Fransa’ya karşı alınması gereken önlemler -3-

13) Yabancı akademisyen ve gazeteciler değişik vesilelerle Türklere yönelik katliamların yapıldığı yerlere ziyarete getirilmelidir. 1982’de TRT için gazeteci Nazmi Kal’ın 22 ilde hazırladığı Ermeni çetelerinin gerçekleştirdiği katliamların şahitleri olan yurttaşlarımız ile ilgili belgesel, yabancı dillere tercüme edilerek, tekrar gündeme getirilmelidir.
14) Hocalı katliamının soykırım olarak tanınması için Azerbaycan ile ortak çalışma başlatılmalıdır. Bu katliama karışan Ermenistan Cumhuriyeti yetkilileri ve vatandaşları Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalıdır.
Bundan sonra önerilecek önlemler sadece Fransa’ya karşı alınması gereken önlemlerdir. Yukarıda da dikkat çekildiği gibi tek başına etkisiz, hatta anlamsız görünen bir adım/önlem, diğer önlemler ile bir araya gelince ortaya etkili olabilecek bir sinerji çıkaracaktır.
1) Fransa ile ilişkiler maslahatgüzarlık seviyesine indirilmelidir. Tekrar büyükelçilik seviyesine çıkarılması için yasanın çekilmesi şartı ortaya konulmalıdır. Yasa kaldığı sürece ilişkilerin seviyesi yükseltilmemelidir.
2) Fransa’nın Minsk Grubu’ndan çıkarılması için çalışmalar başlatılmalıdır.
3) NATO, Fransa ile bir mücadele alanı haline getirilmelidir. Saldırı sürecini başlatan Fransa olduğu için, Türkiye’nin yapacağı tacizler meşru müdafaa olacaktır.
4) Türkiye’de yeni Fransız okullarının açılması durdurulmalıdır. Var olanlar üzerindeki denetim artırılmalıdır.
5) Fransız filmlerinin Türk televizyonlarında gösterimi yasaklanmalıdır.
6) Turizm şirketlerine Fransa turlarını azaltmaları telkini yapılmalıdır
7) Fransa’da fikir özgürlüğünün yasaklanması uluslararası mahkemelere taşınmalıdır.
8) Fransa’da fikir özgürlüğünün yasaklanması hususu sürekli Fransız kamuoyunun gündeminde tutulmaya çalışılmalıdır. Bu amaçla, Türk milletvekilleri ve Fransa’ya giden her Türk yetkili çıkan yasayı çiğnemelidir.
9) Fransa’daki Türk kuruluşları, sözde soykırımı reddeden pankartlar ile kitle yürüyüşleri yaparak yasayı etkisiz kılmalıdırlar.
10) Fransız arabası üreten şirket, Türk otomobilinin üretim sürecinde Fransız ortak ile yollarını ayırarak, Türk otomobili üretme sürecinin parçası olmayı değerlendirmelidir.
11) Fransa ile ortak askeri çalışmalar tamamen askıya alınmalıdır.
12) Fransız askeri mallarının alımı durdurulmalıdır.
13) Fransız mallarına karşı açık değil, bilgilendirmeye dayalı bir gönüllü boykot süreci teşvik edilmelidir.
14) Fransız dış politikasında uykuya yatmış sorunlar canlandırılabilir. İtalya’nın kuzeybatısı (coğrafi adı: Batı Piemonte) bugün Fransız sınırlarında yer alır. Fransızların Nice dediği şehir (İtalyanlar Nizza der) İtalya Birliği’ni kuran Giuseppe Garibaldi’nin doğum yeridir. Fransızlara yönelik, “İtalya’nın, işgal altında tuttuğunuz Batı Piemonte bölgesini İtalya’ya vereceksiniz, burası sizin coğrafi olarak toprağınız değil. Bu bölgedeki tüm İtalyanca şehir ve kasaba isimlerini değiştirmişsiniz” argümanı gündeme getirilmelidir.
15) Ankara’da bir Korsika Araştırmaları Merkezi kurulmalıdır. Merkez, Korsika milliyetçilerinin yayınlarını Türkçeye tercüme etmelidir. Korsika meselesi ile ilgili belgeler televizyonlarda gündeme getirilmelidir.

Yazarın Diğer Yazıları