Hükümetler geçici, halk kalıcıdır...

1918 yılında Ruslar Azerbaycan’ı işgal etti. Azerbaycan’ın birçok şehrini ele geçirdi. 18 Mart-1 Nisan 1918 tarihleri arasında 12.000 Azerbaycan Türkü şehit edildi. Baskı ve vahşetlerinden kurtulmak için Bakü’deki halkın yarısı şehri terk etmek zorunda kaldı.
Enver Paşa, üvey kardeşi Nuri Paşa’yı Kafkas İslam Ordusunu kurmak amacıyla Azerbaycan’a gönderdi. Bakü ve bazı şehirleri işgalcilerin elinden aldı.
Bu savaşlarda şehit olanlar şimdi Türk şehitliğinde yatıyor. Türkiye’nin her tarafından şehit var. Türkiye ile Azerbaycan halkını, yalnızca aynı halk olması değil, aynı zamanda tarihi geçmişleri de bağlıyor. Bu bağ hükümetleri aşan bir bağdır. Bu bağa zarar veren hükümetler, tarihe karşı sorumlu olurlar.
Karabağ işgali varken hükümetin Ermenistan’la yaptığı protokol, kendi ayağımıza kurşun sıkmak demektir.
Aslında hem Türk halkı, hem de Azerbaycan halkı ve hükümeti, AKP’nin Ermenistan ile protokol imzalamasına aşırı tepki duymaktadır. Bu tepki yandaş medyada ve Soros medyasında yer almıyor. Yalnızca ulusal medyada yer alıyor.
Hükümet bu tepkileri hafifletmek için, bir yandan protokolü imzalarken diğer yandan el altından Azerbaycan hükümetine ve halkına “bu protokol Meclisten geçmez” mesajını vermeye çalışıyor. Yetkililer “Bu protokolün Meclise gelmesi, komisyonlarda görüşülmesi uzun zaman alır. Genel kuruldan geçmesi de mümkün değil. Azerbaycan’ın istemediği hiçbir çözüm Meclisten geçmez” şeklinde beyanda bulunuyor.
Yani Hükümet, hem ABD ve Avrupa’nın baskısına direnemiyor, hem de Azerileri kaybetmek istemiyor.
Uluslararası ilişkilerde, taviz, yeni tavizler doğurur. Karabağ’da Rus tankları var. Rusya Karabağ’ı Azerbaycan’ın üstünde Demokles’in kılıcı gibi tutmak istiyor. Bu nedenle Karabağ sorununda çözüm istemiyor.
Öte yandan, Türkiye ile Ermenistan arasında protokolün paraf edilmesi ve imzalanarak meclise sevk edilmesi, hükümetin işgale rıza göstermesi anlamına geliyor. Meclis bu protokolü kabul etmese de, hükümetin imzalayıp Meclise sevk etmesi bu günkü hükümetin eğilimini gösteriyor. Bu durum Azerbaycan’ı zora sokuyor. Çünkü, ABD, Almanya ve Fransa gibi ülkeler, Türkiye’ye yaptığı baskıyı Azeri Hükümetine de yapıyor. Azeri Hükümetine, “Türkiye rıza gösterdi, siz neden göstermiyorsunuz” diyorlar.
Kaldı ki; Hükümetin işi hiç belli olmaz. Yarın da, Meclise onaylayın der.
Dağlık Karabağ dışında, Ermenistan Azerbaycan’ın 7 kasabasını da işgal etti. Bunlar içinde ikisi Ermeni ağırlıklıdır. Azeriler, Karabağ’la ilgili müzakereler için, önce 5 Azeri kasabasının ve yolun geri verilmesini istiyorlar.
AKP Hükümetinin Ermenistan ile protokol imzalaması, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerine şimdiden zarar vermeye başladı...
Örneğin, Türkiye’den gelen işçiler için çalışma izni harcı 40 Euro’dan, 1250 Euro’ya yükseltildi.

Türk dizileri kaldırıldı
Azerbaycan’ın BDT ile ikili anlaşması var. Türkiye ile ikili ticaret anlaşması yapmaya yanaşmıyor. Azerbaycan’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı azaldı.

Yazarın Diğer Yazıları