Haziranda finansal yatırım araçları ne getirdi?
TÜİK’in Üretici Fiyatları İndeksi (ÜFE) ve Tüketici Fiyatları İndeksine (TÜFE) göre hesapladığı, finansal yatırım araçlarının reel getirileri açıklandı.
Haziran ayında, finansal yatırım araçlarının içinde aylık olarak altın, yıllık olarak Borsa en büyük reel getiriyi sağladı.
Altının yıllık reel getirisi de yüzde 23.54 oldu.
1970 petrol krizine kadar, istikrar aracı olan altın, artık spekülatif bir yatırım aracı oldu. Son 40 yılda altın fiyatları zig zaglı bir gelişme gösterdi.
Son 40 yılda altının ons fiyatı 35 dolardan 820 dolara, sonra tekrar 300 dolara ve şimdi 1205 dolara yükseldi.
Altın fiyatlarının artmasında, başta gelen neden dünya para sistemine olan güven kaybıdır. Spekülatörler bu kaybı kullanarak, manipülasyon da yapıyor. Avrupa da, başta Yunanistan olmak üzere ortaya çıkan borç krizi de güven kaybına neden oldu. Yine euronun geleceği sorgulanmaya başlandı.
FİNANSAL YATIRIM ARAÇLARININ TÜFE’YE GÖRE REEL GETİRİSİ (YÜZDE )
Haziran Son Bir Yıl
(Yüzde) (Yüzde)
MEVDUAT FAİZİ (brüt ).....1.23...............2.09
BORSA İNDEKS.................0.49............45.39
DOLAR................................2.60............-5.85
EURO.................................-0.46..........-17.99
ALTIN (külçe).......................5.43............22.53
Mevduat faizi, Haziran ayında TÜFE’nin eksi çıkması ile Haziran ayında yüzde 1.23 reel faiz sağladı. Ancak Son bir yılda yalnızca yüzde 2.09 reel faiz sağladı. Bu faizin yüzde 15’i stopaj yoluyla gelir vergisi olarak alınıyor. Tasarruf sahibinin eline geçen reel faiz, yüzde 1.8 dolayında kalıyor. Türkiye şartlarında yüzde 1.8 reel faiz düşük faizdir. Buna karşılık bankalar banka ve kredi kartlarından en az yüzde 30 reel faiz alıyorlar. Yani faizde bu oranda dengesizlik, bir istikrar göstergesi değildir.
Haziran ayında dolar tutanlar yüzde 2.6 reel gelir sağlarken, euro tutanların yüzde - 0.46 reel kayıpları oldu.
Hazirandan Hazirana yıllık olarak, hem dolar, hem de euro tutanların reel kaybı oldu. Doların reel getirisi - 5.85 olurken, euronun reel getirisi - 17.99 oldu.
Aslında, döviz yalnızca bizim gibi istikrar sorunu yaşayan ülkelerde tutuluyor... Dikkat edersek herkesin bir cebinde lira, diğer cebinde doklar veya euro var... Yani Dolarizasyon var... Dolarizasyon halinde para ve kur politikasının etkinliği azalıyor.