İbadet gizlidir...
23 Kasım günü bir gazetenin ilk sayfasında resimli bir haber vardı. Haber “Türkcell eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla 2009 - 2010 yılında Kars’ta 119 öğrenciye törenle burs verdi.” şeklindeydi.
Eğitimde fırsat eşitliği, ülkenin kalkınması açısından gereklidir. Çünkü fırsat eşitliği daha yetenekli olduğu halde imkanı olmayanların eğitimine imkan verir.
Kars, Ardahan gibi yörelerde eğitimde fırsat eşitliği daha fazla önem kazanıyor. Bu bölgelerde ne yapsanız, eğitimin finansmanı için yeterli kaynak ayıramazsınız... Zira çoğu çiftçi olan yöre halkının, arası en az 7 ay karla kaplı olduğu için, yeterli üretim ve geliri yoktur.
Eğitimin finansmanı devletin verdiği ayda 20 lira veya yüksek öğrenimde verdiği 100 lira dolayında burs ve kredi ile de sağlanamaz. Kaldı ki, devlet bu yörelere bu güne kadar gerekli eğitim altyapısını da yapmadı. Tersine AKP iktidarı eğitimi tamamıyla özelleştirme yolundadır.
Bu şartlarda Kars’ta 119 öğrenciye burs vermek, önemlidir... Yanlış olan Türkcell’in bunu bir reklam aracı yapmasıdır. Çünkü, hayır işini reklam aracı yaparsanız, yaptığınız işin bir kıymeti kalmıyor. Boşuna
“İbadet de gizlidir... Kabahat de gizlidir” dememişler.
Ben Karslı olduğum için bu gibi reklamlara bakarak, zaman zaman, siz ne güne duruyorsunuz diyenlerle muhatap oluyorum. Bizim doğduğumuz ile karşı bigane kaldığımız zannediliyor.
Gerçekte ise ben ve İstanbul’da yaşayan Kars-Ardahan ve Iğdırlı insanlarımız, 20 yıldan beridir, kurduğumuz Kars-Ardahan ve Iğdır Kalkınma Vakfı ile yöreye elimizden geldiğinden fazlasını yaptık. Ancak bu yaptıklarımızı hiçbir zaman basına duyurmadık. Veya bu yaptıklarımızı siyasi bir altyapı oluşturmak için istismar etmedik.
Örneğin, 1988 ile 1991 arasında üç yıl uğraşarak kurduğumuz Kars- Ardahan ve Iğdır Kalkınma Vakfı Kurucu Başkanlığından, CHP parti meclisine seçilince, vakıf siyasete bulaşmasın diye ayrıldım. Aynı şekilde Vakfın Yönetim Kurulu üyeleri Ensar Öğüt ve Dursun Akdemir Ardahan’dan ve Iğdır’dan milletvekili olunca yönetim kurulundan ayrıldılar. Ayrıca ben bu vakfı kurarken, bunu hiçbir zaman bir siyasi amaçla kullanmayacağımı ilan etmiştim. Bu nedenle Kars’tan ve Ardahan’dan aday olmadım ve olmam da.
Vakfın şimdiki Başkanı Turan Çelik, vakfın verdiği burs sayısını 500’ün üstüne çıkardı. Son 18 yılda vakfın verdiği burs sayısı, on bine yaklaştı. 1993 yılında ve 2006 yılında yöredeki hastanelere önemli destekler sağladı.
Vakfın yaptıkları yanında, vakıf mensubu arkadaşlar da, her biri yöreye Kars’a ve Ardahan’a, hayır işi olarak önemli yatırımlar yaptılar..
Örneğin, Karslı olmadığı halde, vakfa gönül vermiş Kos’lu Vasfiye Eriş, yöreye 3 adet kız yurdu yaptı.
Vakfın bir dönem başkanlığını yapan ve aynı zamanda yardım sevenler derneği başkanı Yıldız Laçinel, bir kız yurdu yaptırdı. Avrupa Birliği projeleri kapsamında, sokak çocuklarının eğitimi ve girişimcilik şeklinde iki projeyi yürüttü. Yöreye kaynak aktarıldı.
Vakfın Başkanlarından Karslı işadamı İsmail Aytemiz, 2 lise, bir spor kompleksi ve park yaptırdı.
Rahmetli Celal Aras ve ben birer öğretmen evi yaptırdık.
İşadamı Resul Yıldız 2 okul, işadamı Bayram Tanrıverdi bir okul yaptırdı.
Yine Vakfın başkanlığını yapanlardan İskender Bozdemir bir çocuk parkı yaptırdı.
Vakfın mensubu olmayan Karslılar da birçok yatırım yaptı.
Ancak bunların hepsi hayır için yapıldı. Ve ben zorunlu kaldığım için bunları açıkladım. Kars-Ardahan ve Iğdır’a, bu tür destek verenlere biz Karslılar daima minnet duyarız.
Kurban bayramınızı kutlar, mutluluklar dilerim.