Hazırsanız başlıyoruz
Sayıştay'ın 2017 yılı raporlarını hem kitabım ŞAKİ'de anlatmış hem de yine köşe yazılarımla sizlere aktarmıştım. 2018 yılı raporları gecikmeyle de olsa nihayet yayımlandı.
Tüm yayımlanan belediyeleri, dizi halinde size aktaracağım. Bu ve bundan sonraki yazılarımı mutlaka takip edin. İddia ediyorum, parti ayırt etmeksizin okuyacaklarınız sizi öfkelendirecek, üzecek ve sorgulatacak.Türkiye'de artık olağanlaştırılan yolsuzluk düzenini tüm ayrıntıları ile yazacağım.
***
2017 yılı Sayıştay raporunda da yer alan "Sosyal Yardım" konusu, 2018 yılı Sayıştay raporlarına da girmiş. Kısaca hatırlatmak gerekirse 2017 yılı "Sosyal Yardım İstanbulkart" bütçesi 125 milyon TL olarak belirlenmiş ama 2017 yılı sonunda toplam tutarı 147 milyon TL olarak gerçekleşmişti. 2018 yılı itibarıyla İstanbulkart kullanan aile sayısı 149 bin 251 olarak belirlenirken, 2018 yılı bütçesi 159 milyon TL olmasına rağmen yılsonu itibari ile 167 milyon düzeyinde gerçekleşmiş. Bu kartlarla yine 9 zincir market ile anlaşma devam etmiş. Bir süre sonra market sayısı 10'a çıkmış. Marketler ile sözleşme yapılırken de ne İBB yararına bir madde eklenmiş ne de alışveriş yapana bir indirim uygulatılmış. Bu marketleri az çok tahmin edebiliyorsunuz değil mi?Yani bahsedilen 9 farklı market zincirine sosyal yardım adı altında imtiyaz tanınıyor. Yardımların kimlere yapıldığı takip edilmiyor.
2018 yılı raporlarında belirtilen diğer bir konu; daha önce de raporlara konu edilen Belediyeye ait 2743 taşınmazın işgal edilmiş olması. Bu konu ne yazık ki düzeltilmemiş ve işgal devam etmiş. İşgal eden kişiler veya firmalar tahliye edileceğine "ecrimisil" yöntemi ile kiraya bağlanmış. Kira geliri olarak 222 milyon 999 bin TL toplanması gerekirken sadece 58 milyon 680 TL tahsilat yapılabilmiş.
***
Diğer bir konu ise 2017/571910 ihale kayıt numaralı ihale. İhale kapsamında 2018 Yılı "362 Hatlık Personel Taşıma Hizmet Alımı İşinde" personelin işe gidiş ve geliş istikametleri doğrultusunda, personel sayısına uygun olacak şekilde 361 adet farklı güzergâh (iş kalemi) belirlenmiş. İhale açık usül gerçekleştirilmiş ancak ihalede rekabeti engelleyecek bir madde eklenmiş. O da şu; personel taşıma işinin yanına şehir içi ve şehirlerarası kültürel ve sosyal görevlerde kullanılmak üzere 1.500.000 km yol kat edecek araçlar da iliştirilmiş. İhaleyi, personel taşıma işine 56.9 milyon TL, şehir içi ve şehirlerarası kültürel ve sosyal görev taşımaları için 5 milyon TL toplam ise 61.9 milyon TL teklif veren Platform Turizm A.Ş. kazanmış. Platform Turizm A.Ş. ismi yazılarımı takip edenler için tanıdık gelecektir. Aynı yöntem ihalelerden 2017 yılı Sayıştay raporunda da bahsedilmişti. Ben de yazmıştım. Hatta yazımdan dolayı hakkımda iki tane soruşturma açıldı. Firma sahibi Adem Altunsoy kimdir peki?
Albayraklar Holding Başkan Yardımcısı Nuri Albayrak'ın damadı. 3 Mayıs 2002'de Nuri Albayrak'ın kızı Elif Albayrak'la evlendi. Çiftin nikâh şahitliğini çiçeği burnunda bir parti olan AKP'nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yapmıştı. Albayrak Holding'e bağlı Albayrak yayın grubu aynı zamanda Yeni Şafak gazetesinin ve TVNET'in de sahibidir. İstanbul'daki hemen her belediyeden ve İBB iştiraklerinden yüksek fiyatlı ihaleleri rakip tanımadan alıyor. Öyle ki EKAP kayıtlarına göre, Albayrakların damadının İstanbul'da 2011'den bu yana toplam aldığı ihale bedeli 1 milyar 642 milyon lirayı bulmuş vaziyette.
Bu bilgiler geçen senenin raporlarında yazıyordu. Peki, gelelim yeni yayınlanan rapora. Bakın Sayıştay 2018 yılı için ne diyor:
"Söz konusu ihalenin teknik şartnamesinde de belirtildiği üzere, 362'nci iş kalemi olan; şehir içi ve şehirlerarası kültürel ve sosyal görevlerde kullanılacak olan 1.500.000 km mesafe kat edebilecek sürücülü otobüs, minibüs ve midibüs araç ve/veya araçlarının personel taşımacılığı ile doğrudan bir bağlantısı bulunmamaktadır. Bu itibarla, belediyenin ihale konusu iş kapsamında yapılamayacak bir işi ihale kapsamına alması 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 'Temel ilkeler' başlıklı 5'inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan 'İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur' hükmüne aykırılık teşkil etmektedir."
Yani Sayıştay diyor ki; Kardeşim, bu gezi için araç kiralama işi ile personel taşıma işini aynı anda ihale edemezsin bu ihalede rekabeti önler. Adrese teslim iş olur. Belki şehir içi veya şehirlerarası iş için başka kişi daha ucuz fiyat verecek. Kamu kazanacak. Ama amaç kamu değil yandaş kazansın!
Şimdi aynı firma yine Sayıştay raporunda tekrar yer alıyor. Hem de yine aynı ihalede usulsüzlük yöntemiyle...
Nasıl söylüyordu Yusuf Hayaloğlu:
Nerden baksan tutarsızlık, nerden baksan ahmakça.