Hesap verilebilirlik hak getire!
Kamu kaynakları hakkında 5018 sayılı kanuna uygun hareket edilmeli.
Bunu neden yazıyorum?
Bu kanun kapsamında uyulması gereken belli ilke ve esaslar var. Bunlardan birisi mali saydamlık. Yani, kamu kaynaklarının nasıl ve nereden elde edilmesinden, nasıl ve nereye kullanılmasına kadar şeffaf hesap verebilir şekilde denetime açık olmak kamuoyuna bilgi vermek demek.
Oysa durum öyle mi?
Vergilerimizin nerelere harcandığı bulmak için adeta detektif olmak gerekiyor. Bilgiye ulaşmak ve bilgi almak inanılmaz zor.
Hesap verilebilirlik ise hak getire!
Bugün sizlere birkaç tane ihaleden bahsedeceğim.
İlki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım ortaklığı A.Ş.'ye ait.
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi yapımı içinden çıkılmaz bir hal almıştı. Projeye ait inşaatlar durmuş vaziyetteydi. Varlık fonu devreye girdi ve Ağaoğlu, YDA, İntaş'a ait yapılan işlerin paralarını ödedi ve bu şirketleri devreden çıkardı. YDA BBDK binasını, İntaş'ta SPK binasını, Ağaoğlu ise projenin tüm hafriyat işlerini, ortak altyapı ve ulaşım yollarını, çevre düzenlemesini yapacak bunun karşılığında ise bir rezidans ve altı blokluk ofis ve konut alanını satarak gelir paylaşımı yapacaktı.
Türkiye Varlık Fonu bu üç firmaya ait işleri 1 milyar 670 milyon TL karşılığında devraldı ve üç yüklenici firma ile anlaşma imzaladı. İnşaatların bir an önce de başlaması için Emlak Konut GYO ile birlikte ihale düzenleneceğini açıklamıştı.
O ihalenin ilki yapıldı.
İhale konusu "İstanbul Uluslararası Finans Merkezi 3328 Ada 8 Parsel İkmal İnşaatı işi" İhale pazarlık usulü yapıldı. İhaleye Yapı ve Yapı İnşaat, Limak İnşaat, Göktaş Yapı+MBD İnşaat iş ortaklığı, Kuzu Toplu Konut ve Nuhoğlu İnşaat katıldı.
İhaleyi ise 658 milyon 992 bin TL bedel ile "Yapı ve Yapı İnşaat" firması kazandı.
Diğer ihale ise "Elin Pelin-Vakarel Demiryolu Hattı" ihalesi
Sofya'yı Filibe'ye bağlayan demir yolunun 20 kilometrelik Elin Pelin-Vakarel Demiryolu Hattı ihalesini Cengiz İnşaat ve Duygu Mühendislik tarafından kurulan DZZD Cen-Duy Demiryolu Elin Pelin İş Ortaklığı 225 Milyon EUR bedel ile kazandı.
Sofya-Filibe hattı olarak adlandırılan demir yolu hattı için yaklaşık 1 milyar avro bütçe ayrılmış. Bulgaristan bu projeye çok önem veriyor.70 yıllık Bulgaristan tarihinde böyle bir proje yapmamışlar. Hattın en önemli etabını ise Elin Pelin-Vakarel kesimi oluşturuyor. Bakmayın ihale kıran kırana geçmiş. İhaleye Çin, Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz, Polonya ve Bulgaristan menşei olmak üzere 8 şirket daha katılmış. Ancak Türk ortak girişimi kazanmış.
"Ne var bunda" diyebilirsiniz…
Para, Bulgaristan'dan çıkacak bizim için sorun yok. Para ülkeye de gelecekse süper. Benim takıldığım isim Duygu Mühendislik firması. Bu firmayı takip ediyordum zaten. Bu firmanın sahibi İsmail Doğan'ın aynı zamanda TUTGU Gıda adında bir firması daha var. Bu firmayı 330 Milyon TL bedel ile satılan Kırşehir Şeker Fabrikası satışından hatırlarsınız. İsmail Doğan, 25. Dönem AKP Kayseri Milletvekili Ahmet Doğan'ın yeğeni.
Şeker fabrikasının satışı sırasında 300 Bin TL sermayesi olan bir firmanın 330 Milyon TL teklif verilmesi herkesi araştırmaya itmişti. Firmanın 2018 yılına kadar yaptığı bir faaliyeti yokken 2018 yılında altın çağını yaşamaya başlamış. Cengiz İnşaat'ın alt yükleniciliğini yapmaya başlamış. Karayollarının ve Devlet Demiryollarının düzenlediği Bingöl Kığı-Yedisu yolu yapımı ve Elazığ Demiryolu proje işini Cengiz-Özaltın girişimi almış alt yüklenicisi Duygu Mühendislik.
Duygu Mühendislik ile Karayolları Genel Müdürlüğünün (2016/162254 ihale kayıt numaralı) Kahramanmaraş-Göksun hududu yolu işini pazarlık usulü ile 644 milyon 821 bin TL bedel ile almış.
Bu işi nasıl almış, ihaleye nasıl davet edilmiş, iş bitirme belgesini nasıl sunmuş bir türlü anlamadım. Zira ihalede Makyol, Nurol, Özaltın, Şenbay gibi firmalar mevcut ve ihale pazarlık usulü!
Şimdi aynı firma uluslararası bir projede yine Cengiz İnşaat ile birlikte iş aldı. Yurt dışından iş alan firmaları tebrik etmek lazım ancak gerçekten bana çok enteresan geliyor…
Ben kayıt düşmüş olayım…
İleride mutlaka lazım olacak.