Ahmedinecad ve Musavi’nin katılacağı ikinci tura kalacağını iddia ediyor. Bizim kaynaklarımız ise seçimin ilk turda neticeleneceğinden yana bilgi veriyor. Bu seçimin sonucunu kadınların belirleyeceği bilinmekle beraber, kadınların büyük bir bölümünün Musavi’yi destekleyeceğini iddia edenler de yanılıyor, çünkü Ahmedinecad da eşini stadyum mitinglerinde yanına alarak, ciddi bir hamle yapıp muhafazakârla mesaj verdi. Kerrubi ve Rıza-i taraftarları seçilme şanslarının olmadığını görüp, gizli pazarlıklarla Ahmedinecad ve Musavi saflarına geçtiklerinde iş ilk turda bitecek. Kentlerde açık ara önde giden Musavi’nin aksine, kırsalda kontrolü elinde tutan Ahmedinecad’ın son manevrası merakla bekleniyor.
İran’da seçimler eski Sovyet ülkelerindeki uygulamalara benzemez. Devletin halk üzerindeki keskin otoritesine rağmen, seçmenin özgür iradeye sahip olduğunu ifade etmeliyiz.
Sonuç ne olursa olsun Türkiye ile İran arasında yüzlerce yıllık barış köprüsünün sağlamlaştırılması şart. İran’a müdahale etmeyi aklından çıkarmayan ABD’nin Türkiye üzerinden yapmayı planladığı operasyon planı bu seçimin sonucuna göre yeniden şekillenebilir ya da ertelenebilir.
İran seçimlerinin dünya barışına katkı sağlaması temennisiyle.
Ülküyle kalın.

Yazarın Diğer Yazıları