HDP'de neler oluyor?...

7 Haziran'ın meşhur sloganı "Seni başkan yaptırmayacağız"ın sahibi  HDP eş genel başkanı  Selahattin Demirtaş ,"sinüzit ameliyatı geçirdiği" gerekçesiyle Meclis'e gelmemiş  milletvekili yemini etmemişti. Buhar oldu  zannediyorduk  fakat  gizli diplomasi yürütüyordu. Ses tellerine sıkıntı gelmesin diye  partisinin grup toplantılarında da konuşmayan(!) Demirtaş, -nasıl oluyorsa-  AB Büyükelçiler ile Ankara'da yemek yiyor onların sorularını  cevaplandırıyor, Avrupa'ya çaktırmadan uçuyor sonra da ABD'de boy gösterip panellerde nutuk atıyordu.

Derken !.. Selahattin Demirtaş, geçtiğimiz Salı,  partisi TBMM'de grup toplantısı yaparken kimselere haber vermeden Diyarbakır'a geçti. Tam  Kandil'in yolunu tutarken gece yarısı Türk savaş uçakları şer inlerini bombalayınca  geri Ankara'ya dönmek zorunda kaldı. Avrupa'da ve ABD'de  kendisine itina ile  dikte ettirilen notlar elinde kaldı!..Önceki gün (Çarşamba) Ankara'ya gelen Barzani'ye geleneksel (!) ilk durak MİT ziyareti yaptırılırken Selahattin Demirtaş'ın  Meclis'te gazetecilere konuşası geldi. Ve patlattı bombayı; hem kıza hem de geline verdi mesajı...

"HDP'de gizli Erdoğan seviciler var"..

Ha!.. Bu arada; Barzani'ye MİT'te, bebek katili   Öcalan ile süren devlet görüşmeleri  hakkında neler söylendi, hangi notlar gösterildi, şu satırların yazıldığı sırada Ankara kulislerinde çeşitli iddialar dolaşıyordu.

R. Erdoğan'ın  Külliye'de sık sık bir araya geldiği  HDP'liler  Beştepe'yi yakından takip eden herkesin malumu. Yine, sır olmayan gerçekler de Barzani'nin "Erdoğan seviciliği", Barzani'nin gerek eşi  gerek  Leyla  Zana ile çok yakın  samimi ilişkileri ve Zana'nın da inkar etmediği "Erdoğan seviciliği"... R. Erdoğan'ın, 7 Haziran'dan bu yana HDP'nin içine etkin  şekilde çeşitli senaryolarla el atmasına ve diğer kulis haberlere geçmeden önce yakın zamandan iki  önemli alıntı yapalım.

İlki; çözüm sürecinde gazeteci Neşe Düzel'in  Demirtaş ile  yaptığı söyleşiden;

" --Leyla Zana, bu sorunu Erdoğan'ın çözebileceğini ve onun desteklenmesi gerektiğini söyledi. Siz bu sözler hakkında tam ne düşünüyorsunuz?

Leyla Hanım kişisel görüşlerini ifade etti. Biz parti olarak Leyla Hanım'ın 'Başbakan desteklenmelidir, umut Başbakan'dır' görüşüne katılmıyoruz.

--Leyla Zana sıradan biri değil. Erdoğan'ı böyle açıkça desteklemesi için bir neden olması gerekir. Siz bu nedeni biliyor musunuz?

Leyla Hanım'la telefonda biraz sohbet ettik. Yüz yüze gelmedik. Mutlaka bir açıklaması vardır.

--Erdoğan'ı neden desteklediğini sormadınız mı?

Bizi ikna edememiş demek ki. Biz tatmin olmadık. Kendisinin AKP'ye ve Erdoğan'a bakışı, partimizin görüşleriyle uyuşmuyor. Sadece partimizle değil, Kürt halkının çok önemli bir kısmının görüşleriyle de uyuşmuyor. Partimizi destekleyen ya da desteklemeyen Kürt halkı, umudu Erdoğan'da görmüyor. 'Ona güç ve destek verirsek, kesinlikle bu sorunu çözer' görüşü, sokakta hâkim olan bir görüş değil. 

--Zana, Hürriyet'teki röportajında, PKK'nın bölünmesinin yaratacağı olumsuz sonuçlara da dikkat çekiyor. 'Sorunun çözümünü 50 yıl erteletir böyle bir bölünme' diyor. Zana, devleti mi uyarıyor?

Hükümeti uyarıyor. Çünkü 30 yılda devletin hep böyle bölme girişimleri oldu. Ama ben şu anda devletin resmî görüşünün PKK'yi bölmek olduğunu düşünmüyorum. Akıllıca olmaz bu. Şu anda devletin akıllıca davrandığını görüyorum. Devlet PKK'yi bölme girişiminde bulunmuyor".

İkincisi; Ankara patlamasından sonra... Demirtaş'a, Leyla Zana'nın "Cumhurbaşkanı muhalefet partilerini biraraya getirsin" çağrısı soruluyor. Demirtaş'ta  "kişisel açıklama" vurgusu yaparak cevap veriyor;

" Leyla ablanın içi uyanarak yaptığı bir çağrıdır. Kişisel bir çağrıdır. Bir anne olarak yapmıştır. Partimizin yaptığı bir çağrı değildir"...

 Fotoğraf çok net galiba!...

Şimdii!.. Leyla Zana'nın Meclis'te geçerli sayılmayan yemin töreninde ,locasında oturan R.Erdoğan'a  dönerek ve de gözlerinin içine baka baka attığı Kürtçe sloganı hatırlayın. Demirtaş'ın "sinüzit ameliyatı" bahanesi ile birlikte hemen akabinde AB  Büyükelçiler toplantısı, AB ve ABD temasları...

HDP'nin 24 Ocak'ta büyük kongresi var. HDP  kulislerinde  konuşulanlara göre Demirtaş'ın arkasındaki Avrupa ve  Kandil  desteği sürüyor. Leyla Zana'nın da kendisinden gelen bir talebi (!) yok.  Bebek katili Öcalan'ın Selahattin Demirtaş ve yakın halkasını da çizdiği, Leyla Zana'dan yana tavır koyduğu  sır değil. Bazı HDP yöneticilerinin genel başkanlık konusunda muğlak  ve net olmayan  hatta Demirtaş'a açık destek vermeyen açıklamaları da ortada. R. Erdoğan'ın başkanlık anayasası ve referandum için yaptığı hesap kitaplar ve kulislerin dilinden düşmeyen promosyon iddiaları...

Anlayacağınız!... Tarzan zorda.

Barzani'nin has adamı  ile Kandil'in has adamı açık kapışmaya girdi.

Fakat, bu satırları, sıradan bir parti içi kulis haberi olarak okumayın!.. Erdoğan-Putin krizinden, ABD-Barzani ilişkilerine, Ortadoğu'daki çıkar kapışmalarından (kişisel rantlar da dahil) yeniden evrilen "çözüm sürecine" kadar bileşenleri var.

Yurt içinden bakarsak; AKP-Öcalan-HDP-Kandil arasında kırılan "çözüm süreci" yeni bir maceraya doğru yelken açıyor.

Uzaya fırlattığımız Göktürk uydusundan bakarsak; Türkiye üzerinde  tehlike çanları çalmaya devam ediyor...

Yazarın Diğer Yazıları