Gürsel Tekin adaylıktan vaz geçmedi...

CHP heyecanlı bir hafta sonu geçirdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday adayı olan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP’ye geri döndü. Yeniden CHP’li olan Sarıgül’e 9 Kasım’da Kemal Kılıçdaroğlu düzenlenecek törenle 6 oklu parti rozetini takacak, eski kimlik kartını yenileyecek.
Sarıgül döndü, CHP İstanbul yarışında sulh oldu mu?
Hayır..
CHP’de Sarıgül’ün en ciddi rakibi Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin “Parti Meclisi’nin kararının ardından konuşacağım” demişti.
Gürsel Tekin, hafta sonu yapılan MYK toplantısında Sarıgül ile ilgili itirazlarını Kemal Kılıçdaroğlu’na anlattı. MYK’da “Sarıgül’ün üyeliğine evet” kararı çıkınca da Parti Meclisi’nde yapılan gizli oylamada açık “evet” oyu verdi.
CHP’li Gürsel Tekin’e “Önemli bir virajı atlattınız. Bundan sonrası” diye sordum. Tekin, “Siyaseten itirazlarımı açık söyleyen, şeffaf siyaset yapan bir insanım. Bundan sonra tatlı bir rekabet olacak. Ben ayın 9’unda aday adaylığımı açıklıyorum. Sayın Sarıgül daha bugüne kadar aday adaylığını ilan etmiş değil. O da ilan ederse tabii ki İstanbul’da hep beraber, bu imar çetesi ve beton lobisine karşı mücadele edeceğiz Sayın Sarıgül ile beraber” dedi.
Gürsel Tekin, Sarıgül’e Ankara’da CHP rozeti takılırken, 9 Kasım’da İstanbul Kadıköy meydanında saat 14.00’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığını resmen ilan edecek.
Gürsel Tekin Mustafa Sarıgül’e de davetiye gönderdi:
“Sayın Sarıgül de CHP’li olduğunu göre onu da davet ediyorum. Bütün arkadaşlarımı davet ediyorum, Sayın Sarıgül’ü de davet ediyorum Kadıköy’e.”
Ortadaki tabloda CHP’nin İstanbul adayını belirlemek için başvuracağı yöntem daha da önem kazandı. Gürsel Tekin “her türlü yarışa varım” dedi ve ekledi:
“Partimizin alacağı her türlü karara saygılıyım. Ön seçime de varım, ön yoklamaya da varım, kamu yoklamasına da varım. Hepsine varım” . Tekin’in bu sözlerinin ardından “Liderin direkt belirlemesi olabilir mi” sorusunu yönelttim “Elbette olabilir. İstanbul önemli bir yerdir. Bugüne kadar İstanbul ile ilgili genel başkanların çok önemli şeyleri olmuştur. Sayın Genel Başkanımızın takdirine de elbette saygılı olacağız” dedi.
Gürsel Tekin 9 Kasım’da Kadıköy meydanında ne anlatacak?
“İstanbul ile ilgili hayallerimi ve projelerimi anlatacağım. Kentsel dönüşüm, mülkiyet sorunu, ulaşım sorunu, dönüşememiş deprem sorunu. En önemlisi teslim edilmiş rantlı İstanbul’u nasıl dönüştüreceğimizi İstanbul halkı ile paylaşacağım.”
Mustafa Sarıgül, adaylığı kesinleşmiş gibi açıklama yapıyor ama CHP’de İstanbul yarışı biraz daha su kaldıracak gibi gözüküyor.
Peki, Ankara’da CHP’nin durumu ne?..
Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylıklarını ilan edenlerin dışında yakın çevresi ile birlikte istişarelerde bulunan önemli bir isim var;
Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal.
Yakın çevresinden edindiğim bilgiye göre Mehmet Haberal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için çok istekli fakat bazı sıkıntılar da var. Bunlardan biri; “Ergenekon” Davası’nın başlamamış Yargıtay boyutu. Çevresindeki bazı kişiler Yargıtay kararı beklenmeden Haberal’ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ortaya çıkmasına karşı çıkıyor.
CHP’nin Ankara, İstanbul, İzmir Belediye Başkanlıkları için yapacağı tercihler, tabanına “gevşemeyin” mesajı veren Recep Erdoğan’ı rahatlatacak mı, rahatlatmayacak mı?..
İzleyip, göreceğiz...

Yazarın Diğer Yazıları